Nathalie sejrede i Ph.d. Cup 2024: Hun har forsket i, hvad bakterier snakker om

Del

Det blev ph.d. Nathalie Eiris Henriksen fra Danmarks Tekniske Universitet, som sejrede ved ’Forskerfesten – Ph.d. Cup 2024’, som Information, Lundbeckfonden og DR netop har afviklet for 12. gang.

Nathalie Eiris Henriksen fra DTU vandt ’Forskerfesten – Ph.d. Cup 2024’
Nathalie Eiris Henriksen fra DTU vandt ’Forskerfesten – Ph.d. Cup 2024’ Foto: Emilie Lærke Henriksen, Information

Af Jan Dohrmann, DR

- Sikke en begejstring. Godt arbejde. Du får virkelig forklaret, hvad din forskning betyder, og hvorfor det er vigtigt.

’Forskerfesten – Ph.d. Cup 2024’ var kun lige skudt i gang, før årets dommerpanel havde de positive tillægsord fremme til deltager nummer 1 - ph.d. Nathalie Eiris Henriksen fra Danmarks Tekniske Universitet, som på tre minutter fortalte om tre års forskning om ’samtalen mellem mikroorganismer’. 

At gøre sin forskning interessant og forståelig for en bredere kreds er, hvad det handler om i ’Forskerfesten – Ph.d. Cup’.  Det er Dagbladet Information, DR og Lundbeckfonden, der arrangerer formidlingskonkurrencen i fællesskab, og i år var det 12. gang, den blev afviklet.

I år havde dysten, hvor DR’s Ulla Essendrop var vært, på alle måder holdt flyttedag. På TV var ’Forskerfesten – Ph.d. Cup’ flyttet fra DR2 fredag aften til DR1 i bedste lørdagssendetid. Og hvor konkurrencen alle tidligere år har været holdt i DR Byen, foregik den denne gang i Festauditoriet på den tidligere Landbohøjskolen på Frederiksberg. Stedet er nu en del af Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og dermed var Ph.d. Cup også flyttet ud til et sted, hvor der i næsten 200 år er blevet forsket og undervist.

Nathalie Eiris Henriksen endte da også med at sejre i dysten om at formidle tre års forskning bedst på tre minutter, efter at hun havde været i konkurrence med fire andre ph.d.-kandidater. Så udover at høre om, hvad bakterier ’snakker om’, hørte seerne og publikum i festauditoriet også om, hvordan robotter og mennesker arbejder sammen på hospitaler, hvordan afføring på kapsler kan redde liv, om fremtidens droner og om forebyggelse og behandling af underlivsprolaps.

Klassisk grundforskning

Vinderen af årets Ph.d. Cup har lavet et klassisk grundforskningsprojekt, hvor hun har forsket i, om mikroorganismer/bakterier uden for deres egen art, kan kommunikere med hinanden og i så fald, hvad de taler om.

- Der er bakterier i alt, og de findes alle steder. Faktisk kan man påstå, at vi som menneske er mere bakterie end menneske, og bakteriers betydning er enorm. Derfor er det også vigtigt, at vi forstår dem og deres sprog. Det gør os samtidig klogere på sygdomme, forklarede Nathalie Eiris Henriksen, der på de tre minutter også redegjorde for, hvordan hun i forbindelse med sin ph.d. har oprettet sit eget økosystem – en slags algebibliotek.

Dommerjuryen, der skulle træffe afgørelsen i Ph.d. Cup 2024. var uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), DR’s klimakorrespondent Thøger Kirk og seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen fra Dansk Institut for Internationale studier (DIIS).

Det var dem, der efter de fem oplæg, kårede Nathalie Eiris Henriksen som vinderen af ’Forskerfesten – Ph.d. Cup 2024’ og de 50.000 medfølgende kroner.

Opgaven med at afsløre årets vinder var i hænderne på uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund, og straks vinderen var fundet, regnede konfettien ned over lokalet i bygningen, der er et af arkitekten Michael Gottlieb Bindesbølls hovedværker.

- Vinderen formår at formidle både energisk og dynamisk. Særligt det videnskabelige står tydeligt frem.  Forskeren kom ud over rampen og helt hjem i stuerne med et emne, der ellers er svært forståeligt. 

Så vinderen af Forskerfesten 2024 er…..Nathalie Eiris Henriksen, lød det, inden også bifaldet regnede ned over den 33-årige forsker.

Sidste år vandt Rune Petring Hasselager fra Sundhedsvidenskab på Københavns Universitet Ph.d. Cup for en fremragende formidling af sin ph.d. om bedøvelse, og om at det ikke er ligegyldigt, om man bliver bedøvet i en blodåre eller med gas.

- ’Forskerfesten’ fremmer ikke bare videnskab og forskning. Den skaber også et rum, hvor danskerne kan møde forskerne, forstå dem og lade sig inspirere af dem, sagde DR’s nyhedsdirektør Sandy French i sin tale før årets finale.

Her kaldte hun også Ph.d. Cup og det at være med til at udbrede forskning for ’public service i sin grundform’.

- Vi ser det som vores kerneopgave at bringe den danske befolkning ’sammen om det vigtige’. Og det er jo lige præcis det, vi gør sådan en aften, for hvem vil sætte spørgsmålstegn ved, om videnskab er vigtig, sagde Sandy French.

Tak for at turde stille op

Administrerende direktør på Information Stine Carsten Kendal takker de unge forskere for at turde stille op og gøre den offentlige samtale bedre ved at deltage i Forskerfesten. 

- Den offentlige debat har brug for rigtige mennesker, der virkeligt ved noget, efterhånden som autogenereret reproduceret viden strømmer ind over os. Det tilbyder forskerne os, og endda i bedste sendetid, siger hun. 

Siden starten i 2013 har formidlingskonkurrencen præsenteret flere end 50 forskere for en større offentlighed, og sideløbende er flere end 550 yngre forskere blevet trænet i at sætte deres viden i spil i den offentlige debat.

Lene Skole, der er adminstrerende direktør i Lundbeckfonden, retter en stor tak til finalisterne, og ønsker dem alle en lys og spændende fremtid som nogle af dansk forsknings største nye talenter. 

- I er det råstof, vi som land har brug for. I gør, at vi kan se frem med optimisme, håb og tro på, at der også i de kommende generationer vil være dygtige forskere som jer, der kan være med til at udvide vores horisont, øge vores velstand og løfte vores samfund, siger hun.

’Forskerfesten – Ph.d. Cup 2024’ kan ses på DRTV nu, ligesom det også bliver sendt på DR1 igen søndag – den 28. april – klokken 12.45.

Faktaboks:
De fem deltagere i ’Forskerfesten – Ph.d. Cup 2024’ var:

Nathalie Eiris Henriksen, Danmarks Tekniske Universitet: ’Samtalen mellem mikroorganismer’
Kristina Tornbjerg Eriksen. Aalborg Universitet: ’Mennesker og robotter i samarbejde’
Simon Mark Dahl Baunwall, Aarhus Universitet: ’Tarmbakterier i pilleform’
Nicolaj Malle, Syddansk Universitet: ’Fremtidens droner’
Karen Ruben Husby, Københavns Universitet: ’Forebyggelse og behandling af underlivsprolaps’

Nøgleord

Kontakter

Spørgsmål vedr. Ph.d. Cup, kontakt arrangementschef på Information Maja H. Find:
mhf@information.dk / tlf: 5162 1598

Følg pressemeddelelser fra Information

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Information

Information strammer kernefortællingen og brandet op - sammen med Medina3.6.2022 15:05:06 CEST | Pressemeddelelse

Siden 1943 har Dagbladet Information kæmpet for et frit og bedre samfund. Vi er Danmarks modstandsavis, men selvom kampen har ændret sig gennem tiden, er den lige så vigtig i dag og udgangspunktet er stadig det samme: At forstå verden og afsløre de steder, hvor modstanden skal sættes ind. Den historie genfortæller Information med et nyt pay off og en kampagne: MODSTAND SIDEN 1943. Kampagnen er produceret af produktionsselskabet New-land og speaket af Medina, men er ellers lavet af huset selv i samarbejde med filminstruktør Nadia Marquard Otzen, Staalbysolo og grafiker Tobias Røder. Information er grundlagt af modstandsbevægelsen i 1943 og var under krigen et illegalt nyhedsbureau, der udsendte dagligt nyheder om, hvad der virkeligt skete i Danmark. Lige siden har avisen været i kritisk samtale med og mod tidsånden. Avisen var den første landsdækkende avis, der ikke var en del af partipressen, og den første avis, som åbnede spalterne for læserbreve, der kritiserede os selv. Vi har både

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye