Rådet for Grøn Omstilling

Luftforurening ved lufthavne kan nemt og billigt minimeres

Del

En ny undersøgelse viser betydelig luftforurening omkring Københavns Lufthavn Kastrup.
Rådet for Grøn Omstilling er bekymret over resultaterne og vil have politikerne til at sikre renere flybrændstoffer, for både at mindske klimabelastning og luftforurening.  

Fly med kondensstriber
Fly med kondensstriber

Området omkring Københavns Lufthavn Kastrup er ligeså forurenet med ultrafine partikler som den mest forurenede gade i København, H.C. Andersens Boulevard. Det viser en ny rapport fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, bestilt af Miljøministeriet.

”Luftforureningen omkring Københavns Lufthavn er høj og på niveau med de mest trafikerede gader i København. Heldigvis har vi mulighed for at sænke luftforureningen markant ved at sikre brug af renere flybrændstoffer, til gavn for naboer til lufthavnen,” siger Jeppe Juul Transportpolitisk chef i Rådet for Grøn Omstilling.

Han påpeger at man med allerede kendt teknologi kan sikre renere flybrændstoffer, der ved at minimere det såkaldte aromatiske indhold og svovl, kan få en markant renere forbrænding, hvilket vil sikre betydeligt færre ultrafine partikler fra udstødningen. Dette har også stor betydning for flyenes klimabelastning, fordi partiklerne forårsager kondensstriber, der har en stor klimaeffekt.

”For at sænke klimabelastningen ved flyvning er det vigtigt at gå over til renere flybrændstoffer. Det er det absolut billigste klimatiltag, og det kan gennemføres ret hurtigt,” siger Jeppe Juul.

I forbindelse med indførslen af en passagerafgift pr. 1. januar 2025, skal en del af indtægterne investeres i grøn omstilling af luftfarten. Rådet for Grøn Omstilling anbefaler, at en mindre del af disse midler bruges til at sikre renere flybrændstoffer.

”Med midler fra passagerafgiften har vi lige nu en unik mulighed for både at mindske klimabelastningen ved flyvning og nedbringe luftforureningen omkring lufthavne, hvilket sikrer bedre folkesundhed. Det er nu op til regeringen og folketinget at få det til at ske,” slutter Jeppe Juul.

Også Københavns Lufthavne bakker i Klimapartnerskabet for luftfarten op om renere flybrændstoffer af miljøhensyn.

Rådet for Grøn Omstilling arbejder for en hurtig og bæredygtig omstilling af transportsektoren, både nationalt og i EU.

Kontakter

Links

Om os

Rådet for Grøn Omstilling er en uafhængig miljøorganisation, der arbejder for at fremme en grøn og bæredygtig omstilling af samfundet. Det gør vi ved at skabe og formidle viden om grønne løsninger og ved at påvirke politikere, virksomheder og borgere til at træffe grønne valg.

Følg pressemeddelelser fra Rådet for Grøn Omstilling

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rådet for Grøn Omstilling

Lyt til Klimarådet og sæt biodiversitet og vandmiljø i centrum for den næste landbrugsreform23.4.2024 13:02:12 CEST | Pressemeddelelse

Klimarådet har i dag udgivet en rapport om Danmarks fremtidige arealanvendelse, der er meget opsigtsvækkende. Sådan lyder det fra Rådet for Grøn Omstilling, der roser Klimarådet for at fremlægge et samlet forslag til, hvordan man både kan sænke landbrugets udledning af drivhusgasser og samtidig få beskyttet biodiversiteten, drikkevandet og havmiljøet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye