UNICEF Danmark: Stærk støtte fra danskerne i et udfordrende år

Del

Hvert femte barn levede i eller flygtede fra konfliktzoner i 2023, hvor verden også oplevede stigende fødevarepriser og pres på børns rettigheder. Selv i et sådant år med store udfordringer fastholdt og øgede UNICEF Danmark den bæredygtige vækst.

UNICEF Danmarks årsrapport for 2023 udkommer i dag og viser, at organisationen sidste år i samarbejde med stærke partnere og med gavmild støtte fra private danskere indsamlede 410 millioner kroner til verdens børn. Dermed fortsatte UNICEF Danmark den bæredygtige vækst med en støt stigning i indsamlingen af fleksible og såkaldte tematiske midler.

Samtidig slog behovet for nødhjælp til børn i verden sidste år rekorder. 300 millioner mennesker var i 2023 i en situation, hvor de havde brug for humanitær nødhjælp og mange levede i områder med konflikter. I alt 20 procent af verdens børn levede i eller flygtede fra konfliktzoner.

”Kernebidragene fra partnere og private har aldrig været mere robuste. På toppen af de indsamlede midler har UNICEF desuden i år indsamlet betydelige katastrofemidler til verdens brændpunkter i for eksempel Gaza og Tyrkiet. Den støtte og det engagement løfter vores mission om at skabe forandringer for de børn, der har mest brug for det”, siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark.

Skolegang, vand og vacciner

Midlerne blev i årets løb omsat til nødhjælp rundt i hele verden; både til hjælp i relation til katastrofer, men også til indsatser, der løbende bidrager til at løfte børns generelle livsvilkår.

Mange steder i verden stod UNICEF og partnere i spidsen for indsatser, der sikrede uddannelse, rent vand eller bedre sanitet og hygiejne til børn og deres familier.

I kølvandet på jordskælvene i Syrien og Tyrkiet i februar sendte UNICEF Danmark nødhjælp, der nåede ud til mere 2,5 millioner mennesker i de berørte områder.

Gaza udviklede sig i løbet af efteråret og vinteren 2023 til den værste krig for børn i nyere tid. Med hjælp fra private støtter kunne UNICEF Danmark bl.a. sende vand, vacciner og medicinsk udstyr ind over grænsen til Gaza i det omfang, der lod sig gøre.

”Selvom der også sker fremskridt i verden, hvad børn angår, har de seneste års krige, naturkatastrofer og konsekvenser af klimakrisen vist os, at den positive udvikling ikke er en selvfølge, og at der fortsat er brug for en kæmpe indsats for at sikre verdens børn et trygt og sikkert liv”, siger Astrid Haug, der er forperson i UNICEF Danmarks bestyrelse.

Høje fødevarepriser gav prisstigninger

I løbet af 2023 stod det klart, at nødhjælp af forskellige udefrakommende årsager som blandt andet inflation og deraf højere fødevarepriser blev betragteligt dyrere.

Det viste sig blandt meget andet ved, at indkøb af ingredienser til den livsvigtige jordnøddemos, der hvert år redder livet på tusindvis af babyer og små børn, steg i pris og dermed blev også det færdige produkt, der sendes ud som nødhjælp, fordyret. Udviklingen er fortsat i 2024 og gør over en bred kam nødhjælp mere dyrt end tidligere. For det beløb, man i 2022 kunne købe jordnøddemos og hjælpe fire børn, rækker støtter i behandling af underernæring nu kun til tre.

”Hos UNICEF arbejder vi både med udvikling og innovation samt akut nødhjælp. I den verden vi oplever nu, er det om end endnu mere afgørende, at vi kan allokere støtten fleksibelt derhen, hvor vi får mest effekt. Så den faste hjælp, som privatpersoner og mange partnere har givet i 2023, er ekstremt afgørende,” siger Susanne Dahl.

Se hele årsrapporten her: https://www.unicef.dk/publikationer/unicef-danmark-aarsberetning-2023/

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark

1 ud af 4 børn globalt lever i alvorlig fødevarefattigdom på grund af ulighed, konflikter og usund madkultur6.6.2024 10:37:59 CEST | Pressemeddelelse

Omkring 181 millioner børn under 5 år – eller 1 ud af 4 – oplever alvorlig fødevarefattigdom, hvilket gør dem op til 50 procent mere tilbøjelige til at lide af livstruende underernæring, afslører en ny UNICEF-rapport i dag. De høje tal skyldes både økonomisk fattigdom, konflikter og ulighed, men også stor udbredelse af sukkerholdige, ultraforarbejdede og usunde fødevarer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye