Psykolog: Demens kan også ramme de pårørende hårdt
Når familier rammes af demens, er det ikke kun hårdt for den demensramte, men også for de pårørende. De må passe på sig selv og være gode til at prioritere, hvor meget de kan være der for et nærtstående familiemedlem ramt af demens. Psykolog Randi Hvid Poulsen fra behandlernetværket PrimaCare giver gode råd til pårørende med demens i familien.
At se en, man elsker og har kendt hele livet, forsvinde ind i en verden af glemsel og forvirring, er smertefuldt. Det er virkeligheden for pårørende til demensramte. Samtidig følger der ofte hårde praktiske opgaver som at få overblik over hospitalsaftaler, økonomi og pleje i hjemmet.
"Dårlig samvittighed og utilstrækkelighedsfølelse er helt naturligt og meget hyppige følelser hos de pårørende, der henvender sig til os, når deres kære bliver demente," siger psykolog Randi Hvid Poulsen fra selskabet PrimaCare. PrimaCare er et netværk af sundhedsfaglige behandlere, der leverer behandling til Danmarks største leverandør af sundhedsforsikringer Dansk Sundhedssikring.
Flere anslås at få demens i fremtiden
34 procent flere pårørende fik hjælp, fordi en nærtstående havde skrantende mental sundhed i det første kvartal i 2024 sammenlignet med året før. Det viser tal fra Dansk Sundhedssikring.
Udfordringer med mental sundhed kan tage mange former. En af dem er demens, der kan ramme pårørende særligt hårdt. Danmark anslår ifølge Nationalt Videnscenter for Demens, at godt 96.000 mennesker på 65 år eller derover lever med demens, og antallet forventes at vokse til over 134.000 i 2035 grundet den stigende ældre befolkning.
Gode råd til pårørende
Her under Demensugen fortæller Randi Hvid Poulsen fra PrimaCare, hvordan pårørende bedre kan håndtere demens hos et nærtstående familiemedlem.
"Flere pårørende oplever at være belastet i en længere periode både fysisk og psykisk, men også praktisk, fordi man som pårørende ofte bliver nødt til at hjælpe den ramte med de opgaver, de ikke længere selv kan varetage. Det kan være svært at navigere i alle opgaverne oven i egne hverdagsforpligtigelser og samtidig forholde sig følelsesmæssigt til den forandring, som ens nære er i gang med, og som på sigt vil gøre dem næsten umulige at genkende," siger Randi Hvid Poulsen.
"Det er ikke uden grund, at demens har fået tilnavnet 'død, før døden indtræffer'. Man oplever, at den, man elsker og kender godt, forandrer sig og forsvinder lige så stille. Det gør, at flere pårørende tager forskud på sorgprocessen og oplever det, vi kalder ventesorg," siger Randi Hvid Poulsen.
Egenomsorg er væsentligt i demensforløb
Derfor er det også vigtigt, at pårørende til demente husker at prioritere egenomsorg.
"Når vi rådgiver pårørende, fokuserer vi altid på den pårørendes oplevelse. Fem minutter efter man har besøgt sin kære med demens, kan den demensramte ringe for at spørge, hvornår man kommer igen. Derfor er det naturligt at blive ramt af skyldfølelse og utilstrækkelighed," siger Randi Hvid Poulsen.
Ifølge psykologen skal pårørende derfor overveje, hvor meget de selv kan overskue at være der for den demensramte, samtidig med at de også skal være der for sig selv, den øvrige familie, børn, partner, venner, arbejdet etc.
"At være sammen med en pårørende med demens kræver både rummelighed, overbærenhed og tålmodighed, og det kan ingen af os udvise eller være hele tiden," siger Randi Hvid Poulsen.
Planlæg og prioriter tiden
Derfor kan det hjælpe nøje at planlægge en fast rutine for, hvornår man tager sig af sit demente familiemedlem. Det er også vigtigt at søge støtte hos andre familiemedlemmer til at håndtere situationen. Og så kan der være hjælp at hente hos eksterne f.eks. sin forsikring.
I Dansk Sundhedssikring dækker en ny slags forsikring, kaldet Familie 360, bistand og vejledning, hvis en i nærmeste familie bliver ramt af blandt andet demens. Forsikringen kan frigøre tid for de pårørende, så de bedre kan være der mentalt og følelsesmæssigt for deres demensramte familiemedlem.
Download og brug eller link til videoen med tre råd til at passe på sig selv som pårørende til demensramte. Videoen må bruges samt redigeres loyalt og redaktionelt af medier, der opererer efter medieansvarsloven:
Faktaboks om den nye forsikring Familie 360
Forsikringen Familie 360 dækker:
-
Hjælp med kontakten til det offentlige
Dansk Sundhedssikring bistår familien i kontakten til det offentlige sygehus f.eks. med opfølgning på henvisninger, indkaldelser og sikring af overholdelse af udrednings- og behandlingsgarantier. Selskabet hjælper f.eks. med at bestille tid til behandling eller undersøgelse i det omfang det offentlige sygehus tillader det.
-
Dialog om behandlingsforløb – også med familien
Familie360 hjælper familien i mødet med det offentlige sundhedsvæsen med forberedelse til undersøgelser og det videre behandlingsforløb.Familien får en personlig sundhedsfaglig rådgiver, der kan bistå ved lægesamtaler via digitale platforme eller over telefonen.
Familien tilbydes også hjælp til gennemgang af lægejournaler og svar på undersøgelser fra dit undersøgelses- og behandlingsforløb.
-
Læge- og sundhedsfaglig rådgivning
Den sygdomsramte og dennes familie tilbydes også lægefaglig rådgivning og bistand af Familie360's lægekonsulenter, f.eks. omkring relevans og tilstrækkelighed af de planlagte undersøgelser i forhold til egen eller pårørendes sygdom. -
Øvrige ydelser
Faktaboks om den tidlige diagnose
-
Svækket hukommelse
-
Besvær med at udføre velkendte opgaver
-
Problemer med sproget
-
Manglende orientering i tid og sted
-
Svigtende dømmekraft
-
Problemer med at tænke abstrakt
-
Forlægge ting
-
Forandringer i humør og adfærd
-
Ændringer i personligheden
-
Mangel på initiativ
Faktaboks med råd til pårørende
7 gode råd til pårørende fra Alzheimerforeningen
-
Se mennesket bag sygdommen
-
Bevar kontakten
-
Vær til stede i nuet
-
Tal åbent om demens
-
Husk også dit eget liv som pårørende
-
Undgå at irettesætte
-
Søg viden om demens
Nøgleord
Kontakter
Maja KorshinPR- og kommunikationskonsulentKommunikation
Journalister kan altid kontakte PR- og kommunikationskonsulent Maja Korshin med spørgsmål til sundhed og sundhedspolitik.
Billeder
Links
Om Dansk Sundhedssikring
Som Danmarks største leverandør af sundhedsforsikringer med +580.000 kunder vil Dansk Sundhedssikring gerne hjælpe pressen med at besvare spørgsmål inden for vores ekspertiseområde - sundhed. Journalister er derfor altid velkomne til at kontakte os. Behandlernetværket PrimaCare er søsterselskab til Dansk Sundhedssikring og leverer behandling til forsikringsselskabets kunder.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Sundhedssikring A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Sundhedssikring A/S
Færre mænd henvender sig om mentale sundhedsproblemer – ny hjælp på vej18.11.2024 17:08:06 CET | Pressemeddelelse
Mænd sakker fortsat bagud med at være OBS på deres mentale sundhed, viser tal fra Danmarks største leverandør af sundhedsforsikringer, Dansk Sundhedssikring. Det vil en ny forsikringsdækning og et nyt samarbejde mellem Forum for Mænds Sundhed og forsikringsselskabet bidrage til at dæmme op for. Selskabet udgiver tallene op til Mænds Internationale Dag.
Stort mørketal for knogleskørhed - nyt tiltag på vej19.10.2024 09:10:00 CEST | Pressemeddelelse
650.000 danskere skønnes at lide af knogleskørhed, men 500.000 ved det ikke, lyder det fra speciallæge i Osteoporose. Nu er der en ny forsikringsdækning på vej til mennesker med Osteoporose, lyder det fra forsikringsselskab på den Internationale Osteoporosedag.
Flere kan styrke deres mentale sundhed med bl.a. ny gratis guide9.10.2024 09:30:12 CEST | Pressemeddelelse
Nu får alle i Danmark gratis adgang til en ny guide, som kan bidrage til at styrke den mentale sundhed, oplyser forsikringsselskabet Dansk Sundhedssikring. Selskabet får mange henvendelser fra kunder, der søger hjælp til deres mentale sundhed. Guiden kan ikke stå alene, men giver enkle redskaber til at tage de første små skridt mod bedre mental sundhed.
Ny direktør i PrimaCare: Digitalisering og høj sundhedsfaglighed er nøglen til en sundere hverdag for 600.000 kunder5.9.2024 13:06:10 CEST | Pressemeddelelse
"Mange tror, at sundhed er at træne en time i træningscenteret før arbejde hver dag. Men en sund livsstil kan også opnås med mere bevægelse i ens dagligdag på jobbet og i hjemmet." Sådan lyder beskeden fra Kristoffer Schaumann, ny direktør i PrimaCare, Danmarks førende behandlernetværk, der leverer sundhedsfaglig behandling til forsikringsselskabet Dansk Sundhedssikrings mange kunder i Danmark.
Nye tal: Bevægelse og tid hjælper bedst på folkesygdommen rygsmerter - også på lang sigt16.6.2024 09:49:19 CEST | Pressemeddelelse
RETTELSE af meddelelse fra 14/6-2024. Ryg- og nakkesmerter er en af danskernes store folkesygdomme, som godt 900.000 personer lever med ifølge Sygdomsbyrderapporten 2022. Men øvelser, bevægelse og tid er den bedste medicin mod smerter i ryg og nakke - også på lang sigt, viser nye tal. (Vedr. RETTELSE: Der var fejl i oprindelig meddelelse. Denne meddelelse er korrigeret.)
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum