Energistyrelsen sætter anden offentlighedsfase af planen for havvindmølleparkerne Kattegat og Kriegers Flak II i gang
Energistyrelsen igangsætter anden offentlighedsfase og åbner for kommentering af udkast til plan for Kattegat og Kriegers Flak II og den tilhørende miljørapport. Der afholdes borgermøder i Rødvig (Sjælland) den 14. maj og i Grenå (Jylland) den 16. maj 2024.

Energistyrelsen inviterer borgere, virksomheder, myndigheder og andre med interesse i de to kommende havvindmølleparker med tilhørende anlæg på land til at kommentere udkast til plan for Kattegat og Kriegers Flak II og den dertilhørende miljørapport og stille spørgsmål.
Høringen løber over en periode på otte uger – fra onsdag den 1. maj til onsdag den 26. juni 2024.
Havvindmølleparkerne Kattegat og Kriegers Flak II er blandt de i alt seks store havvindmølleparker, som Energistyrelsen har sendt i udbud den 22. april 2024.
Kattegat og Kriegers Flak II vil til sammen som minimum producere strøm til, hvad der svarer til mindst to millioner husstandes elforbrug. Begge steder gives der mulighed for såkaldt overplanting, så der kan opstilles endnu mere havvind til eksempelvis produktion af Power-to-X.
I forbindelse med høringen afholdes der borgermøder på Sjælland og i Jylland, hvor miljørapportens resultater vil blive præsenteret:
- Sjælland: tirsdag den 14. maj 2024 fra kl 16:30-18:30 på Rødvig Kro og Badehotel, Østersøvej 8, 4673 Rødvig, Stevns. Der vil være oplæg kl. 17:00, med fokus på Kriegers Flak II.
- Jylland: torsdag den 16. maj 2024 fra kl 16:30-18:30 på Kysthotellet Djursland, Kystvej 26, 8500 Grenå. Der vil være oplæg kl. 17:00 med fokus på Kattegat.
Tilmeldingen til borgermødet sker via følgende links:
- For Kattegat: https://energinet.dk/om-os/arrangementer/borgermode-om-plan-for-kattegat-havvindmollepark-160524/
- For Kriegers Flak II: https://energinet.dk/om-os/arrangementer/borgermode-om-plan-for-krigers-flak-ii-havvindmollepark-140524/
Du kan læse det relevante høringsmateriale samt information om, hvordan man deltager i høringen mv. på følgende to sider:
- For Kattegat: https://ens.dk/kattegat-havvind
- For Kriegers Flak II: https://ens.dk/kriegers-flak-II-havvind
Den videre proces for havvindmølleparkerne
Efter høringen vil Energistyrelsen gennemgå høringssvarene og opdatere planen, hvis det er nødvendigt. Herefter udarbejder Energistyrelsen en sammenfattende redegørelse, der vil blive offentliggjort sammen med den endelige plan.
I forbindelse med de konkrete projekter på hhv. land og hav skal der gennemføres miljøkonsekvensvurdering af projekterne. Her skal de væsentlige miljøpåvirkninger belyses og offentligheden inddrages, før der kan gives etableringstilladelse.
Det endelige udbudsmateriale for havvindmølleparkerne er offentliggjort den 22. april 2024 med budfrist den 1. april 2025.
Fakta om Kattegat
- Miljøvurderingen af planen for Kattegat belyser den mulige miljøpåvirkning af et antal havvindmøller svarende til mellem 1.000 og 2.460 MW i hele området. Havvindmølleparkens kapacitet afhænger af koncessionsvinderens konkrete projekt.
- Kattegat består af et areal på ca. 122 km2 i den danske Eksklusive Økonomiske Zone af Kattegat.
- Havvindmølleparken forventes at være i fuld drift senest ved udgangen af 2030.
- Havvindmøllerne placeres i Kattegat ca. 27 km fra Anholt, ca. 15 km fra Djursland og ca. 25 km fra kysten i Odsherred Kommune, Nordvestsjælland.
- Havvindmølleparken forventes tilsluttet det kollektive net i Trige, Jylland.
- Miljøvurdering af planen belyser på et overordnet niveau muligheden for at etablere tilstødende innovationsanlæg, herunder PtX-anlæg i forbindelse med havvindmølleparken.
- De konkrete projekter på både havet og land vil fortsat kræve miljøkonsekvensvurdering, og deraf en etableringstilladelse (§25-tilladelse).
- Koncessionsvinderen af udbuddet etablerer både havvindmølle- og landanlægsprojekterne op til nettilslutningspunktet.
Fakta om Kriegers Flak II
- Miljøvurderingen af planen for Kriegers Flak II belyser den mulige miljøpåvirkning af et antal havvindmøller svarende til mellem 1.000 og 3.450 MW i hele området. Havvindmølleparkens kapacitet afhænger af koncessionsvinderens konkrete projekt.
- Kriegers Flak II består af et areal på ca. 173 km2 i den danske Eksklusive Økonomiske Zone af Østersøen.
- Havvindmølleparken forventes at kunne være i fuld drift senest ved udgangen af 2030.
- Havvindmøller i den nordlige del af Kriegers Flak II vil skulle placeres ca. 15 km fra Rødvig ved Østsjælland og ca. 15 km fra Møn. Havvindmøller i den sydlige del af Kriegers Flak II vil skulle placeres ca. 15 km fra Møn.
- Havvindmølleparken forventes tilsluttet det kollektive net via Sydøstsjælland.
- Miljøvurderingen af planen belyser på et overordnet niveau muligheden for at etablere tilstødende innovationsanlæg, herunder PtX-anlæg i forbindelse med havvindmølleparken.
- De konkrete projekter på både havet og land vil fortsat kræve miljøkonsekvensvurdering, og deraf en etableringstilladelse (§25-tilladelse).
- Koncessionsvinderen af udbuddet etablerer både havvindmølle- og landanlægsprojekterne op til nettilslutningspunktet.
Kontakt
Specialkonsulent, Randi Lucie Aliaga (rla@ens.dk), (+45) 33 92 78 35
Fuldmægtig, Anders Møller Jørgensen (anmj@ens.dk), (+45) 33 95 51 13
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Erhvervsskoler løfter opgaven: Afskaffelse af VE-godkendelsesordningen11.4.2025 14:09:27 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling er nået langt, og varmepumper, biomassekedler og solcelleanlæg er efterhånden blevet hvermandseje. Erhvervsuddannelserne er fulgt med og giver de nødvendige kompetencer til montører og installatører. Det foreslås derfor at nedlægge VE-godkendelsesordningen, da der ikke længere vurderes at være behov for ordningen.
Selskab får tilladelse til at undersøge muligheden for CO2-lagring ved Thorning11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemeddelelse
Selskabet Norne Thorning Storage ApS har fået tilladelse til at efterforske, om undergrunden i et område omkring Thorning i Midtjylland kan bruges til at lagre CO2. Hvis området er egnet, kan selskabet senere søge om tilladelse til at påbegynde lagringen.
Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge26.3.2025 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.
Energistyrelsen offentliggør rapport om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind17.3.2025 12:14:26 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør en rapport og tilhørende resumé udarbejdet af Boston Consulting Group om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind.
Forbruget af kul fortsætter med at falde drastisk14.3.2025 06:03:02 CET | Pressemeddelelse
Kulforbruget i Danmark er faldet med godt 31 pct. i 2024 sammenlignet med året før. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik, der giver et samlet overblik over Danmarks energiproduktion og energiforbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum