DI - Dansk Industri

DI: Ny Øresundsaftale vil øge arbejde over sundet

Del

Efter mere end 20 års venten vil regeringen med ny Øresundsaftale mellem Danmark og Sverige endelig gøre det lettere for virksomhederne at ansætte medarbejdere på tværs af Øresund. Et fælles arbejdsmarked er til fordel for virksomheder og for medarbejderne, mener Dansk Industri (DI).

"Vi har ventet længe på en revision af Øresundsaftalen, så det glæder mig virkelig meget, at Danmark og Sverige nu er enige om at forbedre den, siger adm. direktør i Dansk Industri (DI) Lars Sandahl Sørensen.
"Vi har ventet længe på en revision af Øresundsaftalen, så det glæder mig virkelig meget, at Danmark og Sverige nu er enige om at forbedre den, siger adm. direktør i Dansk Industri (DI) Lars Sandahl Sørensen. Foto: Gordon Trier Holm

Den eksisterende Øresundsaftale har i årtier givet en lang række administrative besværligheder ved at arbejde på den anden side af Øresund – både for virksomheder og for medarbejdere. Derfor er det store potentiale i Nordens største arbejdsmarked på 4 millioner indbyggere ikke blevet indfriet. Nu skal en revision af Øresundsaftalen få arbejdskraften til at flyde mere frit over sundet.

- Vi har ventet længe på en revision af Øresundsaftalen, så det glæder mig virkelig meget, at Danmark og Sverige nu er enige om at forbedre den. Det vil gøre det lettere for virksomhederne at ansætte medarbejdere på tværs af Øresund. Det er i den grad på tide, at to nabolande med en bro imellem endelig finder ud af at integrere deres fælles arbejdsmarked – det er til glæde både virksomheder og medarbejdere, siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen.

- Stor ros og tak til regeringen for endelig at gøre noget konkret for integrationen mellem Danmark og Sverige. Alt for længe har det været alt for besværligt at agere på vores fælles arbejdsmarked med 4 mio. mennesker i Øresundsregionen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Hensigten om revision af Øresundsaftalen afspejler i vid udstrækning de ønsker, som Greater Copenhagen Task Force - hvor begge regeringer indgår sammen med Dansk Industri, Svenskt Näringsliv, Sydsvenska Handelskammaren og Öresundsbro Konsortiet – har til revision af aftalen. Beregninger fra Greater Copenhagen viser, at et fuldt integreret arbejdsmarked over Øresund kan resultere i en årlig gevinst på op mod 3 mia. kr. for svensk og dansk økonomi tilsammen.

- Danmark lider under mangel på arbejdskraft, og danske virksomheder har et stort behov for den ekspertise, der findes i Sverige. Det kan ikke siges tydeligt nok: svenske kollegaer er afgørende for Danmark og det danske arbejdsmarked, siger Lars Sandahl.

- Danmark og Sverige har stærke fælles interesser i at realisere ambitionen om en sammenhængende og fuldt integreret Øresundsregion – både for regionens virksomheder og de mere end 4 millioner indbyggere. Derfor er det en rigtig god nyhed og en stor succes for det dansk-svenske samarbejde på det fælles arbejdsmarked, at vi nu får en ny og mere moderne Øresundsaftale, siger Lars Sandahl Sørensen.

Flere og flere svenskere tager over Øresund for at arbejde i hovedstadsområdet. Bare i det seneste år er antallet steget med omkring 1.000 personer. Det viser, at der allerede er en stor interesse for at arbejde i Danmark hos mange svenskere. Med aftalen kan vi forvente, at den generelle svenske interesse for at arbejde i Danmark bliver styrket.

- Øresundsregionen er økonomisk, arbejdsmarkedsmæssigt og kulturelt set en strategisk vigtig region for både Sverige og Danmark, og det skal være nemt at arbejde, bo, ansætte medarbejdere og etablere virksomhed på tværs af regionen, siger Lars Sandahl Sørensen.

Øresundsaftalen er en skatteaftale mellem Danmark og Sverige, der gør, at du som pendler beskattes af hele din løn i det land (Danmark/Sverige), du normalt arbejder i (arbejdslandet).

Revisionen af aftalen vil gøre det nemmere for virksomheder, fordi de i mindre grad skal forholde sig til to landes forskellige skattelovgivninger. Revisionen vil blandt andet også sikre, at medarbejdere kan arbejde hjemmefra og remote i mere fleksibelt omfang uden at falde ud af aftalen.

Fakta om international arbejdskraft med fokus på svenskere, der arbejder i Danmark

  • Knap halvdelen af det seneste årtis opsving i beskæftigelsen udgøres af internationale medarbejdere
  • Den største stigning i antallet af internationale medarbejdere er i Hovedstadsområdet, hvor internationale medarbejdere udgør 16 pct. af de ansatte på virksomhederne (mod 9 % i 2012)
  • Der er kommet 2.300 flere svenskere i arbejde i Danmark de sidste to år - svarende til en samlet stigning på 16 %.
  • Aktuelt arbejder 20.000 svenskere i Danmark, og det er det højeste nogensinde, og vi kan se, at der særligt er kommet flere svenskere til industri, videnservice, hoteller og restauranter og handel.
  • Det er en stor stigning for en gruppe, som i de ti år forinden ikke steg overhovedet - og det er nærliggende at koble den seneste udvikling sammen med den svage svenske krone. Det er simpelthen mere attraktivt for en svensker at få en løn udbetalt i danske kroner. I 2023 kunne svenskeren med arbejde i Danmark få 156 svenske kroner for 100 danske kroner mod 137 i 2021. Det svarer til en stigning på 14 pct., hvilket er meget tæt på samme periodes stigning i antallet af svenskere med arbejde i Danmark på 16 pct.
  • Næsten 90 pct. af fremgangen i beskæftigelsen i Danmark i det seneste år kommer fra internationale medarbejdere.

Kontakter

For yderligere kontakt DI's pressekoordinator Lars Bøgeskov på 22363138, LARB@DI.DK

Billeder

"Vi har ventet længe på en revision af Øresundsaftalen, så det glæder mig virkelig meget, at Danmark og Sverige nu er enige om at forbedre den, siger adm. direktør i Dansk Industri (DI) Lars Sandahl Sørensen.
"Vi har ventet længe på en revision af Øresundsaftalen, så det glæder mig virkelig meget, at Danmark og Sverige nu er enige om at forbedre den, siger adm. direktør i Dansk Industri (DI) Lars Sandahl Sørensen.
Download

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye