Energinet

Viking Link indviet: Forbindelsen har allerede tjent millioner

Del

Torsdag den 18. april blev der officielt ’trykket på knappen’ for verdens længste elkabelforbindelse, Viking Link mellem Danmark og Storbritannien. Energinets og britiske National Grids fælles investering på 13 milliarder kroner udgør en vigtig brik i den grønne omstilling af energisystemet. Forbindelsen giver store indtjeningsmuligheder på grøn strøm for danske elproducenter og større forsyningssikkerhed for danske forbrugere.

Ved hjælp af et direkte videolink mellem Storbritannien og Danmark kunne Katie Jackson, CEO for National Grid Ventures, og Thomas Egebo, administrerende direktør for Energinet, 'trykke på knappen' samtidig og officielt indvie Viking Link. Til højre for Thomas Egebo er det Emma Hopkins, engelsk ambassadør i Danmark, og tv-vært Mette Bluhme Rieck, der var ordstyrer ved den danske del af ceremonien.
Ved hjælp af et direkte videolink mellem Storbritannien og Danmark kunne Katie Jackson, CEO for National Grid Ventures, og Thomas Egebo, administrerende direktør for Energinet, 'trykke på knappen' samtidig og officielt indvie Viking Link. Til højre for Thomas Egebo er det Emma Hopkins, engelsk ambassadør i Danmark, og tv-vært Mette Bluhme Rieck, der var ordstyrer ved den danske del af ceremonien. Maria Tuxen Hedegaard

Verdens længste elkabelforbindelse, Viking Link fra Danmark til Storbritannien, er nu officielt indviet.
Det skete ved en festlig ceremoni torsdag – ja, faktisk ved hele to ceremonier i henholdsvis Revsing i Sydjylland og Bicker Fen i Lincolnshire i Storbritannien.

Allerede i slutningen af december 2023 blev de første elektroner af dansk grøn strøm sendt gennem Viking Link til de engelske stikkontakter.
De første tre måneder af 2024 har været en indkøringsperiode for forbindelsen, og som forventet har trafikken gennem de 765 kilometer lange kabler bevæget sig markant mere mod vest end mod øst i januar, februar og marts: I de første tre driftsmåneder har Danmark eksporteret strøm i 80 procent af tiden.

Hertil så har Viking Link allerede haft indtjening på cirka 20 millioner euro til lige deling mellem Energinet og National Grid. Penge som kommer de danske elforbrugere til gode, da Energinet kan benytte indtægten til at investere i det danske el-system (penge som ellers skulle hentes over tarifferne).

En kæmpe milepæl
Om den officielle indvielse af Viking Link siger administrerende direktør for Energinet, Thomas Egebo:
”Etableringen af Viking Link markerer en kæmpe milepæl i vores indsats for den grønne omstilling af vores energisystem. Ikke kun det danske, men også det europæiske. Siden vi i slutningen af december sidste år sendte de første elektroner igennem kablet, har vi sendt store mængder strøm til vores engelske venner og på den måde sikret, at den grønne strøm fra danske solceller og vindmøller bliver brugt mest effektivt. Forbindelsen, og elektriske udlandsforbindelser i det hele taget, bidrager også til vores forsyningssikkerhed, og værdien af denne type forbindelser kan ikke overvurderes i en verden som i dag, hvor forsyningssikkerheden ikke er givet”.

Thomas Egebo fortsætter:
”At lave en elforbindelse mellem Danmark og England er i sig selv en kæmpe bedrift. Men af udefrakommende årsager har det også været et langt sejt træk at komme hertil. Udfordringer som Brexit, corona-pandemien, Ukraine-krig, energikrise, blokering af Suez-kanalen, udtørring af Rhinen, råvaremangel og leveringsproblemer. Alle ting som har påvirket projektet undervejs, og alligevel blev vi færdige til tiden, og med et flot fuldendt arbejde. Jeg er enormt stolt af det arbejde og den tilgang som vores projektteam har gennemført, sammen med vores samarbejdspartnere og entreprenører, og jeg er virkelig glad for, at vi nu kan fejre et flot arbejde fuldendt i dag”.

Hilsen på tværs af Nordsøen
Den danske del af indvielsen torsdag foregik ved Viking Links danske ’anker’, omformerstationen i Revsing i Vejen Kommune. Her hilste Thomas Egebo via et direkte videolink på sin britiske kollega, Katie Jackson fra samarbejdspartneren National Grid, og sagde tak for samarbejdet med Viking Link gennem de seneste 13 år. Og efter en kort nedtælling og et tryk på knappen erklærede han Viking Link for indviet – i overværelse af omkring 150 inviterede naboer og særlige gæster.

Eksport og forsyningssikkerhed
I forvejen har Danmark elforbindelser til Norge, Sverige, Tyskland og Holland. Med Viking Link kan danske producenter sælge og eksportere strøm til endnu et naboland, når det blæser, og solen skinner. Og omvendt kan vi i Danmark nu også købe strøm, når der er rigeligt på den anden side af Nordsøen.
Eksempelvis hvis en vindfront fra vest rammer Storbritannien, et døgn før den rammer de danske vindmøller.

Foreløbig kører Viking Link ind imellem med begrænset kapacitet. Men når det danske elnet i 2025 er helt klar til at udnytte Viking Links fulde kapacitet på 1400 MW, vil forbindelsen være den største enkelkomponent i det danske elsystem.
Ud over at udnytte og transportere grøn strøm giver Viking Link også en betydelig gevinst for klimaet: I løbet af sit første år ved fuld kapacitet forventes Viking Link at spare 600.000 tons CO2, primært i Storbritannien. Det svarer til at fjerne 280.000 benzin- eller dieseldrevne biler fra de engelske veje.

FAKTA:

Viking Link

  • Viking link er et 765 kilometer langt jævnstrømskabel, installeret både på land (135 km) og som søkabel (630 km).
  • Kablerne er tilsluttet to omformerstationer – én i Revsing ved Vejen og én på engelsk side ved Bicker Fen i Lincolnshire.
  • Omformerstationerne skal omdanne den jævnstrøm (DC), der løber gennem kablet, til vekselstrøm (AC), som løber i de hjemlige elnet i begge lande.
  • Siden 2019, da anlægsfasen af Viking Link projektet begyndte, har man brugt mere end fire millioner mandetimer på at etablere forbindelsen.

Kablet

  • Kablet er installeret i sektioner af 1,5 kilometer på land, mens det er installeret på Nordsøens bund af syv omgange af knap 100 kilometer ad gangen.
  • Kablet er bygget op i lag efter MIND metoden (Mass Impregnated, non-Draining) dvs. kobber-kabler, som er imprægneret med blandt andet papir og olie. Denne type kabel er velkendt til anvendelse på forbindelser, som skal kunne modstå svære vejrforhold og mange volt (525 kV).
  • Kabelforbindelsen består af to sideliggende kabler langs hele ruten. Kablerne vejer knap 50 kg pr meter. Tromlerne med landkablerne med hver 1500 meter kabel vejede 80 tons.

Sikkerhed

  • Viking Links station i Revsing er en højspændingsstation. Det betyder, at anlæggets udstyr er spændingssat og personfarligt, og at man har spærret af for al indgang efter de højeste standarder på store dele af anlægget. Det gælder både for offentligheden og for Energinets teknikere. Stationen er derfor også ubemandet.
  • Første gang, der er mulighed for at komme ind i de spændingssatte haller, er to år efter idriftsættelse, og skal man ind, sker det via et inter-locking system. Det vil sige et nøglesystem, som kræver flere steps med flere lokationer, og at man skal have en nøgle for at kunne komme videre til at få næste nøgle (lidt som tv-serien Fangerne på fortet).

Kontakter

Billeder

Mette Bluhme Rieck interviewede Energinets bestyrelsesformand Mogens Lykketoft, Energinets direktør for Eltransmission, Henrik Riis, og Energinets administrerende direktør, Thomas Egebo, om blandt andet historien bag Viking Link og perspektiverne for den nye dansk-britiske elforbindelse.
Mette Bluhme Rieck interviewede Energinets bestyrelsesformand Mogens Lykketoft, Energinets direktør for Eltransmission, Henrik Riis, og Energinets administrerende direktør, Thomas Egebo, om blandt andet historien bag Viking Link og perspektiverne for den nye dansk-britiske elforbindelse.
Download
Download
Download
Den danske del af indvielsen foregik på omformerstationen i den danske ende af forbindelsen i Revsing ved Vejen.
Den danske del af indvielsen foregik på omformerstationen i den danske ende af forbindelsen i Revsing ved Vejen.
Download
Viking Link er et 765 kilometer langt jævnstrømskabel installeret både på land og som søkabel. Kablerne er tilsluttet to omformerstationer – i Revsing ved Vejen og på engelsk side ved Bicker Fen i Lincolnshire.
Viking Link er et 765 kilometer langt jævnstrømskabel installeret både på land og som søkabel. Kablerne er tilsluttet to omformerstationer – i Revsing ved Vejen og på engelsk side ved Bicker Fen i Lincolnshire.
Download
Download
Omkring 150 naboer og andre inviterede gæster deltog i indvielsen i Revsing.
Omkring 150 naboer og andre inviterede gæster deltog i indvielsen i Revsing.
Download

Links

Om Energinet

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger. Læs mere på www.energinet.dk

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

Hul igennem på verdens længste elkabel: Danmark sender grøn strøm til Storbritannien29.12.2023 16:17:34 CET | Pressemeddelelse

Verdens længste elkabelforbindelse, Viking Link, sendte her til eftermiddag de første elektroner af dansk grøn strøm direkte ud i engelske stikkontakter. Den 13 milliarder kroner store investering har taget knap 4 år at etablere og er den første fysiske forbindelse mellem de to lande. Viking Link udgør en vigtig brik i den grønne omstilling af vores energisystem - danske elproducenter kan sælge grøn strøm til et nyt, stort marked, og vi kan blive forsynet fra England, når det ikke blæser herhjemme.

Energinet og 50Hertz starter udbud på Energiø Bornholm30.11.2023 09:02:01 CET | Pressemeddelelse

Energinet og tyske 50Hertz har startet udbudsprocessen for teknisk udstyr til det fælles projekt, Energiø Bornholm, der skal levere minimum 3 GW grøn strøm til danske og tyske forbrugere. Som et resultat af markedsdialog med mulige leverandører i sommer har Energinet og 50Hertz besluttet at fremrykke udbuddet for at sikre sig produktionskapacitet hos leverandørerne så tidligt som muligt. Næste skridt bliver at gennemgå bud og indlede forhandlinger, inden kontrakterne efter planen kan underskrives i andet halvår af 2024.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye