Uddannelses- og Forskningsministeriet

Nye uddannelser godkendt: Studerende får 11 nye uddannelsesudbud at vælge imellem

Del

Der er nye uddannelser på vej i hele landet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har netop godkendt 11 nye uddannelsesudbud. Studerende kan se frem til nye uddannelser inden for blandt andet IT, naturvejledning og psykologi.

Snart bliver det muligt at blive psykolog i Esbjerg, naturvejleder i Auning eller få en kandidat i at behandle kvantedata i Odense – den første uddannelse af sin slags i landet. Det er 3 af de 11 nye uddannelsesudbud, som netop er blevet godkendt af uddannelses- og forskningsministeren.

Aarhus Universitet har fået godkendt tre nye engelsksprogede IT-uddannelser, mens det på Professionshøjskolen UCN i Nordjylland bliver muligt at få en professionsbachelor i paramedicin og præhospitalt arbejde. Landsdelen får også en ny erhvervsakademiuddannelse som maritim teknolog. Den maritime uddannelsesinstitution MARTEC opretter uddannelsen i Frederikshavn.

For dem, der ønsker at efter- og videreuddanne sig, er der godkendt to nye uddannelser. Maskinmesterskolen København vil oprette en diplomuddannelse i bæredygtig energiomstilling, og i Auning på Djursland vil Københavns Universitet oprette en akademiuddannelse i naturvejledning.

Ikke alle ansøgninger om at oprette nye uddannelser er blevet godkendt. Professionshøjskolen Absalon har fået afslag på at oprette et engelsksproget udbud af diplomingeniør i robotteknologi i Kalundborg.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Vi har brug for et uddannelseslandskab, der følger udviklingen i samfundet. Derfor er det meget positivt, at der nu kommer flere uddannelser inden for områder, som bidrager til at løse vigtige udfordringer i erhvervslivet og samfundet. Jeg glæder mig eksempelvis over, at vi får en ny uddannelse inden for kvanteteknologi, som er et felt i hastig udvikling, ligesom der er nye uddannelser inden for IT og den grønne omstilling på vej.

- Jeg har desværre måtte give afslag til en uddannelse i robotteknologi, som ellers er tydeligt efterspurgt af det lokale erhvervsliv i Kalundborg. Som reglerne er i dag, er der begrænsninger på engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademi- og professionsbachelorniveau. Afslaget er ét af flere eksempler på afvisninger af ellers efterspurgte uddannelser, der får mig til at overveje, om vi har de rette rammer for udbud af engelsksprogede uddannelser. Det vil jeg gerne se på, om vi kan gøre klogere.

Fakta

  • De videregående uddannelsesinstitutioner har ansøgt om 12 nye udbud af uddannelser.
  • Udbuddene kan både være nye uddannelser, nye udbud af nye uddannelser, nye udbud af eksisterende uddannelser, dubleringer af udbud af uddannelser, flytninger eller nye uddannelsesfilialer.
  • To gange om året har de videregående uddannelsesinstitutioner mulighed for at indsende ansøgninger om at oprette nye uddannelsesudbud.
  • Uddannelses- og forskningsministeren står for den endelige godkendelse af ansøgningerne. Forinden har Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser (RUVU) lavet en faglig vurdering af ansøgningerne. I deres vurdering ser udvalget blandt andet på arbejdsmarkedsefterspørgsel og konsekvenser for andre uddannelsesinstitutioner.

  • Hvis en uddannelsesinstitution modtager afslag, har institutionen mulighed for at gøre indsigelse senest ti hverdage efter, de modtager afgørelsen. Indsigelsen behandles herefter af RUVU og uddannelses- og forskningsministeren.

For yderligere oplysninger:

Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk

Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye