Regeringen vil bekæmpe menneskesmugling og forebygge irregulær migration med ny stor støttepakke
Den irregulære migration har alt for store menneskelige konsekvenser. Siden 2014 har knap 60.000 mennesker mistet livet som følge af at blive smuglet på deres rejse over blandt andet Middelhavet. Mange lande syd for Europa efterspørger samarbejde og støtte for at sikre, at mennesker ikke vælger de ulovlige migrationsveje med risiko for at ende i dybt tragiske situationer.
Derfor arbejder regeringen på ny støtte, som over de næste fem år skal forebygge de irregulære migrationsstrømme mod Europa. Indsatserne skal hjælpe en række lande i blandt andet Nordafrika med at styrke deres immigrations- og grænsemyndigheder, hjælpe flygtninge og migranter på en mere human måde samt bekæmpe menneskesmugling.
I 2024 er der afsat 400 millioner til indsatserne, mens det er regeringens intention at afsætte samlet 1,1 mia. kr. til disse indsatser i perioden 2024-2029.
”Det er forfærdelige situationer, som mange migranter ender i, når de begiver sig ud på den farlige vej mod Europa. Mange udsættes for umenneskelige hændelser og nogle mister sågar livet i deres forsøg på at nå til Europa. Det er de mennesker, vi forsøger at beskytte ved at sætte ind med indsatser, der skal forhindre kyniske menneskesmuglere fra at smugle mennesker ulovligt til Europa,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.
Indsatserne drejer sig for eksempel om at forbedre grænseforvaltningen og styrke fokus på asyl og beskyttelse. Indsatserne skal også hjælpe de migranter, som ikke har krav på beskyttelse med at vende sikkert tilbage til deres hjemlande. En del af det handler for eksempel om at hjælpe dem med at genetablere sig i hjemlandet på en god måde, eksempelvis gennem støtteprogrammer til reintegration.
”Europas asylsystem bliver desværre misbrugt af kyniske menneskesmuglere. De skal stoppes. Så vi kan forhindre, at sårbare mennesker sætter sig op i synkefærdige både på vej mod Europa. Med livet som indsats. Det mål kan vi bl.a. nå gennem nære partnerskaber med lande i nærområderne og langs migrationsruterne. Den støtte, Danmark nu vil give, er et fundamentalt skridt på vejen mod et bedre, internationalt asylsystem. Det er netop dette emne, vi også skal tale om på vores internationale migrationskonference,” siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek.
Baggrund
Den samlede støtte forventes at udgøre 1,1 mia. kr. i en femårig periode mellem 2024-2029.
Støtten vil bestå af tre regionale migrationsprogrammer, som finansieres med midler under Nærområde- og Migrationsfonden på Finansloven. Støtten er betinget af bevilgende myndigheders godkendelse.
De tre programmer vil henholdsvis have fokus på:
- Aktiviteter, der er møntet på forbedring af oprindelseslandets mulighed for at håndtere migrationsudfordringer og tilbagetagelse af egne statsborgere, herunder også gennem modtagelses- og reintegrationsstøtte, hvilket kan ske i samarbejde med udlændingemyndighederne. Aktiviteter vil samtidig understøtte samarbejdet med landene om tilbagetagelse.
- Indsatser vedr. teknisk bistand og kapacitetsopbygning til imødegåelse af irregulær migration, styrket grænse- og migrationsforvaltning, opbygning af asylsystemer mv. i nærområderne, langs migrationsruterne og i relevante tredjelande. Midlerne kan derudover anvendes til relaterede indsatser, der adresserer grundlæggende årsager til irregulær migration og fordrivelse samt understøtter værtslande for fordrevne og flygtninge i nærområderne.
- Regionale rutebaserede indsatser langs de centrale migrationsruter mod Europa. Det inkluderer støtte til projekter og programmer, der ligger inden for formålet med det danske udviklingssamarbejde med fokus på blandede migrationsbevægelser og forebyggelse af irregulær migration bl.a. gennem støtte til civilsamfundsorganisationer.
For pressehenvendelser, kontakt pressevagten på pressevagten@um.dk eller +45 61 97 92 47.
Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet
Invitation til ansøgning om Børnenes U-landskalenderprojekt i 202620.12.2024 14:04:10 CET | Nyhed
Hvor skal Børnenes U-landskalender hen i 2026? Har din organisation en god idé til et projekt, som gavner børn i et udviklingsland og kan formidles til danske børn – og har I mod på at være med i midten af en stor og mangesidet oplysningsindsats? Så send os en kort interessetilkendegivelse. Overskuddet fra salget af U-landskalenderen 2026 vil gå til det udvalgte projekt.
Grønland, Færøerne og Danmark enige om rollefordelingen under formandskabet for Arktisk Råd20.12.2024 13:30:00 CET | Pressemeddelelse
Over det seneste år har Grønland, Færøerne og Danmark i tæt samarbejde forberedt Kongeriget Danmarks kommende formandskab for Arktisk Råd, der løber i 2 år fra maj 2025 til maj 2027.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn18.12.2024 13:37:29 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde torsdag den 19. december 2024 kl. 10.15.
Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn17.12.2024 12:31:23 CET | Pressemeddelelse
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde onsdag den 18. december kl. 11.45.
Europaministeren i Prag for at høre om tjekkiske EU-prioriteter11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Under besøget møder europaminister Marie Bjerre sin tjekkiske kollega, europaminister Martin Dvořák.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum