Danmarks Idrætsforbund

Organisationer står sammen om ny kampagne for god kørsels-kultur på gravelcyklen

Del

En ny kampagne skal imødegå de udfordringer der kan opstå, når gravelryttere møder andre i naturen. Anbefalingerne går på at køre hensynsfuldt, ansvarligt og hvor man må.

Gravel er blevet en populær motionsform de seneste år.
Gravel er blevet en populær motionsform de seneste år. Maria Tuxen

Vi er vant til at se masser af danskere motionere på landevejene på deres racercykler. Men den nye trend, gravelcyklen, som mest af alt er en racercykel med knopdæk til kørsel i natur og skove, giver visse steder udfordringer i mødet med andre naturelskere. Det sætter DGI, DIF, Danmarks Cykle Union og Friluftsrådet fokus på i en ny kampagne.

Naturelskere og andre, der færdes i skove og naturområder, er efterhånden vant til at se cykelmotionister på deres mountainbikes. Den nye hastigt voksende motionsform, gravelcyklen, overrasker dog mange. Dels på grund af farten men også det, at ofte store grupper kører sammen, som man gør på landevejen.

Organisationerne bag den kommende kampagne ønsker at vise rettidig omhu og løse udfordringerne på en positiv måde. For der skal være plads til alle, der ønsker at nyde og bruge naturen.

Derfor skal vi vise hensyn til hinanden. Det ansvar tager vi på os.

De fire organisationer har derfor arbejdet sammen på at forberede en kampagne, og snart præsenteres det nye fælles kodeks for gravelcykling. Organisationerne ønsker, at kampagnen kommer bredt ud, så flest muligt bliver opmærksomme på det - både foreninger og selvorganiserede gravelryttere. Organisationerne bag har ingen intentioner om at løfte pegefingre. De ønsker i stedet at give nogle simple redskaber til at tænke sig om en ekstra gang, når man færdes i naturen.

Det hele er samlet i et kodeks under tre overskrifter:

KØR HENSYNSFULDT

Gør høflig opmærksom på, at du kommer cyklende.

Afpas hastigheden, brug gerne ringeklokken, og vis ekstra hensyn, hvor mange færdes.

KØR, HVOR DU MÅ

Pas på, nyd naturen, og kør på veje og stier.

Respektér privat ejendom, og kør ikke i private skove fra solnedgang til kl. 06.00

KØR ANSVARLIGT

Del op, kør i mindre grupper, og sæt farten ned i skoven

Udover de ovennævnte råd om ”GO’ STIL” på gravelcyklen, vil kampagnen også indeholde en hjemmeside som findes på www.vorespuls.dk/gravelkodeks  samt en række synlige elementer, som udøverne vil møde ved forskellige løb og events.

Kampagnen lanceres den 1. maj, og fra DGI lyder det:

”Det er glædeligt, at flere cykelmotionister hopper med på gravelbølgen, men det betyder også, at vi skal være opmærksomme på andre brugere af naturen. Derfor håber DGI, at vi med kampagnen kan slå et slag for at vise GO’ STIL på grusvejene, ligesom vi har gjort med kampagner for god stil på landevejen og i skoven,” siger Kristoffer Riddersholm, konsulent i DGI Cykling.

I DIF er man helt enige og glæder sig over det brede samarbejde om kampagnen:

"Sammen med vores forbund har vi i mange år arbejdet målrettet for at sikre, at idrætsaktiviteter og motion foregår på en bæredygtig måde, der tager hensyn til både naturen, skovejeren og øvrige skovgæster. Derfor er vi glade for denne kampagne, og det er stærkt, at vi er så mange organisationer, der står sammen om budskabet. Det er vigtigt, at gravelryttere er opmærksomme på en god kørsels-kultur. Når de cykler i naturen, er det ofte på mindre veje og stier, som deles med mange andre brugergrupper. Her er det ekstra vigtigt at sætte farten ned i mødet med andre, bruge ringeklokken og vise hensyn,” siger Casper Lindemann, natur- og outdoorkonsulent i DIF.

Fra Spor- og naturudvalget under Danmarks Cykle Union siger udvalgsformand Henrik Grøn:

I DCU's spor- og naturudvalg, har vi i mange år arbejdet med at gøre mødet mellem cyklende i naturen og alle de øvrige brugere af naturen, så gnidningsfrit som muligt. Det har tidligere primært været med fokus på mountainbike, men de seneste års store stigning i interessen for gravel cykling, har betydet at vi har været nødt til at se bredere på cykling i naturen. Naturen er danskernes klart foretrukne arena for idrætsudøvelse, og det kræver at vi alle viser hensyn til hinanden. Derfor syntes vi, at det er enormt stærkt, at en så bred skare af organisationer står sammen om budskabet i denne kampagne. Vi ønsker ikke at løfte pegefingre, men i stedet gøre de cyklende opmærksomme på, hvordan vi kan gøre vores til at undgå nogle af de konflikter, der ellers kan opstå i mødet med naturens øvrige brugere og lodsejere”.

Kontakter

DGI
Kristoffer Riddersholm, Konsulent, DGI Cykling. Mobil: 2546 6637

DIF (Danmarks Idrætsforbund)
Casper Lindemann, natur og outdoorkonsulent, DIF public affairs & samfundsindsatser. Mobil: 4035 2987

Danmarks Cykle Union (DCU)
Ulrich Gorm Albrechtsen, Kommunikations- og Kommerciel chef. Mobil 2940 0202

Friluftsrådet
Winni Grosbøll, direktør, wg@friluftsraadet.dk

DIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 8.500 idrætsforeninger og knap 2,1 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye