Alexandra Instituttet

AI kan finde fejl, som R&D-ingeniører overser

Del

Ingeniørfirmaet RD8 hjælper fremstillingsvirksomheder med at undgå dyre designfejl. Et AI Denmark-forløb med Alexandra Instituttet har vist, at kunstig intelligens fremover kan gøre deres software til fejldetektion endnu stærkere.

Tænk, hvis I producerede en pumpe med en konstruktionsfejl, der først blev opdaget, når en million pumper var i brug. Heldigvis kan dén type fejl forebygges via ingeniørdisciplinen robust design, som firmaet RD8 er specialiseret i. 

Men RD8 rådgiver ikke bare. De producerer også software, der automatisk vurderer kvaliteten af et mekanisk design ved at læse de 3D-produktmodeller, som udgør produktionsgrundlaget.

Ifølge Niels Sørensen, der er kommercielt ansvarlig hos RD8, har et AI Denmark-forløb med Alexandra Instituttet vist, at kunstig intelligens har potentiale til at styrke deres software.

“Vores software er ligesom en stavekontrol til mekanisk design. Hvis du uploader din 3D-model til vores software, får du at vide, hvordan du kan forbedre designet. På minutter,” siger han.

Automatisk fejlfinding inden for industrielt design

Den første version af RD8’s software er allerede i anvendelse hos en række globale fremstillingsvirksomheder. Her fungerer den digitale løsning som en erfaren ingeniør, der kvalitetstjekker designet, men 100 gange hurtigere, eksemplificerer Niels Sørensen.

“RD8’s softwareplatform kan kvalitetstjekke alle designs, uanset hvilket Computer Aided Design-program, de er lavet i. I princippet kan alle udviklingsingeniører i hele verden bruge det,” siger han.

Det er en hjørnesten i deres strategi, for RD8 har en ambition om at gøre deres specialviden bredt tilgængelig ved at skabe software, der er let at bruge og kompatibel med alle CAD-filer.

Ved at udbrede robust design til flere kan RD8’s software ifølge Niels Sørensen spare både tid, penge og ressourcer i stor skala. Det skyldes, at et kvalitetstjek af designet allerede på skrivebordet ville vende op og ned på designprocessen, som den ser ud i dag. Den pointe uddyber Martin Bue Bertelsen, der er ansvarlig for RD8’s software.

“Når man i gamle dage producerede en pumpe, byggede man en fysisk prototype, som blev testet i virkeligheden i en række testloops, hvor designet så blev rettet lidt til efter hvert loop, hvilket er overordentlig ineffektivt,” forklarer Martin Bue Bertelsen.

 

Effektivt og bæredygtigt at rette fejl tidligt

Digitale modellerings- og simuleringsværktøjer har nu ændret den proces og samtidig gjort det muligt at lade RD8’s software identificere forbedringer, inden man når til de dyrere stadier af udvikling og test.

Problemerne og ikke mindst udgifterne forårsaget af dårligt design forstærkes, jo længere ned ad værdikæden, man når, inden de opdages, supplerer Niels Sørensen.

“Når man skal masseproducere et produkt, kan omkostningerne ved at korrigere fejl til sidst i processen være ti gange højere end de ville være ved korrektion i designprocessen,” siger Niels Sørensen.

Det er også mere bæredygtigt at gøre det rigtigt fra starten, påpeger han. At der er et marked for robust design, vidner RD8’s projektportefølje om: Deres voksende team på knap 40 specialiserede ingeniører og udviklere rådgiver globale fremstillingsvirksomheder, der også bruger selskabets software.

AI Denmark-forløb tog fat, dér hvor det rører sig

Når man beregner kvaliteten og robustheden af et design, spiller kontaktfladerne den største rolle, dvs. hvorvidt og hvordan forskellige elementer påvirker hinanden, forklarer Martin Bue Bertelsen. 

“Der er otte forskellige discipliner, der danner fundamentet i vores tilgang til robust design, og af dem er kinematikken den mest fundamentale. Og i dén disciplin spiller kontaktflader en helt central rolle,” siger han.

Derfor var det også naturligt, at Alexandra Instituttets AI-specialister tog fat i netop dette område for at undersøge, om kunstig intelligens kunne trænes til at identificere, hvilke dele interagerer med hinanden i et design, fortæller han.

AI Denmark-forløbet har været både eksplorativt og givtigt, fortæller RD8’s algoritmespecialist Thor Gabelgaard Nielsen, der har drevet samarbejdet med Alexandra Instituttets AI Specialist Tomasz Prytuła. For medens kunstig intelligens til chatbots allerede er ret veludviklet, er AI til grafiske interfaces og elementer, der bevæger sig i forhold til hinanden i 3D, meget mindre udviklet.

AI-intuition slår ingeniørernes beregninger

Alexandra Instituttet undersøgte, om et neuralt netværk kunne lære at analysere kontaktfladerne i konstruktionstegningerne visuelt, nærmest intuitivt, i stedet for som ingeniørerne at bruge geometrisk matematik til at beregne dem. 

Det lykkedes specialisterne at træne et neuralt netværk på RD8’s forholdsvist begrænsede, men annoterede data, fortæller Thor Gabelgaard Nielsen. “En kunstig intelligens kan godt lære at forstå kontaktflader og skelne gode designs fra dårlige designs,” slår han fast. 

“Vi er interesserede i at komme i gang med næste fase,” siger han. Til det formål har RD8 brug for større datamængder til at viderebygge modellen, som han håber, virksomhedens globale klienter vil indgå i et samarbejde om. For jo mere virkelighedsnære deres træningsdata er, desto hurtigere kan RD8 hjælpe deres kunder videre med designoptimering via kunstig intelligens.

Om AI Denmark

AI Denmark er finansieret af Industriens Fond for at hjælpe SMV’er i gang med at udnytte data og AI. Partnerne i AI Denmark er Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, IT-Universitetet, Københavns Universitet og Teknologisk Institut.

https://alexandra.dk/faa-hjaelp-til-at-komme-i-gang-med-ai/

Alexandra Instituttet

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet Visual computing, kunstig intelligens, IoT, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter. 

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

Vi er Danmarks eneste Godkendte Teknologiske Service-institut specialiseret i it og digitalisering.

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye