PwC

Konfirmation og pengegaver: Sådan er skattereglerne

Del

Der er ikke lang tid til, at konfirmationerne begynder, og den store dag betyder ofte en masse pengegaver. Man bør i den forbindelse  være opmærksom på pengegavernes størrelse og overveje, om det vil give mere mening at give en investeringsgave, lyder det fra PwC.

Rasmus Kjærgaard Nielsen, tax director i PwC.
Rasmus Kjærgaard Nielsen, tax director i PwC.

Sidste år blev over 40.000 unge mennesker konfirmeret, og for mange af dem er det første gang, de for alvor får en betydelig sum penge mellem hænderne. Det er en god lejlighed til at lære dem om privatøkonomi, men det er også vigtigt for gavegiverne at være opmærksom på de skattemæssige aspekter ved pengegaverne.

Den nærmeste familie, herunder forældre og bedsteforældre, kan hver især give op til 74.100 kr. i gave, uden at modtageren bliver beskattet. Det er nok de færreste konfirmander, der får så meget i gave. Dog kan reglerne blive lidt mere uklare, når det kommer til gaver fra personer, der, ifølge Skattestyrelsens definition, ikke er en del af den nærmeste familie,” fortæller Rasmus Kjærgaard Nielsen, tax director i PwC, og fortsætter:

Der er ingen klare retningslinjer for, hvor meget du kan give for i konfirmationsgave. Det betyder, at hvis konfirmanden modtager gaver, der overstiger, hvad der anses som 'almindeligt passende' fra venner og familie uden for den nærmeste kreds, risikerer de at blive beskattet."

Ifølge Skattestyrelsens vejledning på området bør man tage hensyn til både gavens størrelse i forhold til den relation, der er mellem giver og modtager, samt selve begivenheden.

Aktiesparekonto og obligationer

Det er også muligt at give konfirmanden en investeringsgave i form af en aktiesparekonto eller værdipapirer. Dog er det stadig vigtigt at tage hensyn til de forskellige beløbsgrænser, der er for skattefrie gaver, afhængigt af hvilken relation man har.

Der kan maksimalt indskydes 135.900 kr. på en aktiesparekonto i år, og hvis man gerne vil give konfirmanden en introduktion til investering og håndtering af privatøkonomi, kan en aktiesparekonto være en god idé. Desuden sikrer man også, at afkastet som udgangspunkt vil blive mere lempeligt beskattet, end hvis der investeres gennem et almindeligt værdipapirdepot,” fortæller Rasmus Kjærgaard Nielsen og fortsætter:

Det er også en mulighed at investere i værdipapirer på eget depot og anvende konfirmandens personfradrag. Det er vigtigt at vælge værdipapirer, der beskattes som kapitalindkomst, som fx obligationer eller obligationsbaserede fonde.” 

I 2024 udgør personfradraget 49.700 kr. Det er værd at bemærke, at personfradraget også anvendes, hvis konfirmanden har indtægter fra fritidsarbejde. Desuden er det vigtigt at være opmærksom på, at hvis et gavebeløb, som er modtaget af forældre, bliver investeret, vil det løbende afkast blive beskattet hos forældrene frem for hos barnet. Uanset, hvordan man ønsker at give en investeringsgave, bør der tages højde for ovenfor nævnte beløbsgrænser for skattefri gaver.

Rasmus Kjærgaard Nielsen fremhæver afslutningsvis vigtigheden af, at gavegiveren sikrer sig, at ingen andre planlægger at give konfirmanden en aktiesparekonto, og at konfirmanden ikke allerede ejer en sådan konto, da man kun må have én aktiesparekonto pr. person.

Nøgleord

Om PwC

I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er. 

Succes skaber vi sammen … 

Følg pressemeddelelser fra PwC

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PwC

Unge i Vejle- og Kolding-området får privatøkonomi på skoleskemaet5.4.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Undersøgelser viser, at alt for mange unge kommer i økonomiske vanskeligheder tidligt i livet, og tidlige gældsproblemer kan få konsekvenser langt ind i voksenlivet. Med undervisningsforløbet ’Ung privatøkonomi’ klæder PwC folkeskoleelever i 7. og 8. klasse på med forståelse for økonomi, ansvarligt forbrug og personligt lederskab. I starten af april starter tiltaget op på skoler i Vejle- og Kolding-området.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye