Udenrigsministeriet

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød

Del

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

Danmark annoncerer sit bidrag på en donorkonference i Genève i dag om den humanitære situation i Etiopien. Her er formålet at sætte fokus på den langvarige humanitære krise i landet og rejse yderligere international støtte.

”Den humanitære krise i Etiopien forbliver dybt alvorlig. Landet er hårdt ramt af klimaforandringer. Tørken ødelægger afgrøder, og oversvømmelser hærger en i forvejen skrøbelig infrastruktur. Det kræver vores opmærksomhed og støtte. Med vores bidrag leverer vi først og fremmest helt konkret og nødvendig humanitær hjælp, men vi sender også et klart signal om solidaritet med den etiopiske befolkning, som kæmper med konflikt og ustabilitet,” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Det danske bidrag har fokus på at forhindre fødevareusikkerhed og fejlernæring, sikre adgang til rent vand, sundhedsindsatser og uddannelse samt beskyttelse af internt fordrevne. Konkret går midlerne blandt andet til vacciner mod mæslinger, støtte til gravide og nyfødte samt uddannelsesindsatser i konflikt- og tørkeramte områder.

Den danske støtte går blandt andet til FN og civilsamfundsorganisationer.

Etiopien kæmper fortsat med kritisk fødevaremangel og er i risiko for hungersnød efter alvorlig tørke mellem 2020 og 2023. Aktuelt udfordres den nordlige del af landet af tørke, mens andre dele er ramt af oversvømmelser. Oveni kommer eftervirkningerne af den væbnede konflikt i og omkring Tigray-regionen i det nordlige Etiopien samt fortsatte konflikter i andre regioner. Det har ført til ødelagte afgrøder og faldende adgang til vand og sanitet. Med det følger igen kritisk fejlernæring og udbrud af mæslinger og kolera.

”På mit besøg i Etiopien tidligere på året stod det helt klart for mig, at situationen kræver en vifte af forskellige løsninger. Den komplekse og krævende krise kræver, at omverdenen i fællesskab bidrager med humanitær støtte og sociale sikkerhedsnet for befolkningen, indsatser for at tilpasse landet klimaforandringer, og fremme demokrati og menneskerettigheder”, siger Dan Jørgensen.

Baggrund

Oversigt over dansk bidrag til Etiopien-krisen i 2024 (afrundede tal)

FN’s landefond for Etiopien

UNHCR - indsatser for fordrevne i Etiopien

UNICEF

Danske NGO’er

27 mio. kr.

30 mio. kr.

22 mio. kr.

21 mio. kr.

I alt

100 mio. kr.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Dan Jørgensen ansætter barselsvikar for sin særlige rådgiver28.5.2024 15:41:09 CEST | Pressemeddelelse

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, ansætter Lars Wernblad Hansen som barselsvikar for sin særlige rådgiver i Udenrigsministeriet. Lars Wernblad Hansen er uddannet cand.scient.pol. fra Århus Universitet og kommer fra en stilling som rådgiver hos Socialdemokratiet. Lars Wernblad Hansen er tiltrådt stillingen i går og er barselsvikar indtil udgangen af september 2024. Dan Jørgensen siger: ”Jeg er rigtigt glad for, at Lars Wernblad Hansen har sagt ja til at være en del af holdet, mens Thomas Stausholm Schjødt holder barsel. Lars kommer med erfaring fra både Christiansborg og Europa-Parlamentet, så han kender politik både i Danmark og internationalt. Jeg glæder mig til samarbejdet.” Kontakt Udenrigsministeriets pressevagt – pressevagten@um.dk – for yderligere oplysninger.

The Nordic Ministers of Foreign Affairs: The Council of Europe – upholding our common values for 75 years28.5.2024 10:26:37 CEST | Nyhed

Established in the aftermath of the World War II in 1949 to ensure sustainable peace and democracy, the mission of the Council of Europe as the continent’s leading human rights organization remains indispensable. Its core values – human rights, democracy and the rule of law – are fundamental also for the Nordic societies and form a longstanding basis for Nordic foreign policies.

Danmark, Kenya og tre filantropiske fonde bygger fremtidens flygtningeindsats27.5.2024 16:27:20 CEST | Pressemeddelelse

To ud af tre flygtninge befinder sig i langvarige humanitære kriser, der strækker sig over flere år, og i mange tilfælde endda årtier. Imens er flygtningelejrene traditionelt udformet og drevet som midlertidige løsninger på akut opståede kriser. Et nyt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, LEGO Fonden, Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden støtter Kenyas ambitioner om at gøre op med en tilgang bygget på midlertidighed til gavn for både flygtninge og lokalsamfund.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye