Mand idømt 30 dages fængsel i grov vanrøgtsag
En landmand fra Sydsjælland er dømt til 30 dages betinget fængsel og må ikke beskæftige sig med kreaturer i tre år. Dommen faldt flere år efter den første af mange anmeldelser fra Dyrenes Beskyttelse.
Kvæg i naturplejeprojekter på Sjælland har i årevis lidt under mangelfuld pleje og omsorg, men nu er det slut. Landmanden, der holder dyrene, er idømt 30 dages betinget fængsel samt en total rettighedsfrakendelse. Det betyder, at han har forbud mod at eje, bruge, passe, slagte eller i det hele taget beskæftige sig personligt med kreaturer i 3 år.
Dommen faldt ved Retten i Næstved fredag i sidste uge, knap fire år efter, at Dyrenes Beskyttelse første gang anmeldte ejeren for flere overtrædelser af dyrevelfærdsloven. Siden fulgte flere anmeldelser, og Dyrenes Beskyttelse har derfor været utålmodige for at få en dom i sagen.
"Det er en grov sag, hvor mange dyr gentagne gange ikke er blevet hverken passet eller behandlet med omsorg og respekt. Det er alt fra manglende fodring til manglende dyrlægetjek af helt tydeligt syge dyr, så det er en voldsom sag," siger Cecilia Christensen Karstrup, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.
Dyrenes Beskyttelse er glade for, at rettighedsfrakendelsen er taget i brug, men havde håbet, at det var for en længere periode. Sagens alvor og den lange periode, hvor dyrene ikke er blevet passet, gør, at organisationen havde ønsket, at manden ikke fremadrettet fik mulighed for at genanskaffe sig kvæg på noget tidspunkt.
Dommen står ikke mål med vanrøgten
Landmanden har holdt kvæg til naturpleje på flere arealer på Sjælland. Og Dyrenes Beskyttelses gentagne anmeldelser og kontrolbesøg fra Politiet og Fødevarestyrelsen førte i sidste ende til en længere række anklagepunkter.
De lød blandt andet på manglende behandling af syge dyr, herunder halte køer, der ikke var tilset af en dyrlæge, en ko, der var lam i bagparten og som havde ligget i flere dage uden at kunne rejse sig eller blive tilset af en dyrlæge. Landmanden havde også transporteret en ko, der ikke var transportegnet, fordi den havde flere dage gammelt ubehandlet skedeprolaps. Derudover var mange af dyrene i dårligt huld - altså tynde og afmagrede, og der var dyr uden adgang til foder og vand, samt dyr uden adgang til tørt leje.
Manden nægtede sig skyldig i samtlige anklager og forklarede, at han havde haft med dyr at gøre, siden han var to år gammel og derfor vidste, hvad han lavede. Han gik derfor efter total frifindelse for alle anklager. I sidste ende blev han dømt for flere af anklagepunkterne, men Dyrenes Beskyttelse mener, at straffen burde have været hårdere.
"Selvom vi er glade for, at rettighedsfrakendelsen er taget i brug, så står dommen ikke mål med den vanrøgt, der har fundet sted. Så mange tynde dyr, syge dyr, der ikke er behandlet, og fund af selvdøde dyr skal ikke bare finde sted i kvægbesætninger, så er der noget helt galt," siger Cecilia Christensen Karstrup.
I dommen er der ét års prøvetid, hvor den dømte ikke må overtræde loven i lignende forhold. Dommen er endelig og træder i kraft den 25. april, hvis den ikke ankes.
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Hjorte ramt af fly og en odder i stuen: 2024 blev opsigtsvækkende for dyreredderne20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De frivillige reddere hos Dyrenes Beskyttelse oplevede lidt af hvert i 2024, da de rykkede ud til knap 40.000 sager om dyr i nød.
Dyr dumpes stadig i stor stil16.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Over tusinde dyr er igen i år blevet dumpet, viser tal fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Det betyder, at der i 2024 i gennemsnit blev dumpet næsten 4 kæledyr om dagen. Organisationen håber, at 2025 bliver året, hvor dumping af dyr droppes.
Husk det nu: Affyringsperioden for fyrværkeri er ændret15.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
15. december starter salgsperioden for fyrværkeri til nytår, men som noget nyt må der i år først lovligt fyres af fra 31. december til 1. januar. Dyrenes Beskyttelse håber, at danskerne er bevidste om ændringen og på den måde tager mere hensyn til både dyr og mennesker.
Organisationer bekymrede for kæledyr: Stop salget af nikotinposer29.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I takt med at de små hvide snusposer bliver mere populære, ender flere og flere af dem på gaden og i naturen. Her kan de i værste tilfælde tage livet af hunde og andre dyr, der spiser dem. Det får nu en række organisationer til at råbe politikerne op. Og idéen om et politisk indgreb har tilsyneladende folkelig opbakning.
Organisationer i opråb: Stenbideren skal fredes nu27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i streg anbefaler DTU Aqua, at fiskeriet efter stenbidere stoppes. Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF står samlet om at kræve, at fødevareministeren i år følger anbefalingen, så de truede danske bestande får en chance for at genetablere sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum