Cabi

Flere virksomheder får øjnene op for, at ledige fra kanten af arbejdsmarkedet kan bidrage til den grønne omstilling

Del

Virksomhedernes grønne omstilling giver jobåbninger til ledige fra kanten af arbejdsmarkedet. Det viser delresultat fra projekt, som aktører fra fem jyske kommuner deltager i.

To lagermedarbejdere taler med hinanden
I projekt Grøn Omstilling - en nøglebrik til social inklusion har tæt på 300 ledige fået erfaring med at løse grønne opgaver. Mange af dem har nu løntimer i virksomheder. Arkivfoto Cabi

Der er stor interesse blandt små og mellemstore virksomheder for at afprøve, hvordan de kan sætte skub i den grønne omstilling ved at inkludere ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.

Siden januar 2023 har i alt 700 virksomheder i Hedensted, Esbjerg, Holstebro, Herning og Ikast-Brande fået viden om grøn omstilling. Godt halvdelen har endvidere fået sparring om grønne opgaver, som ledige kan løse på nedsat tid og dermed bidrage til virksomhedernes grønne målsætninger.

På den baggrund har tæt på 300 ledige fået erfaring med at løse grønne opgaver. Mange af dem har nu løntimer i virksomhederne, andre er blevet eller er ved at blive opkvalificeret med nyeste viden om den grønne omstilling.

Det er status godt et år inde i projektet ”Grøn Omstilling – en nøglebrik til social inklusion”, der er medfinansieret af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og som ledes af videnshuset Cabi.

I projektet arbejder jobcentre og erhvervsorganisationer i Esbjerg, Holstebro, Hedensted, Herning og Ikast-Brande sammen om at hjælpe lokale virksomheder med at identificere de opgaver og arbejdsgange, der er relateret til den grønne omstilling. Den proces kortlægger, om virksomhederne har opgaver, som ledige med nedsat arbejdsevne, kan løse.

Ledige er værdifuld ressource i grøn omstilling
Carsten Lunden, seniorkonsulent i Cabi og projektleder for ”Grøn Omstilling – en nøglebrik til social inklusion”, siger:

”De foreløbige resultater viser, at der er stor interesse blandt ledere i små og mellemstore virksomheder for at afprøve, hvordan de kan sætte skub i virksomhedens grønne omstilling ved at inkludere ledige fra kanten af arbejdsmarkedet. Den kobling er ny for mange af de virksomheder, der indtil videre har fået besøg af et jobcenter eller erhvervsråd.”

Ifølge Carsten Lunden er der interessante perspektiver i de erfaringer:

”Cirka halvdelen af de virksomheder, som har fået sparring om grønne opgaver, har sagt ja til at inkludere ledige. Nogen har til opgave at sortere restmaterialer, andre laver datagrundlag til bæredygtighedsrapporter. Det siger noget om, at mennesker, der kan bidrage på nedsat tid, udgør en værdifuld arbejdsressource i den grønne omstilling uanset faglig baggrund.”

Frem til projektet slutter i starten af 2025 forventes 975 virksomheder i de fem kommuner at blive kontaktet af et jobcenter eller erhvervsråd for at høre, om de er interesseret i at få sparring om, hvordan de kan få løst grønne opgaver ved at onboarde en medarbejder, der kan bidrage på nedsat tid.

Det er forventningen, at op mod 300 ledige kommer i beskæftigelse og løser grønne opgaver i cirka 250 virksomheder i løbet af projektperioden.

------

Mere om projektet

Projektdeltagerne i projekt Grøn omstilling - en nøglebrik til social inklusion er Erhvervsråd Herning-Ikast-Brande, Ikast-Brande Kommune, Herning Kommune, Herningsholm Erhvervsskole, Esbjerg Kommune, GreenSkills Esbjerg, Rybners, Learnmark Horsens, Hedensted Erhverv, Hedensted Kommune, Holstebro Kommune, UC Holstebro, Holstebro Erhvervsforum og Erhvervshus Midtjylland.

Projektet er medfinansieret af EU og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Det ledes af videnshuset Cabi.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Om Cabi

Cabi er et landsdækkende non-profit videnshus, som arbejder målrettet for et socialt ansvarligt arbejdsmarked, hvor mennesker og virksomheder lykkes. Det gør vi ved at stille brugbar viden og operationelle værktøjer til rådighed for alle, der ønsker at fremme:

  • udsatte menneskers muligheder for job og uddannelse
  • udsatte medarbejderes muligheder for at blive i deres job
  • trivsel og forebyggelse af nedslidning på arbejdsmarkedet.

Hvert år siden 2002 har Cabi også uddelt CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder. 

Udsatte unge, S'et i ESG og trivsel

Cabi bidrager til at udvikle den danske beskæftigelsesindsats, og vores mål er, at endnu flere virksomheder tager socialt ansvar. Derfor stiller vi os til rådighed for at formidle gode erfaringer, eksempler, tal og metoder til pressen for at nuancere og øge den offentlige debat om det rummelige arbejdsmarked.
Det er fx inden for temaer som: 

Følg pressemeddelelser fra Cabi

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cabi

Ny finansiering sikrer, at flere udsatte ledige kommer i job4.12.2024 10:05:13 CET | Pressemeddelelse

I 11. time af finanslovsforhandlingerne for 2025 kom Cabi tilbage på finansloven. Dermed kan Cabi fortsætte sit nuværende arbejde for, at flere virksomheder lykkes med at ansætte og fastholde udsatte i job – og det endda med fornyet styrke. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har nemlig besluttet at investere 88 millioner kr. i en ny treårig landsdækkende indsats. Indsatsen består af en stærk partnerkreds med Cabi i spidsen og skal understøtte, at flere virksomheder bliver socialt bæredygtige.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye