EU har netop stemt for en "Havets Parisaftale". Greenpeace opfordrer Danmark til hurtigt at følge trop
I dag tog EU et stort skridt hen imod en omfattende beskyttelse af verdenshavene, da Europa-Parlamentet med et overvældende flertal stemte for Kommissionens forslag om at ratificere FN’s globale havtraktat. Nu venter vi blot på, at Danmark følger efter.

Med 556 stemmer for og kun 36 imod besluttede Europa-Parlamentet for kort tid siden at støtte en ratificering af den såkaldte “Havets Parisaftale”, eller BBNJ-traktaten, som er dens officielle navn.
“Det er et kæmpe øjeblik, at et samlet EU nu sætter de store politiske sejl til for at beskytte vores allesammens verdenshav. EU har spillet en nøglerolle i at få FN-traktaten i hus, og derfor er det et vigtigt signal til de andre lande, som har skrevet under på traktaten. Nu har EU givet startskuddet til, at medlemslandene sætter handling bag ordene og begynder at realisere “Havets Paris-aftale”. Vi forventer, at bolden nu for alvor vil rulle, og at andre lande på signalet fra EU vil følge med”, siger projektleder i Greenpeace Danmark, Sussi Lillelund.
Verdenshavene, der altså ligger uden for national beskyttelse, udgør halvdelen af klodens overflade, men kun én procent heraf er i dag fuldt beskyttet. Aftalens hovedmål er at beskytte 30 procent af verdenshavene ved lov inden 2030.
“Det er i dag Det Vilde Vesten på verdenshavene - et lovløst område, hvor dyrelivet og biodiversiteten ikke er beskyttet. I mange år er der sket en voldsom rovdrift på fisk og ressourcer, som hele klodens balance er afhængig af. Vi ser en industri overfiske på bestande, der er ved at kollapse, vi ser et fiskeri med bundtrawl, der pløjer havbunden op, og ude i horisonten truer minedrift af dybhavet med at gøre sit for at ødelægge naturen. Der skal fart på den globale havtraktat, så vi kan få bremset den naturkrise i havet, vi er vidne til,” siger Sussi Lillelund.
FN’s havtrakt betragtes som den vigtigste globale miljøaftale siden Paris-aftalen, og Greenpeace har fulgt og været med i processen i årevis. Efter 15 års arbejde blev den i juni sidste år underskrevet i FN, og nu er der så brug for, at mindst 60 lande også ratificerer traktaten for, at den kan træde i kraft.
Efter EU-afstemningen i dag bliver det de 27 medlemslandes tur til at gennemføre ratificeringsprocessen på nationalt plan. Målet for både EU og Greenpeace er, at ratificeringen skal være endeligt afsluttet globalt inden juni 2025. Indtil videre har 89 lande støttet op om traktaten, og fire lande har ratificeret den og altså vedtaget den ved lov: Belize, Palau, Seyschellerne og Chile.
I Danmark er det nu op til Miljøministeriet at få ratificeret traktaten. Greenpeace har forsøgt at få Miljøministeriet til at svare på, hvor langt de er i processen, men de er ikke vendt tilbage.
“Med dagens afstemning spiller EU bolden op til medlemslandene. I Danmark kan Magnus Heunicke godt stramme fodboldstøvlerne, for nu skal han og hans ministerium i gang med at jonglere en ratificeringsproces igennem i Danmark. Uret tikker, og det er nu “Havets Minister” må komme på banen med en plan for, hvordan Danmark løfter sit ansvar for at redde verdenshavene”, siger Sussi Lillelund.
I september sidste år udgav Greenpeace en stor rapport med opdateret forskning om de mange trusler, verdenshavene står overfor. Rapporten dokumenterer blandt andet, at fiskeriet er stigende, og at deadlinen for ratificeringen i juni 2025 er i ellevte time i forhold til at starte det nødvendige arbejde, som skal beskytte miljø, mennesker og dyr mod truslerne fra de industrier, der hærger det åbne hav.
Kontakter
Sussi LillelundProjektlederGreenpeace Danmark
Sussi (hun/hende og de/dem) er projektleder på den danske klimakampagne og kampagnemedarbejder på Greenpeaces internationale kampagne for en global havtraktat og imod dybhavsminedrift.
Rikke AgerbækPresse- og kommunikationsansvarlig
Primære ansvarsområder: Klima og energi
Billeder

Greenpeace Danmark
Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream.

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Greenpeace International indleder skelsættende anti-SLAPP-sag for at beskytte ytringsfriheden2.7.2025 11:33:57 CEST | Pressemeddelelse
Greenpeace International udfordrer det amerikanske olierørselskab Energy Transfer ved domstolen i Amsterdam. Det sker i en første prøvesag under EU’s nye lovgivning, der skal beskytte ytringsfriheden og stoppe misbrug af retssystemet.
Ny kvælstofaftale: Et skridt frem, men stadig langt til målstregen19.6.2025 16:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har netop indgået en delvis aftale med partierne bag trepartsaftalen om den kommende kvælstofregulering. Det er et godt skridt, men man er stadig langt fra målet om at få et sundt vandmiljø. Aftalens regulering viser kun vejen til at nå i mål med kvælstofindsatsen i halvdelen af kystvandoplandene – resten afhænger af frivillige aftaler med landbruget, som historien viser, at der ikke virker.
Overvældende flertal ønsker at olie- og gasselskaberne skal betale for deres klimasynder19.6.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten to tredjedele af danskerne synes, at forurenerne skal betale for de klimaskader og den klimatilpasning, de er skyld i. Det viser en ny meningsmåling. Og vi danskere står ikke alene med det ønske. En global måling, der også offentliggøres i dag, viser, at 8 ud af 10 støtter en særlig klimaskadeskat på olie-, gas- og kulproducenterne.
Greenpeace klager til Erhvervsstyrelsen over Arlas vildledende klimatal og greenwashing4.6.2025 09:00:13 CEST | Pressemeddelelse
Eksperter har kaldt Arlas klimatal "vildledende" og kritiseret, at selskabet "må simpelthen ikke regne, som de gør". Nu indgiver Greenpeace klage til Erhvervsstyrelsen over, at Arlas tal for klimareduktioner fremstår langt større, end de i virkeligheden er.
Greenpeace: Norsk klimasejr ved EFTA-domstolen styrker vores klagesag mod det danske Hejre-felt21.5.2025 15:54:20 CEST | Pressemeddelelse
Greenpeace har netop vundet en knusende sejr over den norske olieindustri. Den europæiske EFTA-domstol giver Greenpeace Norge og Natur & Ungdom ret i, at staten er forpligtet til at vurdere et felts fulde klimaeffekt, før der gives tilladelse til ny olie- og gasudvinding. Også de effekter der kommer af den senere afbrænding af de fossile brændsler. Afgørelsen bør få øjeblikkelige konsekvenser for Greenpeace Danmarks klagesag over det danske Hejre-felt i Nordsøen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum