PROSA

Undersøgelse blandt it-folk: Over en fjerdedel i it-branchen er på jobløn

Del

I dag fejres 1. maj – arbejdernes internationale kampdag. Men er der mere at kæmpe for? Eller har it-faget, som kan svøbe sig i et lunt tæppe af høje lønninger og et arbejdsmarked, der konstant kalder på flere it-folk, sejret ad helvede til? Næstformand i PROSA – Forbundet af It-professionelle, Curt Kjærsgaard Raavig, hæfter sig i dagens anledning ved et resultat fra en ny undersøgelse blandt PROSAs medlemmer, som viser, at 26,4 pct. af de it-professionelle er på jobløn. 

Foto af PROSAs næstformand Curt Kjærsgaard Raavig
PROSAs næstformand Curt Kjærsgaard Raavig Fotograf Jakob Boserup

Jeg synes, det er bekymrende, at over en fjerdedel af de it-professionelle – på trods af et brandvarmt arbejdsmarked – bliver ansat på vilkår, hvor din chef med fuld ret kan bede om, at du arbejder derudaf uden nogen form for kompensation, og mine panderynker bliver ekstra dybe, når tallene tydeligt fortæller, at antallet af it-medarbejdere på disse vilkår stiger stødt år for år," siger Curt Kjærsgaard Raavig.

Begrebet jobløn dækker over en kontraktansættelse, hvor du ikke har en højeste arbejdstid og dermed ikke har ret til at afspadsere eller få udbetalt overarbejde.

Selvom du har fastsat en arbejdstid på 37 timer i din kontrakt, kan du godt være ansat på jobløn. PROSAs medlemsundersøgelse, som gentages årligt, viser, at der er en klar tendens til, at flere i it-branchen kommer på jobløn.


Tallene, som er baseret på over 2.700 besvarelser fra PROSA-medlemmer, viser, at tendensen med jobløn er stigende.

”Jeg er dog tilfreds med, at undersøgelsen også viser, at joblønsvilkårene endnu ikke – og bredt set – betyder, at de it-ansatte arbejder sig i hegnet," siger næstformanden og tilføjer:

”Men det rykker desværre ikke ved, at jeg synes, at jobløn er en uskik, og at jeg her op til 1. maj må slå et slag for, at overenskomster giver den bedste sikring for en god kontrakt mellem chef og ansat, mellem en arbejdsgiver og alle ansatte."

PROSAs medlemsundersøgelser viser, at den mest udbredte arbejdstid fortsat er 37 til 37,5 timer om ugen, samt at knap 80 pct. af PROSAs medlemmer ikke havde overarbejde i januar 2024.

Undersøgelsen er baseret på over 2.700 besvarelser fra PROSA-medlemmer, som er indsamlet i første kvartal af 2024.

PROSA fejrer 1. maj i Odense, Aarhus og København. Alle er velkomne. Flere informationer findes her: https://www.prosa.dk/arrangementer

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto af PROSAs næstformand Curt Kjærsgaard Raavig
PROSAs næstformand Curt Kjærsgaard Raavig
Download

Links

Følg pressemeddelelser fra PROSA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PROSA

PROSA anmoder justitsministeren om at opløse KL ved lov1.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

PROSA - Forbundet af It-professionelle har i dag, 1. april 2024, anmodet Justitsministeren om at ophæve Kommunernes Landsforening (KL) ved lov. Baggrunden for denne opsigtsvækkende anmodning skal findes i Datatilsynets nylige påbud til 53 kommuner omkring videregivelsen af skoleelevers personoplysninger til Google (kendt som Chromebook-sagen). Her har KL argumenteret for, at de ønsker at fortsætte kommunernes ulovlige brug af Chromebook og mener, der er et behov for lovliggørelse af forholdet gennem en indgriben fra Folketinget.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye