Uddannelses- og Forskningsministeriet

Danmark styrker samarbejdet med Storbritannien om kvanteteknologi

Del

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund mødes i dag med den britiske forskningsminister Andrew Griffith i Paris for at underskrive en bilateral kvanteerklæring med fokus på samarbejde mellem Danmark og Storbritannien om kvanteteknologi.

I mere end 10 år er der rullet milliarder af britiske pund til forskning og innovation i kvanteteknologi, og udsigten til endnu større offentlige investeringer på området gør Storbritannien til en markant spiller i det globale kapløb om at høste teknologiens enorme potentialer.

Nu styrker Danmark samarbejdet med Storbritannien på området. Det sker i Paris, hvor uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund og den britiske forskningsminister Andrew Griffith underskriver en bilateral kvanteerklæring i forbindelse med et OECD-møde i Committee for Scientific and Technological Policy.

Kvanteteknologier kan på sigt være med til at skabe nye landvindinger inden for f.eks. grøn omstilling, sundhed, fødevareproduktion og transport. Med en eksponentielt større regnekraft forventes kvantecomputere blandt andet at kunne tilvejebringe løsninger til udvikling af lægemidler og optimering af energiforbrug.

Samtidig er der tale om en teknologi, der forventes at udgøre en alvorlig trussel mod eksisterende krypteringsløsninger og dermed Danmarks cyber- og informationssikkerhed, fordi den fundamentalt vil ændre den måde, vi forstår og arbejder med databehandling, kryptering, computerkraft og kommunikation.

Fremmer samarbejde mellem Storbritannien og Danmark

Med den bilaterale kvanteerklæring er Storbritannien og Danmark enige om at fremme samarbejdet inden for grund- og anvendt forskning og innovation, adgang til eksisterende og fremtidige forskningsinfrastrukturer, kommercialisering, applikationer samt dialog om sikkerhed og ansvarlig brug af kvanteteknologier, der blandt andet indebærer kvantecomputere, netværk og sensorer.

Den bilaterale kvanteerklæring er et konkret initiativ i udmøntningen af både den danske kvantestrategi og samarbejdsaftalen mellem Danmark og Storbritannien, der blev undertegnet af den danske og britiske udenrigsminister i London i juni 2023. Som nogle af de mest toneangivende kvantenationer vil Storbritannien og Danmark derfor være med til at styrke de udenrigs- og sikkerhedspolitiske samarbejder om kvanteteknologi, herunder særligt i regi af NATO.

Læs den bilaterale kvanteerklæring mellem Danmark og Storbritannien (PDF)

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Storbritannien er en meget attraktiv samarbejdspartner på kvanteområdet, hvor landet gennem mange år har investeret massivt, og med kvanteerklæringen bringer vi Danmarks kvantestrategi til et højere internationalt niveau. Kvanteteknologien rummer et enormt potentiale til at give os løsninger på stort set ethvert tænkeligt område, men det kræver store investeringer og stærkt samarbejde. For en lille åben økonomi som den danske er det afgørende, at vi samarbejder med verdens førende lande. Både når det kommer til talentudveksling, forskning, innovation, kommercialisering, sikkerhed og forsvar. Derfor er jeg meget tilfreds med, at Danmark og Storbritannien nu kan indlede et endnu tættere samarbejde om kvanteteknologi.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen siger:

- Danmark og Storbritannien er nære allierede og deler høje ambitioner for kvanteområdet som rummer vigtige geo- og sikkerhedspolitiske aspekter. Der er behov for, at ledende og ligesindede kvantenationer arbejder tæt sammen, så vi kan indfri teknologiens enorme potentiale og samtidig sikre ansvarlige rammer for dens udvikling og anvendelse. Danmark og Storbritannien har et stærkt samarbejde på mange områder, og i dag tilføjer vi et bilateralt kvantepartnerskab.

UK Science Minister Andrew Griffith says:

- Breakthrough technologies like quantum have vast potential to improve our lives and international partnerships with likeminded nations like Denmark are crucial to harnessing them. Our agreement signed with Denmark today will ensure we can all benefit from the improvements to health and wealth that science and innovation promises to deliver.

Fakta

  • I Storbritannien er der blevet investeret en milliard pund (cirka 9 milliarder kroner) i kvanteområdet siden 2014. I løbet af de næste 10 år vil Storbritannien øge deres offentlige investeringer til 2,5 milliarder pund (cirka 22 milliarder kroner).
  • Ifølge det britiske forskningsministerium er Storbritannien det land med næstflest kvantevirksomheder – kun overgået af USA. Storbritannien er samtidig det førende land i Europa, når det kommer til at tiltrække private investeringer i området.
  • Den danske regerings strategi for kvanteteknologi blev præsenteret i 2023 og har to overordnede målsætninger.
  • Danmark skal have et af verdens førende kvanteforskningsmiljøer og effektivt kunne omsætte forskning til ny, anvendelig teknologi.
  • Danmark skal udnytte det kommercielle potentiale i kvanteteknologien til gavn for dansk erhvervsliv og Danmarks sikkerhed gennem en styrkelse af kvanteøkosystemet. De danske styrkepositioner skal være spydspidser for anvendelsen af kvanteteknologi.
  • Strategien indeholder et centralt fokus på, at Danmark skal udvikle internationale partnerskaber, der kan løfte danske styrkepositioner og fremme strategiske indsatser med andre vigtige lande inden for kvanteteknologi. Danmark skal være et sikkert, åbent og fleksibelt land at udvikle kvanteteknologi i, hvor udvikling og kommercialisering hviler på et solidt sikkerhedsmæssigt fundament i tæt samarbejde med ligesindede internationale partnere. 
  • Her er Storbritannien en vigtig partner for Danmark, særligt grundet deres fremtrædende rolle i NATO og vores fælles førerposition inden for kvanteteknologi. 
  • Som et led i Danmarks kvantestrategi vil der blive investeret over en milliard kroner i årene 2023-2027.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye