Udenrigsministeriet

Regeringen vil bekæmpe menneskesmugling og forebygge irregulær migration med ny stor støttepakke

Del

Den irregulære migration har alt for store menneskelige konsekvenser. Siden 2014 har knap 60.000 mennesker mistet livet som følge af at blive smuglet på deres rejse over blandt andet Middelhavet. Mange lande syd for Europa efterspørger samarbejde og støtte for at sikre, at mennesker ikke vælger de ulovlige migrationsveje med risiko for at ende i dybt tragiske situationer.

Derfor arbejder regeringen på ny støtte, som over de næste fem år skal forebygge de irregulære migrationsstrømme mod Europa. Indsatserne skal hjælpe en række lande i blandt andet Nordafrika med at styrke deres immigrations- og grænsemyndigheder, hjælpe flygtninge og migranter på en mere human måde samt bekæmpe menneskesmugling.

I 2024 er der afsat 400 millioner til indsatserne, mens det er regeringens intention at afsætte samlet 1,1 mia. kr. til disse indsatser i perioden 2024-2029.

”Det er forfærdelige situationer, som mange migranter ender i, når de begiver sig ud på den farlige vej mod Europa. Mange udsættes for umenneskelige hændelser og nogle mister sågar livet i deres forsøg på at nå til Europa. Det er de mennesker, vi forsøger at beskytte ved at sætte ind med indsatser, der skal forhindre kyniske menneskesmuglere fra at smugle mennesker ulovligt til Europa,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Indsatserne drejer sig for eksempel om at forbedre grænseforvaltningen og styrke fokus på asyl og beskyttelse. Indsatserne skal også hjælpe de migranter, som ikke har krav på beskyttelse med at vende sikkert tilbage til deres hjemlande. En del af det handler for eksempel om at hjælpe dem med at genetablere sig i hjemlandet på en god måde, eksempelvis gennem støtteprogrammer til reintegration.

”Europas asylsystem bliver desværre misbrugt af kyniske menneskesmuglere. De skal stoppes. Så vi kan forhindre, at sårbare mennesker sætter sig op i synkefærdige både på vej mod Europa. Med livet som indsats. Det mål kan vi bl.a. nå gennem nære partnerskaber med lande i nærområderne og langs migrationsruterne. Den støtte, Danmark nu vil give, er et fundamentalt skridt på vejen mod et bedre, internationalt asylsystem. Det er netop dette emne, vi også skal tale om på vores internationale migrationskonference,” siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek.

Baggrund

Den samlede støtte forventes at udgøre 1,1 mia. kr. i en femårig periode mellem 2024-2029.

Støtten vil bestå af tre regionale migrationsprogrammer, som finansieres med midler under Nærområde- og Migrationsfonden på Finansloven. Støtten er betinget af bevilgende myndigheders godkendelse.

De tre programmer vil henholdsvis have fokus på:

  1. Aktiviteter, der er møntet på forbedring af oprindelseslandets mulighed for at håndtere migrationsudfordringer og tilbagetagelse af egne statsborgere, herunder også gennem modtagelses- og reintegrationsstøtte, hvilket kan ske i samarbejde med udlændingemyndighederne. Aktiviteter vil samtidig understøtte samarbejdet med landene om tilbagetagelse.
  2. Indsatser vedr. teknisk bistand og kapacitetsopbygning til imødegåelse af irregulær migration, styrket grænse- og migrationsforvaltning, opbygning af asylsystemer mv. i nærområderne, langs migrationsruterne og i relevante tredjelande. Midlerne kan derudover anvendes til relaterede indsatser, der adresserer grundlæggende årsager til irregulær migration og fordrivelse samt understøtter værtslande for fordrevne og flygtninge i nærområderne.
  3. Regionale rutebaserede indsatser langs de centrale migrationsruter mod Europa. Det inkluderer støtte til projekter og programmer, der ligger inden for formålet med det danske udviklingssamarbejde med fokus på blandede migrationsbevægelser og forebyggelse af irregulær migration bl.a. gennem støtte til civilsamfundsorganisationer.

For pressehenvendelser, kontakt pressevagten på pressevagten@um.dk eller +45 61 97 92 47.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Dan Jørgensen ansætter barselsvikar for sin særlige rådgiver28.5.2024 15:41:09 CEST | Pressemeddelelse

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, ansætter Lars Wernblad Hansen som barselsvikar for sin særlige rådgiver i Udenrigsministeriet. Lars Wernblad Hansen er uddannet cand.scient.pol. fra Århus Universitet og kommer fra en stilling som rådgiver hos Socialdemokratiet. Lars Wernblad Hansen er tiltrådt stillingen i går og er barselsvikar indtil udgangen af september 2024. Dan Jørgensen siger: ”Jeg er rigtigt glad for, at Lars Wernblad Hansen har sagt ja til at være en del af holdet, mens Thomas Stausholm Schjødt holder barsel. Lars kommer med erfaring fra både Christiansborg og Europa-Parlamentet, så han kender politik både i Danmark og internationalt. Jeg glæder mig til samarbejdet.” Kontakt Udenrigsministeriets pressevagt – pressevagten@um.dk – for yderligere oplysninger.

The Nordic Ministers of Foreign Affairs: The Council of Europe – upholding our common values for 75 years28.5.2024 10:26:37 CEST | Nyhed

Established in the aftermath of the World War II in 1949 to ensure sustainable peace and democracy, the mission of the Council of Europe as the continent’s leading human rights organization remains indispensable. Its core values – human rights, democracy and the rule of law – are fundamental also for the Nordic societies and form a longstanding basis for Nordic foreign policies.

Danmark, Kenya og tre filantropiske fonde bygger fremtidens flygtningeindsats27.5.2024 16:27:20 CEST | Pressemeddelelse

To ud af tre flygtninge befinder sig i langvarige humanitære kriser, der strækker sig over flere år, og i mange tilfælde endda årtier. Imens er flygtningelejrene traditionelt udformet og drevet som midlertidige løsninger på akut opståede kriser. Et nyt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, LEGO Fonden, Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden støtter Kenyas ambitioner om at gøre op med en tilgang bygget på midlertidighed til gavn for både flygtninge og lokalsamfund.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye