Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse
Det er vigtigere at få reduceret forbruget af plastik og skabe produkter, der holder længere, end at se på genanvendelse, hvis vi skal problemet med plastikforurening til livs. Det skriver lektor Kristian Syberg fra Roskilde Universitet sammen med en række internationale forskere i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.
Repræsentanter fra regeringer på tværs af verden og forskellige aktører på tværs af samfundet mødes i slutningen af april i Ottawa, Canada, til den fjerde forhandlingsrunde om en FN-traktat, der skal stoppe plastikforurening.
I den forbindelse har en gruppe internationale forskere skrevet et letter til det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science, hvori forskerne anbefaler et andet fokus for løsningerne end hidtil, hvor meget af indsatsen har handlet om genanvendelse.
Lektor Kristian Syberg fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet er en af forfatterne:
”Hvis vi kun fokuserer på genanvendelse, har historien vist, at det ikke er tilstrækkeligt, og så får vi ikke de løsninger, der skal til at for at løse problemet med plastikforurening. Vi bliver nødt til at tænke på, hvordan vi reducerer vores brug af unødvendig plastik. Vi bliver nødt til at kigge på, hvordan vi laver produkter, der holder længere, og hvordan vi kan genbruge dem. Først derefter skal vi se på at genanvende det,” siger Kristian Syberg.
Han tilføjer:
”Samfundet er nødt til at tænke mere holistisk i indsatsen, og så skal man lade implementeringen af cirkulær økonomi være mere inspireret af det, der hedder affaldshierarkiet.”
De øverste og vigtigste niveauer i affaldshierarkiet er:
1. Skab ikke mere affald.
2. Lav produkter, der holder længere og kan genbruges.
3. Genanvendelse af materiale, hvor materialet knuses og smeltes om til noget nyt.
Bethanie Carney Almroth, der er professor på Göteborgs Universitet, påpeger:
"En af de vigtigste løsninger på plastforurening er reduktion, det allerførste trin i affaldshierarkiet. Et sådant fokus kan være med til at drive innovative løsninger for at finde sikrere og mere bæredygtige anvendelser af plastmaterialer og mere cirkulære systemer for vores samfund," siger hun.
Forskerne bag teksten er alle en del af Scientists’ Coalition for an Effective Plastics Treaty, der er et globalt netværk af mere end 300 videnskabelige og tekniske eksperter fra mere end 50 lande, der ønsker at bidrage til traktatprocessen med viden til de beslutningstagere og øvrige deltagere i forhandlingerne. Koalitionens mål er at opnå en effektiv global traktat, som er forankret i og centreret omkring robust evidensbaseret beslutningstagning.
Letteret i det videnskabelige tidsskrift Science kan findes her.
Kontakter
Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)
Tlf:2887 0027Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
RUC modtager millionbevilling til forskning i ensomhed blandt ældre20.11.2024 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget midler til 7 nye forskningsprojekter om ensomhed - et af projekterne er fra Roskilde Universitet.
Ny ph.d.-afhandling: Selvstyrende teams i ældreplejen skaber større arbejdsglæde - og nye dilemmaer4.11.2024 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Implementeringen af selvstyrende teams i ældreplejen i Danmark rummer udfordringer og dilemmaer, viser ny forskning fra Roskilde Universitet.
Skal kropsvægt afgøre prisen på din flybillet?29.10.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse
Er det rimeligt at opkræve flypassagerer betaling for den samlede vægt, de medbringer ombord, inklusive deres kropsvægt? Forsker fra Roskilde Universitet har undersøgt rejsendes holdning til emnet, og de fleste er drevet af egeninteresse frem for bæredygtighed.
Forskere vil fremme forståelsen af bakteriel adfærd17.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Johnny Ottesen og lektor Fatima AlZahra'a Alatraktchi modtager millionbevilling fra VILLUM FONDEN til at undersøge, hvad der sker i et bakteriesamfund, der invaderes af snyltere.
RUC-forskere får EU-midler til bæredygtig rejeproduktion på Bornholm16.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra den Europæiske Hav-, Fiskeri-, og Akvakulturfond (EHFAF) og sammen med lokale samarbejdspartnere sætter to forskere fra Roskilde Universitet nu gang i et forsøg med en ny og miljøvenlig produktion af varmtvandsrejer på Bornholm.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum