PtX-producenter kan nu søge om at få tildelt gratiskvoter i EU’s kvotehandelssystem
Det bliver nu muligt for producenter af grøn brint at søge om tildeling af gratis CO2-kvoter – uanset om anlægget udleder CO2 eller ej. Kvoterne kan sælges og bidrage til business-casen i PtX-produktion. Det er resultatet af en EU-revision af Free Allocation Rules (Far-forordningen).
EU har vedtaget en ændring af kvotedirektivet og en revision af FAR-forordningen. Det betyder, at PtX-producenter, der producerer CO2-neutral grøn brint, nu også er omfattet af EU’s kvoteordning og kvotehandelssystem. Konventionel brint-produktion udleder CO2, og er allerede omfattet af kvoteordningen. Med revisionen udbredes de eksisterende vilkår til også at dække PtX-producenter.
Alle brintproducenter kan få tildelt gratiskvoter. Da producenter af grøn brint ikke udleder CO2, kan kvoterne sælges og bidrage til virksomhedernes business-case.
FAR-forordningen er vedtaget med tilbagevirkende kraft. PtX-producenter kan derfor søge om tildeling af gratiskvoter allerede nu for perioden fra 2021-2025.
Sådan søger du
For at være omfattet af EU’s kvoteordning som brint- og syntesegas-producent kræver det en produktionskapacitet på mere end 5 ton/dag. Alle ammoniakproducenter uanset produktionskapacitet er omfattet af EU’s kvoteordning.
Forud for tildeling af gratiskvoter, skal du som producent ansøge om udledningstilladelse – også selvom anlægget ikke udleder CO2. Bliver ansøgningen godkendt, kan der efterfølgende ansøges om tildeling af gratiskvoter. Begge ansøgninger og afgørelse om tildeling administreres af Energistyrelsens kvoteadministration.
For mere info om ansøgning om udledningstilladelse og tildeling af gratiskvoter se Energistyrelsens vejledning om etablering af PtX-anlæg på land på veprojekter.dk
Kontakt
For nærmere info eller spørgsmål om udledningstilladelse og tildeling af gratiskvoter kontakt Energistyrelsens kvoteadministrationen på CO2-kvoteservice@ens.dk
For nærmere info om PtX generelt kontakt Energistyrelsens PtX-sekretariat på ptx@ens.dk
Fakta
- EU’s CO2-kvoteordning sætter et loft for, hvor mange drivhusgasser producenter må udlede inden for EU’s reduktionsmål. På baggrund af dette tildeles producenterne kvoter svarende til deres andel af EU’s samlede antal kvoter.
- Ordningen giver samtidig producenterne mulighed for at sælge deres overskydende kvoter på CO2-kvotemarkedet og opnår et bidrag til virksomhedernes business case.
Læs mere om forordningen: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32024R0873
Læs mere om ændringen af kvotedirektivet: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=celex%3A32023L0959
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum