Greenpeace Danmark

Greenpeace: Klimarådets rapport viser, at vi kan redde vores klima, natur og hav samtidig

Del

En ny rapport fra Klimarådet maler et fremtidsbillede af Danmark med vidtstrakte naturområder, urørte skove og liv i havet. Greenpeace mener, at det er en no-brainer.

Hvis vi følger Klimarådets vejledning, kan vi i fremtiden se frem til langt mere skov, natur og rekreative områder. Og det vil komme med mange positive effekter for både vandmiljø, klima og biodiversitet.
Hvis vi følger Klimarådets vejledning, kan vi i fremtiden se frem til langt mere skov, natur og rekreative områder. Og det vil komme med mange positive effekter for både vandmiljø, klima og biodiversitet. © Will Rose / Greenpeace

Der er opløftende konklusioner at finde for den grønne omstilling i Klimarådets nye rapport "Danmarks fremtidige arealanvendelse", der netop er udkommet. Klimarådet viser nemlig, at vi med en ny arealanvendelse i Danmark på én gang kan få livet tilbage i havet, kan få store sammenhængende naturområder og kan levere store klimareduktioner.

Konkret beregner Klimarådet, at vi ved at omlægge en tredjedel af landbrugsarealet til natur og skov kan opnå 30% beskyttet natur, god økologisk tilstand i havene og de nødvendige CO2-reduktioner, for at den danske arealanvendelse bliver klimaneutral.

Greenpeace er begejstret for rapporten og ser den som et tilbud, regeringen ikke kan afslå

“Rapporten er et wake-up-call til regeringen, som ellers har været helt visionsforladt. For Klimarådet kommer faktisk her med så godt et tilbud, at regeringen ikke bør kunne sige nej. De maler et fremtidsbillede af Danmark med vidtstrakte naturområder, urørte skove og liv i havet. Ved at omlægge landbrugsarealer til skov og natur vil vi både kunne få liv på land og til vands - og opnå enorme CO2-reduktioner. Alt for noget, der i det store billede er et småbeløb. Det er ærligt talt en no-brainer,” siger Greenpeace Danmarks kampagneleder for landbrug, natur og skov, Christian Fromberg.

null
Klimarådets rapport viser, at vi i fremtiden vil skulle omlægge mange marker til natur og skov. Marker som det på billedet, der ligger tæt på vandmiljø, er oplagte at omlægge for at reducere kvælstofforureningen. © Greenpeace

Prisen er ifølge Klimarådet “beskeden” sammenholdt med gevinsterne. Set alene i et klimaperspektiv vil omlægningen koste 409 kr. pr. ton. Det er markant billigere end de fleste andre klimatiltag, der er i spil. Men til den pris vil der i tillæg til klimaeffekten komme en masse andre positive effekter for både biodiversitet, vandmiljø og rekreative områder. 

“Alt for ofte hører vi, at der er konflikt mellem at redde vores natur og at handle på klimaet. Men Klimarådets rapport viser, at det er en totalt unødvendig konflikt. Den bedste løsning for vores biodiversitet og ødelagte hav, er også den bedste klimaløsning. Og løsningen er at skabe et grønnere landbrug, der fylder mindre og giver plads til langt mere natur,” siger Christian Fromberg.

Konklusionerne i Klimarådets nye rapport er i tråd med rapporten “Fra Foder til Føde”, som Greenpeace sammen med en række andre NGO’er udgav i efteråret. Begge rapporter viser en fremtid for arealanvendelsen i Danmark med et markant mindre areal til landbrugsproduktion og væsentlig mere plads til natur og biodiversitet. Rapporterne konkluderer også begge, at der er behov for hurtig handling for at opnå effekterne i tide, og at der er brug for en helhedsorienteret regulering af landbruget. 

Fakta: Seks centrale konklusioner i Klimarådets rapport: 

  1. Landbrugsarealet skal reduceres med en tredjedel for at give plads til bl.a. natur og skov. Fødevareindustriens økonomiske betydning behøver dog ikke nødvendigvis mindskes, hvis det lykkes at omstille og udvikle sektoren.

  2. Omkostningerne er beskedne sammenlignet med de store gevinster. Omlægningen koster 409 kr. per ton CO2, hvilket er billigere end de fleste andre klimatiltag, og oveni får vi også vidtstrakte naturområder samt livet tilbage i de danske farvande.

  3. Der er store synergier ved en koordineret indsats. F.eks. giver en kombineret indsats for biodiversitet og vand store klimagevinster som sideeffekt, og det er ovenikøbet markant billigere, end hvis vi forsøger at løse problemerne hver for sig.

  4. Klimaafgift er vigtigt instrument: En klimaafgift vil tilskynde til at ændre arealanvendelsen og gøre de arealændringer, som er skitseret i analysen, nemmere at opnå.

  5. Tidlig planlægning og igangsætning af indsatser er afgørende. Det gælder især skovrejsning og udtagning af kulstofrige jorder, som skal igangsættes hurtigt, for at de kan bidrage mest muligt til de fremtidige klimamål. 

  6. Der er behov for en målrettet regulering og udpegning af arealer, der tager hensyn til de geografisk specifikke mål. Tilskud og projekter skal understøtte dette. 

Kontakter

Christian FrombergKampagneleder for landbrug, natur og skovGreenpeace Danmark

Christian leder arbejdet for et grønt landbrug i balance med klimaet og naturen. Han er kandidat i Klimaforandringer og har tidligere været med til at skabe dagsordensættende kampagner i Den Grønne Ungdomsbevægelse.

Tlf:+45 29294875christian.fromberg@greenpeace.org

Billeder

Hvis vi følger Klimarådets vejledning, kan vi i fremtiden se frem til langt mere skov, natur og rekreative områder. Og det vil komme med mange positive effekter for både vandmiljø, klima og biodiversitet.
Hvis vi følger Klimarådets vejledning, kan vi i fremtiden se frem til langt mere skov, natur og rekreative områder. Og det vil komme med mange positive effekter for både vandmiljø, klima og biodiversitet.
Download
Klimarådets rapport viser, at vi i fremtiden vil skulle omlægge mange marker til natur og skov. Marker som det på billedet, der ligger tæt på vandmiljø, er oplagte at omlægge for at reducere kvælstofforureningen.
Klimarådets rapport viser, at vi i fremtiden vil skulle omlægge mange marker til natur og skov. Marker som det på billedet, der ligger tæt på vandmiljø, er oplagte at omlægge for at reducere kvælstofforureningen.
Download

Greenpeace Danmark

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream. 

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark

Miljøorganisationer i samlet front: Hejre-feltet skal stoppes26.4.2024 12:52:05 CEST | Pressemeddelelse

Energistyrelsen har netop givet det britiske olieselskab INEOS tilladelse til udbygning og indvinding af det endnu uudnyttede Hejre-felt i Nordsøen, ca. 300 kilometer fra den jyske vestkyst. Tilladelsen betyder, at INEOS frem til 2047 må trække ny olie og gas op af den danske undergrund. Miljøorganisationerne Fossilfri Fremtid, Greenpeace og Plastic Change kalder tilladelsen for ustrategisk og skadelig for både klima og miljø. Den går stik imod de danske hensigter om at stoppe den globale jagt efter olie og gas, og måden den er tildelt på - uden nogen form for politisk stillingtagen - er højest kritisabel. Klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace, Helene Hagel, udtaler: “En tilladelse til at trække ny olie og gas op af undergrunden på dette tidspunkt i historien, hvor verden allerede kæmper med ekstreme oversvømmelser, brande og tørke, er helt ude at trit med virkeligheden, stik imod al sund fornuft og stik imod al klimavidenskab. Der er absolut ingen plads i CO2-regnskabet til at åb

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye