RealMæglerne

Her er beviset: M2-priserne stiger år for år

Del

Boligpriserne falder … ikke. Surprise! Man kunne ellers få den tanke, hvis man ser nyhederne i TV eller læser i aviserne om boligmarkedet. Siden 2015, hvor efterdønningerne af Finanskrisen havde lagt sig, er den gennemsnitlige m2-pris år for år steget. Alene for villaer og rækkehuse er stigningen på 26,9 procent. I de områder, hvor kvadratmeterpriserne drypvis er steget i raketfart, er de tilsvarende ikke faldet helt så meget, når de er faldet. Konklusion: Boligøkonomerne glemmer Danmark uden for København, når de sidder med kuglerammen og forestiller sig effekter af boligskatten.

Kurve, der viser udviklingen i m2-priser for boligtyper: villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, sommerhuse
M2-priserne stiger år for år, Kilde: Boligsiden.dk - Udvikling i m2-priser (udbud) / år RealMæglerne A/S

DEBAT

Skrevet af Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne A/S

Boligpriserne falder. Det er en fortælling, som medierne fra årsskiftet, hvor de nye boligskatter jo trådte i kraft, har siddet på stikker for at sende ud, og en lille håndfuld boligøkonomer, primært fra banksektoren, har set sig fristet til at bekræfte en mulig ’tendens’ for kvadratmeterprisen.

Problemet er blot, at det ikke er rigtigt – uanset de kreative krumspring man ellers måtte foretage sig for at dokumentere en form for et fald.

Grundlæggende er det jo lidt besynderligt, at boliger sædvanligvis købes og betales af boligejerne over 30 år, mens kvadratmeterpriserne i nyhedsformidlingen ses som to kvartaler sat op imod hinanden. Fx et kvartal med lav aktivitet mod et kvartal med høj aktivitet, som jo er boligmarkedets natur.

Priserne på boligmarkedet falder, skrev DR Nyheder den 11. april, og en boligøkonom citeres for, at de nye skatteregler nu rammer ejerlejlighedsmarkedet hårdt, hvilket bl.a. betyder, at priserne falder – både i marts, men også i kvartalet som helhed.

Senest var det Danmarks Statistik, der udkom med en analyse, som dokumenterede, at boligpriserne faldt i 2023. Finten var blot her, at 2022 var udvalgt som Index100 i analysen. Sammenlignet med 2022 var der i 2023 og 2024, opgjort på landsdele, et lillebitte fald at spore i udvalgte landsdele, ja, men i det store perspektiv var det mikroskopisk. En dråbe i havet.

Læs analysen fra Danmarks Statistik her: Boligpriserne faldt i 2023

Faktum er, at boligpriserne ikke er faldet, når udviklingen i GNS kvadratmeterpris ses år for år. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for ejerlejligheder er f.eks. steget med hele 47,5 procent fra 2015 til nuv. niveau i 2024. Det er derfor ikke retvisende at sige, at kvadratmeterprisen falder, fordi minimale fald i måneder og kvartaler bør ses i forhold til historikken. Fald modsvarer ikke stigning, også selv om prisstigningen år for år holdes op imod inflationen.

Selv om udviklingen i kvadratmeterprisen i 2023 og 2024 ikke var på 2021- og 2022-niveau, er den generelt set svagt opadgående, den er ikke på vej nedad, og de periodevise fald skyldes ikke indgreb som f.eks. ny boligskat, men derimod priselasticiteten som følger efterspørgsel og udbud. Der, hvor elastikken strammes for hurtigt op i forbindelse med øget køberaktivitet, ses udsvingene som store, og hvor den spændes knap så hårdt op, er udsvingene små. Men prisen stiger alt i alt mere, end den falder.

Siden 2015 er kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse steget med 26,9 procent og for sommerhuse er stigningen på 54 procent. (Se grafen for årlig GNS m2-pris).

I en prognose fra maj 2023 fremgik det, at vismændene fra De Økonomiske Råd forventede et fald i boligpriserne på 8 pct. i 2023 og yderligere et fald på 1 pct. i 2024, men i årene fra 2025 til 2030 vil boligpriserne i GNS stige 6 pct. årligt.

Nuvel. De ramte da næsten rigtigt. Og hvis renten nedjusteres til 3 procent, som jungletrommerne siger hos Den Europæiske Centralbank (ECB), vil forudsigelsen om en GNS stigning på 6 procent fra 2025 være i bulls-eye.

Medierne har på det seneste fokuseret på markedet for ejerlejligheder. Det udgør i størrelsesordenen 10 procent af boligmarkedet i Danmark. Her faldt aktiviteten ganske rigtigt ved årsskiftet. Til gengæld stiger antallet af salgsvurderinger og nye boliger til salg. Det samme gør bl.a. salget af villaer. (Se grafik for salget af villaer i 1. kvartal 2024).

Der findes et Danmark uden for København, og små udsving skal ses i kontekst; nemlig en lang opadgående kurve.

Blot en lille reminder til boligejerne om, at det hele ikke er så ringe endda. De mørke fortællinger skal man virkelig grave længe og dybt for at finde frem til.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kurve, der viser udviklingen i m2-priser for boligtyper: villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, sommerhuse
M2-priserne stiger år for år, Kilde: Boligsiden.dk - Udvikling i m2-priser (udbud) / år
Download
Kurve, der viser hhv. udvikling i salg af villaer. 1. kvartal af 2024 sammenlignet med 4. kvartal af 2023.
Udvikling i salg af villaer. 1. kvartal af 2024 sammenlignet med 4. kvartal af 2023. Kilde: Boligsiden
Download
Kurve, der viser, at salget af villaer er højere i 2024 end i 2023 og gennemsnittet for 2015-2019.
Salget af villaer i 1. kvartal 2024 sammenlignet med salget af villaer i hhv. 1. kvartal 2023 og 1. kvartal (GNS 2015-2019). Kilde: Boligsiden
Download
Pressefoto af Preben Merrild Angelo
Preben Merrild Angelo, adm. direktør, RealMæglerne A/S
Download

Om RealMæglerne

RealMæglerne A/S er en fri og uafhængig ejendomsmæglerkæde, som blev grundlagt i 1988. Med sine 105 butikker i hele Danmark - og flere på vej - er RealMæglerne i dag blandt de største ejendomsmæglerkæder i landet.

Vidste du, at RealMæglerne planter to træer i RealMægler Folkeskoven for hver bolighandel i kæden - ét træ for køber og ét træ for sælger.

Læs mere her: RealMægler Folkeskoven

Boliger og byggeri står ifølge Energistyrelsen for 40 procent af energiforbruget i Danmark, og en stor del af CO2-udslippet er dermed relateret til produktion af varme og energi i boliger.

Med klimaberegneren ønsker RealMæglerne at inspirere boligejerne til at vælge de rigtige løsninger, når de energiforbedrer boligen. Vi kalder det: Sammen om et bedre klima

Følg pressemeddelelser fra RealMæglerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra RealMæglerne

CHOKTAL: Boligsalget i maj slår alle salgsmåneder siden efteråret 20211.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse

RealMæglerne med 100 butikker landet over melder om rekordsalg på boligmarkedet. Maj blev den bedste salgsmåned for ejerboliger i ejendomsmæglerkæden siden efteråret 2021. Alene i forhold til maj sidste år steg boligsalget med 20 procent, og man skal helt tilbage til efteråret 2021 for at finde en lige så god salgsmåned. Læg dertil, at 2021 var et atypisk år på boligmarkedet, hvor salget stormede frem og slog rekorder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye