Fredensborg Kommune

Børnefamilier trives med el-ladcykler og dropper bilture

Del

El-ladcykler er ikke bare et transportmiddel. De kan også ændre familiers livsstil. Det viser erfaringerne fra Fredensborg Kommunes forsøg med udlån af el-ladcykler

Foto af tre børn i el-ladcykel
Fra daglige ture til vuggestue og børnehave til weekendeventyr blev el-ladcyklen det foretrukne køretøj for små og store.

10 børnefamilier i Fredensborg Kommune omfavnede i efteråret 2023 udfordringen med at låne en el-ladcykel fra kommunen, mod så vidt muligt at lade bilen stå. Forsøget er nu evalueret og konklusionen er klar:

Fra daglige ture til vuggestue og børnehave til weekendeventyr blev el-ladcyklen det foretrukne køretøj for små og store. Familierne peger også på mindre stress, mange smil og en masse nye minder skabt på de tre hjul.

En af deltagerne, Ida Frederiksen, siger det sådan:
"Det hele er lidt tættere på, og man kan være i bedre kontakt med hinanden. Og så kan man mærke på børnene, at det er rart for dem at være tæt på naturen, og det er rart for én selv, at man kommer ud og får bevæget sig. Det er også rart, når man cykler ned og henter sine børn, og man får det der break, hvor man bare skal cykle og få lidt vind i håret".

Formanden for Plan-, Trafik- og Klimaudvalget, Lars Simonsen, deler begejstringen:
”Der er mange oplagte gevinster ved, at vi cykler i stedet for at køre bil. Både for klimaet og for sundheden. Og dette forsøg viser derudover, at familierne ved at bruge el-ladcykler, også får mange gode ekstra oplevelser sammen. Så jeg er meget tilfreds med, at vi på denne måde kan hjælpe familierne med at afprøve en el-ladcykel nogle måneder og se, hvilke gevinster det har for dem”

Ud af de 44 interesserede blev 10 familier udvalgt til at låne en el-ladcykel i to måneder i efteråret 2023. Og resultaterne taler for sig selv. Fire familier udtrykte stærke hensigter om at investere i deres egen el-ladcykel efter udlånets afslutning. For nogle af dem som erstatning for en bil.

Udlånet af el-ladcykler førte til en ændring i transportvaner, hvor cykling blev den foretrukne transportform. Mens bilen ikke blev fuldt erstattet for alle, var effekten tydelig: En bevægelse mod en grønnere, sundere og mere nærværende tilværelse for hele familien.

Pilotprojektet var i efteråret en del af et speciale­samarbejde med Københavns Universitet, hvorfor de deltagende familier kunne følges tættere. Fredensborg Kommune udlåner el-ladcykler ud igen i år. Cyklerne er på tur i byområderne, og kommer til Nivå i juni og juli, og til Fredensborg i august og september. Da projektet er rettet mod børnefamilier, bliver det annonceret på Aula. 

Kontakter

Udvalgsformand Lars Simonsen (B) tlf. 27 36 56 68

Billeder

Følg pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye