Nye kæmperobotter kan revolutionere dansk skibsproduktion
I forskningsprojektet LSP Ship Factory vil forskere fra SDU sammen med danske værfter og virksomheder automatisere dele af skibsproduktionen med robotter og AI. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på 47 millioner kroner.

Der er massiv mangel på hænder og hoveder i den maritime sektor. Det gælder ikke bare i Danmark, det gælder i store dele af verden.
Men nu er der måske en løsning på vej. Fremover skal nogle af hænderne og hovederne nemlig sidde på en robot.
Det er i hvert fald ambitionen med et nyt stort forsknings- og innovationsprojekt ved navn LSP Ship Factory. Bag projektet står forskere fra Syddansk Universitet, Danske Maritime og en lang række værfter, private virksomheder og organisationer.
Sammen vil de i løbet af de næste 4,5 år udvikle helt nye automatiseringsløsninger, som ved hjælp af kæmperobotter og digitale værktøjer vil kunne lette produktionen af alt fra færger til fregatter.
- LSP Ship Factory kommer til at danne ramme for en utrolig vigtig udvikling, hvor automation, digitalisering og robotteknologi i storskala-produktion vil blive forenet med produktionen af skibe. Vi forventer, det vil give den maritime industri helt nye produktionsmuligheder, styrke konkurrenceevnen og forhåbentlig bidrage til at afhjælpe fremtidens mangel på arbejdskraft, siger Jenny Braat, der er CEO i Danske Maritime.
Udviklingen af løsningerne kommer til at foregå på SDU’s Center for Large Structure Production (LSP).
Centerets fysiske rammer er lige nu under opførelse på Odense Havn, herunder også den unikke 10 meter høje portalkran udstyret med fire synkroniserede robotarme, der kan betjene ikke blot svejseudstyr, malersprøjter og slibeskiver, men også udnytte kameraer til at efterprøve arbejdets kvalitet, scannere til verificering af måltolerancer og augmented reality til støtte for monteringsopgaver.
- Lige nu er produktionen af skibe i høj grad afhængig af manuelt arbejde, som er svær at finde, og industrien har traditionelt set været meget vanskelig at automatisere, fordi det foregår i så stor skala. Det er det problem, vi kan løse i LSP, siger professor Christian Schlette, der er leder af SDU LSP.
- Vi har udstyret og kompetencerne til at udvikle, afprøve og implementere automatiseringsløsningerne, så virksomhederne ikke behøver at investere i noget meget dyrt udstyr, som de så først derefter kan begynde at tilpasse netop deres produktion.
Tanken er, at robotterne skal kunne gå i gang med at producere skibsmoduler og -elementer med automatisk programmering direkte fra en virtuel 3D-model af skibet. Det har potentialet til at revolutionere hele den maritime sektor.
- Målet er, at vi kan øge graden af automation og digitalisering i produktionen af meget store stålelementer i Danmark og derigennem også styrke vores konkurrenceevne. Hensigten er effektivt at kunne producere også større stålsektioner i Danmark. Desuden vil projektet kunne mindske behovet for arbejdskraft på områder, hvor vi ser ind store fremtidige udfordringer pga. mangel på kvalificerede medarbejdere, siger Jenny Braat fra Danske Maritime.
- Det er utrolig positivt med de mange medlemsvirksomheder, der deltager i projektet, som jeg har store forventninger til. Vi har et tårnhøjt, fælles ambitionsniveau og ser meget frem til at komme rigtigt i gang.
Fakta
LSP Ship Factory er et forsknings- og innovationsprojekt støttet af Innovationsfonden. Det løber i 4,5 år.
Der er i alt 15 partnere involveret i projektet: SDU Center for
Large Structure Production (LSP), Danske Maritime, Inrotech A/S, FORCE Technology, Simfact ApS, Fayard A/S, Orskov Yard A/S, Karstensens Skibsværft A/S, Søby Shipyard A/S, Tuco Marine Group A/S, SDU Mechanical Engineering, Odense Maritime Technology A/S, Hauschildt Marine A/S, SH Group A/S og Odense Robotics.
Projektet har fået 33 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden og har et samlet budget på 47 millioner kroner.
Kontakter
Christian Schlette, professor på SDU og leder af LSP - mail: chsch@mmmi.sdu.dk tlf: +45 65507916
Jenny Braat, CEO i Danske Maritime – mail: jnb@danskemaritime.dk tlf: +45 33132416
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum