Knogler kan fortælle om middelalder-menneskers sundhed
Ny metode gør det muligt at undersøge, hvordan tidligere generationer reagerede på infektionssygdomme, og kan øge vores viden om menneskets sundhedstilstand gennem tiden.

Hvilke typer af infektioner var almindelige i middelalderen, og hvad kan de fortælle os om menneskers sundhed i dag?
Et nyt studie udgivet i det anerkendte tidsskrift iScience kan være med til at svare på de og andre spørgsmål.
Studiet beskriver en ny metode til at identificere aktive infektioner i gamle menneskeknogler baseret på metagenomik og proteomik. Ifølge studiet, som er foretaget af forskere på Københavns Universitet og University of Zürich, kan metoden anvendes til at identificere sygdomme som fx spedalskhed.
“Der er tale om et betydeligt fremskridt inden for paleoproteomics,” siger adjunkt ved Globe Institute på Københavns Universitet Alberto Taurozzi, som er seniorforfatter til det nye studie, og tilføjer:
”Det øger ikke bare vores forståelse af historiske sygdomme som spedalskhed. Det gør det også muligt at undersøge, hvordan tidligere generationer reagerede på infektionssygdomme, og opnå en bredere forståelse af menneskets sundhedstilstand gennem tiden.”
Spedalskhed – en sygdom, som sætter sit tydelige præg på knoglerne – er et godt udgangspunkt for at udforske potentialet ved proteomik i studiet af historiske sygdomme.
Alberto Taurozzi og resten af holdet bag det nye studie har udviklet en metode til sekventiel enzymudvinding baseret på trypsin og ProAlanase, som skal gøre det nemmere at identificere ikkekollagene proteiner og immunrespons i forbindelse med infektioner.
Immunproteiner forbundet med spedalskhed
Forskerne har analyseret menneskeknogler fra det 11. til det 18. århundrede og sammenlignet knogler fra mennesker, der led af spedalskhed og blev begravet på særlige gravpladser for spedalske, med knogler fra mennesker begravet på almindelige gravpladser.
Ved hjælp af den nye metode lykkedes det forskerne at påvise immunproteiner forbundet med spedalskhed i den første gruppe, mens de i knogler fra den anden gruppe og i knogler, hvor der udelukkende blev anvendt trypsin i undersøgelserne, ikke fandt nogen immunproteiner.
”Formålet med den nye metode er at undersøge tidligere generationers immunrespons i forbindelse med infektionssygdomme, hvilket giver os et indblik i deres generelle sundhedstilstand. Ved at reducere mængden af kollagenpeptider lykkedes det os at påvise forskellige immunproteiner forbundet med spedalskhed i knogler fra middelaldergravpladser for spedalske,” forklarer Shevan Wilkin fra University of Zürich, som er førsteforfatter til det nye studie, og tilføjer:
”Vi håber, den nye metode kan forbedre vores muligheder for at undersøge historiske sygdomme og den generelle sundhedstilstand i tidligere generationer.”
Resultaterne af det nye studie understreger, at proteomik med fordel kan anvendes som et supplement til traditionelle, DNA-baserede tilgange til forskning i historiske sygdomme.
“DNA kan afsløre tilstedeværelsen af patogener, men siger ikke noget om, hvordan det pågældende menneske reagerede på infektionen. Ved hjælp af den nye metode kan vi identificere knogler med aktive infektioner, hvilket er ekstremt nyttigt, idet akutte infektionssygdomme typisk ikke efterlader spor på knoglerne,” forklarer postdoc Liam Lanigan fra Globe Institute, som er medforfatter til det nye studie. Alberto Taurozzi tilføjer:
“Ved at påvise disse sygdomsrelaterede proteinmarkører i gamle menneskeknogler kan vi belyse udviklingen i sygdomme gennem tiden og bruge den viden aktivt i dag.”
Kontakt
Lektor Alberto John Taurozzi
alberto.taurozzi@sund.ku.dk
+45 35 33 68 53
Journalist og pressekonsulent
liva.polack@sund.ku.dk
+45 35 32 54 64
Nøgleord
Om Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Fra Stevns til Månen: Dansk-ledet rummission skal kortlægge Månens overflade17.12.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Universitet skal stå i spidsen for den første danske månemission. Missionen skal kortlægge Månens overflade i hidtil uset detaljegrad, som skal gøre det sikkert at lande og etablere baser på Månen i fremtiden.
Your Christmas decorations may be hiding a tiny bit of badger and toad16.12.2025 09:27:05 CET | Press release
Researchers at the University of Copenhagen have discovered that moss acts as a natural trap for environmental DNA. This discovery opens the door to using moss as a simple, gentle and inexpensive method of monitoring biodiversity – from birds and mammals to fungi, insects and microbes.
Din juledekoration gemmer måske på en lillebitte smule grævling og skrubtudse16.12.2025 09:17:58 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at mos fungerer som en DNA-fælde i naturen. Og den opdagelse åbner for mos som en enkel, billig og skånsom metode til at holde øje med biodiversiteten – fra fugle og pattedyr til svampe, insekter og mikrober.
Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”15.12.2025 10:29:09 CET | Pressemeddelelse
Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme frøsamlinger udgør.
Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige5.12.2025 06:18:59 CET | Pressemeddelelse
Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum