DI: Virksomheder udskyder projekter på grund af administrative byrder
Mængden af administrative byrder grundet ny lovgivning fra både EU og Danmark vokser vildt og betyder nu, at danske virksomheder må udskyde planlagte projekter. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Industri foretaget blandt mere end 550 virksomheder.
I DI-undersøgelsen svarer mere end tre ud af fire danske virksomheder, at de oplever mængden af administrative byrder og krav til indrapporteringer som kraftigt stigende eller stigende. Næsten halvdelen er samtidig blevet nødt til at udskyde projekter og omprioritere ressourcer som følge af de mange nye krav, der særligt rammer SMV’er.
- Mængden af administrativt bøvl og byrder er simpelthen gået amok. Er der overhovedet nogen der tænker på om de store mængder love og regler er mest muligt enkle for virksomheder at efterleve? Det ser ærlig talt ikke sådan ud, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.
Enorme mængder love
DI henviser til at der i de seneste år blevet produceret enorme mængder ny lovgivning fra især EU, som ofte kræver store ressourcer af virksomhederne, fordi de også skal indrapportere og indberette om hvordan de efterlever lovene.
Alene på det digitale område kommer 14 nye retsakter, der rammer erhvervslivet – AI-forordningen, retsakterne for digitale tjenester og markeder og syv retsakter på cybersikkerhedsområdet. Samtidig med at der er kommet ny konkurrencelovgivning og regler om hvidvask m.m
Svækker konkurrenceevne
- Ekstra administrative byrder af den her størrelsesorden svækker virksomhedernes konkurrenceevne, fordi de må bruge tid på stadig mere kompleks lovgivning og derfor må udskyde projekter, der ellers kunne øge indtjeningen. Det går jo ikke i et land hvor vi i forvejen har høje omkostninger og højt skatteniveau - og så lægger man et bjerg af nye byrder oven i, siger Lars Sandahl Sørensen.
Den markante stigning i administrative byrder og bureaukrati understreges også i en ny rapport om fremtiden for EU’s indre marked, der er præsenteret onsdag af Italiens tidl. premierminister Enrico Letta og Præsident for det Europæiske Råd Charles Michel.
Helt konkret peger Letta på, udfordringer med overlappende regulering og øget administrative kompleksitet, der skyldes EU’s komplekse flerniveaus forvaltningssystem. Derfor er der behov for langt mere ensrettes og harmoniseret implementering, og fokus på at mindske byrderne – bl.a. ved øget digitalisering.
DI-direktøren understreger at Dansk Industri støtter mange af de nye regler f.eks. når det gælder bæredygtighed.
- Men politikerne herhjemme og i EU bør trykke på pauseknappen nu, så især de små og mellemstore virksomheder kunne nå og følge med. Man er pinedød også nødt til at se på om man har strikket de nye regler sammen på en måde, der gør smidige at efterleve, siger Lars Sandahl Sørensen.
Stigning på 63 procent
En tidligere analyse fra DI viser, at gældende love og lovbekendtgørelser er steget med 63 procent siden 2003. Samlet set forventes den nye regulering at koste danske virksomheder mindst 10-15 mia. kr. at implementere.
På den baggrund kommer Dansk Industri nu med en række politiske lovforslag, der skal dæmme op flodbølgen af nye.
- Brug dog digitalisering og kunstig intelligens til at automatisere nogle af de mange processer. Og så bør de hjemlige politikere skele til f.eks. Finland. Her har den nye regering lagt en ambitiøs plan og et mål om at fjerne 300 stykker erhvervsbelastende lovgivning. Vi foreslår, at der vedtages et mål om at reducere byrderne med 25 procent. Der ligger altså konkrete løsninger klar, som vi håber at Regering og Folketing vil gå videre med snarest, siger Lars Sandahl Sørensen.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Dansk Industri glæder sig over betinget ejerskab af Københavns Lufthavn2.12.2024 12:10:53 CET | Pressemeddelelse
Aktiemajoriteten i Københavns Lufthavn kan nu komme på danske hænder. Finansministeriet og ATP har lavet en betinget købsaftale af aktiemajoriteten i Københavns Lufthavne A/S. Det kan få betydning for hele Danmark, lyder det fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI).
DI: Erhvervslivet er klar til at spille aktiv rolle i det danske beredskab2.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, mener, at erhvervslivet herhjemme skal spille en central og vigtig rolle i det danske beredskab. På den baggrund går DI nu sammen med en række medlemsvirksomheder aktivt med i initiativet ”Virksomhedsberedskabet”, som virksomheden Falck har taget initiativ til, og som lanceres i dag.
DI-direktør: Dybt bekymrende, at næsten halvdelen af de danske virksomheder ikke har kvinder i bestyrelserne28.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det går langsomt med at få flere kvinder i de danske virksomheders bestyrelser. I 2024 sidder kvinder på 18,6 pct. af de generalforsamlingsvalgte pladser i bestyrelseslokalerne, hvilket er en lille stigning i forhold til 2023. Det viser en ny analyse, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, har lavet. I 48,7 pct. af de danske bestyrelser sidder der udelukkende mænd. Det er for dårligt, mener DI-direktør, der peger på løsninger.
Nyt DI-udspil: Sådan får vi et mere elektrificeret Danmark26.11.2024 12:09:04 CET | Pressemeddelelse
Der skal skub på elektrificeringen, hvis vi både skal nå vores ambitiøse klimamål og sikre vores forsyningssikkerhed. Desværre går udviklingen i dag alt for langsom, hvilket skyldes en række barriere, som erhvervslivets talerør, Dansk Industri, vil have ryddet af vejen. Det kan ske ved at følge ni konkrete anbefalinger, som organisationen anviser i et nyt udspil.
COP29-aftale sikrer 300 milliarder dollar årligt til hårdest klimaramte lande24.11.2024 00:34:08 CET | Pressemeddelelse
Næsten 200 lande er ved COP29 blevet enige om global klimafinansiering, der skal sikre, at alle lande kan gennemføre en grøn omstilling. Nu skal aftalen følges op med konkret klimahandling, og her kan og skal Danmark og danske virksomheder spille en afgørende rolle, mener DI’s klimapolitiske chef.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum