Tekstbeskeder skal hjælpe borgere mellem 55 og 80 år med at reducere alkoholforbruget
I et nyt projekt vil forskere teste, om beskeder fra en app kan virke som motivation til at drikke mindre.
På Syddansk Universitet er projektet kaldet SELMA netop blevet sat i søen med det formål at hjælpe borgere over 55 år med at reducere deres alkoholforbrug.
I spidsen for projektet står Silke Behrendt, lektor ved Institut for Psykologi, og med støtte fra Trygfonden håber hun og hendes team at kunne gøre en reel forskel for mange danskeres livskvalitet.
-Vores mål med projekt SELMA er ikke at fjerne glæden ved et glas vin til middagen, men at støtte en sundere livsstil, hvor alkoholforbruget ligger inden for de anbefalede grænser. Det handler om at give folk redskaberne til selv at træffe de valg, der gavner deres helbred på lang sigt, forklarer Silke Behrendt.
Sådan skader alkohol
Alkohol har en række velkendte risici for sundheden, som bliver yderligere forstærkede hos mennesker over 55 år. En nedsat evne til at omsætte alkohol betyder højere promiller og en forøget risiko for helbredsproblemer såsom diabetes, slagtilfælde og hukommelsestab.
Desuden kan alkohol medføre uønskede vekselvirkninger med medicin, påvirke søvnkvaliteten, og øge risikoen for ulykker, hvilket kan have stor indvirkning på det daglige liv.
Sundhedsstyrelsen anbefaler et maksimalt indtag på ti genstande om ugen og højest fire ad gangen.
-Det er det niveau, vi gerne vil hjælpe borgerne med at holde sig under, fortæller Silke Behrendt.
Testet med succes i USA
Projekt SELMA tester en ny tilgang, inspireret af succesfulde metoder anvendt i USA, hvor tekstbeskeder med motiverende budskaber har vist sig effektive.
Gennem en app, der let kan installeres på deltagerens egen mobiltelefon, vil borgere i alderen 55-80 år, som ønsker at nedsætte deres alkoholforbrug, modtage støttende og motiverende beskeder over en periode på 12 uger.
-Ved at tilbyde en kombination af praktiske redskaber og støtte håber vi at inspirere til positive ændringer, der kan vare livet ud. Vi ønsker at forbedre livskvaliteten for den ældre generation ved at fremme et sundere forhold til alkohol, siger Silke Behrendt.
Om projektet
Deltagelse i projektet er frivilligt, og alle interesserede mellem 55 og 80 år, der ønsker at opnå et sundere og reduceret alkoholforbrug, opfordres til at tilmelde sig.
Projektet indebærer også udfyldelse af en række spørgeskemaer før og efter forløbet. Dette tager ca. 35 minutter og hjælper forskerne med at evaluere projektet.
For yderligere information om projektet og tilmelding, tilgå venligst denne hjemmeside eller kontakt Silke Behrendt.
Nøgleord
Kontakter
Marianne Lie BeckerJournalistDet Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Tlf:21 26 19 26mlbecker@health.sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
Første læger fra SDU i Esbjerg har aflagt lægeløfte25.6.2025 18:51:24 CEST | Pressemeddelelse
Historisk dag på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital: De første kandidater i medicin er færdiguddannede
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum