Mellem lys og mørke: Bára Gísladóttir udgiver orkesteralbum med Islands Symfoniorkester
Bára Gísladóttirs musik befinder sig i ekstremerne og er ofte gennemsyret af en mørk sans for humor. Den 17. maj udkommer et nyt album med tre orkesterværker af den islandske komponist, som samme uge modtager det prestigefulde Ernst von Siemens Musikstiftungs Komponistlegat.

Den islandske komponist og kontrabassist Bára Gísladóttir betragter lyde, instrumenter og ensembler som levende organismer. I værkerne COR, Hringla og VAPE beskæftiger hun sig med den største musikalske organisme af alle: symfoniorkestret.
Den 17. maj udkommer et nyt album indspillet af Islands Symfoniorkester, dirigent Eva Ollikainen og Gísladóttir selv. På disse verdenspremiereindspilninger følger vi Gísladóttirs fascination af sprog og sammenfald. Her er en kompromisløs afsøgning af kroppen i alle dens udskejelser og svagheder. Og der er frem for alt livet; luftigt og midt mellem forskellige tilstande, hverken mørkt eller lyst.
Lyde som levende organismer
Bára Gísladóttir har for længst slået sit navn fast som en af de mest eftertragtede komponister i sin generation. Hendes værker er blevet opført af bl.a. WDR Sifonieorchester og Ensemble Intercontemporain, og hun medvirker ofte selv ved opførelser af sin egen musik. Den internationale bevågenhed bliver ikke mindre, når hun den 18. maj modtager Ernst von Siemens Musikstiftungs Komponistlegat.
Hendes musik er i lige så høj grad er inspireret af dødsmetal og techno som af mikrotonal kompositionsmusik. Den udforsker ekstremerne inden for støj og dynamik og er ofte gennemsyret af en mørk sans for humor. For hvor hendes musik ofte fremstår foruroligende ved første møde, er det kun en del af historien: Endnu vigtigere er hendes opfattelse af lyde, instrumenter og ensembler som levende organismer, som også rummer potentialet for vitalitet og humor.

Improvisation og elektroniske projektioner
Bára Gísladóttir skelner ikke mellem improvisation og komposition – for hende er der tale om to sider af samme sag. Det hører vi bl.a. i værket COR, som kulminerer i hvad der i partituret beskrives som en ”vanvittig slagtøjssolo”, noteret som en tæt sort blok som eneste instruktion til musikerne. COR vandt for nylig prisen for Årets Værk ved Iceland Music Awards.
I Hringla oplever vi Gísladóttir selv som improviserende kontrabassolist med elektroniske lydprojektioner baseret på musikken fra hendes bas. Værkets islandske titel har en række forskellige betydninger, lige fra raslen eller klir til vaklende tøven eller ubeslutsomhed, og denne dobbelthed af at flagre og fokusere er også den grundlæggende dynamik i Hringla.
VAPE er skrevet til DR Symfoniorkestret og blev uropført i 2017. Værket blev revideret i 2020, men Gísladóttir betragter det stadig som et tidligt værk. Inspirationen til værket udspringer fra den japanske forfatter Haruki Murakamis beskrivelser af sarin-giftgasangrebene i Tokyo i 1995. Gísladóttir forklarer, at intentionen med værket er at beskæftige sig objektivt og frygtløst med volden i sig selv som tema, snarere end med detaljerne i de konkrete angreb.
Eksklusiv særudgave
Det nye album udkommer som en eksklusiv hardbackbog med indsat CD. I bogen kan du dykke ned i et essay af den britiske musikkritiker og forfatter Tim Rutherford-Johnson på både dansk, engelsk og tysk, læse om de medvirkende og se billeder fra indspilningerne. Albummet kan på flere streamingtjenester høres i Dolby Atmos®, som giver en rumlig oplevelse af musikken.
Kontakter
Asta Ravn CorneliusAnsvarlig for presse og markedsføringDacapo Records
Tlf:31 58 73 71asta@dacapo-records.dkBilleder
Links
Om Dacapo Records
Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C
https://dacapo-records.dk/da
Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.
Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.
Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.
Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.
Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records
Uhørte stemmer fra kvindernes moderne gennembrud16.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hilda Sehested, Nancy Dalberg og Tekla Griebel Wandall formåede at skabe karrierer som komponister i en tid, hvor det var næsten uhørt. Nu udkommer et nyt album med kammermusik af de tre komponister.
Toner af lys og luft3.6.2025 10:18:46 CEST | Pressemeddelelse
Niels Rosing-Schow forener raffineret originalmusik og elegant Debussy-arrangement på nyt album med Bjarke Mogensen, Toke Møldrup og Ensemble Storstrøm.
Nyt album: Simon Steen-Andersens musikalske rødder8.5.2025 14:11:33 CEST | Pressemeddelelse
Oslo Sinfonietta spiller tidlige værker af den danske komponist, der har begejstret scener i hele verden.
En rejse ind i vores eget forvrængede spejlbillede4.4.2025 10:21:55 CEST | Pressemeddelelse
Niels Rønsholdts soloprojekt Aftermath beskriver byer og landskaber i forfald langs den amerikanske highway.
Hornet synger om sjælens evighed14.3.2025 10:05:38 CET | Pressemeddelelse
Med inspiration fra Walt Whitmans krigsdigte, har Jesper Koch skabt en ny hornkoncert, der fremhæver både instrumentets heroiske og eftertænksomme sider.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum