Laksepremiere den 16. april: Det skal du huske, når du fisker efter laks
Den 16. april 2024 er for mange lystfiskere en festlig dag. Her er der nemlig såkaldt ’laksepremiere’. Et større genopretningsarbejde har bragt laksen tilbage i flere vestvendte åer. Det betyder, at vi igen kan fiske efter den lækre lyserøde delikatesse.
Den årlige laksepremiere er lidt af et tilløbsstykke i lystfiskerkredse, og intet tyder på, at i år bliver anderledes. Faktisk sker det sommetider, at den kvote, Fiskeristyrelsen udsteder til laksefiskeriet, bliver opbrugt på dagen – også selvom den løber helt frem til den 31. oktober.
Fiskeristyrelsens kontrollører vil være til stede ved udvalgte åer ved premieren, som finder sted ved henholdsvis Storå, Skjern Å, Varde Å, Sneum Å, Kongeå, Ribe Å, Brede Å og Vidå. Her kontrollerer de, at fiskerne overholder reglerne for fiskeri af laks. Det indebærer fx, at man skal indløse fisketegn, samt at laksene overholder mindstemålene. Men der er også en række andre ting, som kontrollørerne vil holde øje med:
”Der er regler omkring de kroge, du fisker med. Blandt andet må du ikke fiske med modhager på krogene, når du fisker i de vandløb, hvor der gælder regler for dette. Derudover skal du sikre dig, at du ikke tager mere end én laks med hjem – der gælder nemlig en regel om, at lystfiskere kun må hjemtage én laks pr. person i de respektive vandløb. Du skal også have et dagskort eller være medlem af en fiskeriforening, som har adgang til laksekvoterne, og så skal du huske at indberette fangsten på foreningens hjemmeside inden midnat – uanset om du tager dem med hjem eller ej,” fortæller overfiskerikontrollør Bernt Wind.
Han understreger desuden en anden vigtig regel: Fanger du en laks, som skal sættes ud igen, må du ikke tage den op – den skal hele tiden være i kontakt med vandet. Det øger nemlig chancen for, at laksen overlever genudsættelsen.
Sidst, men ikke mindst, vil kontrollørerne til laksepremieren holde øje med, at kvoterne ikke bliver overskredet på dagen. Fx må der i Kongeå kun hjemtages 30 store laks over 73 cm. Bliver disse hjemtaget på dagen for premieren, må du ikke hjemtage store laks resten af sæsonen i den konkrete å. Kvoterne er indført for at passe på laksebestanden og for at sikre, at fremtidige generationer også har mulighed for at fiske efter laks.
Det skal du bl.a. huske, når du fisker efter laks i vestvendte åer
- At indløse fisketegn, hvis du er mellem 18-67 år
- At købe et dagskort eller være medlem af en fiskeriforening med adgang til kvoterne
- At du kun må fiske med kroge uden modhager
- At overholde mindstemål
- At du kun må hjemtage én laks pr. person
- At laksen ikke må tages op af vandet, hvis den skal genudsættes.
Find flere oplysninger om reglerne for de enkelte åer: https://fiskeristyrelsen.dk/lyst-og-fritidsfiskeri/saerlige-lokale-regler#c83328
Find flere oplysninger om reglerne for lystfiskeri på fiskeristyrelsen.dk
Find flere oplysninger om køb af fisketegn på fisketegn.dk
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)
Tlf:72 18 58 05Billeder
Om Fiskeristyrelsen
Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe. Fiskeristyrelsen gennemfører regeringens fiskeripolitik og forestår bl.a. regel- og politikforberedelse, kontrol, myndighedsberedskab, sagsbehandling og deltagelse i internationalt samarbejde.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Ny EU-støttet havnekaj skal bidrage til nordjysk havnebys udvikling3.1.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Havnen i Strandby har fået tilsagn til at bygge en ny auktionskaj. Tilsagnet har stor betydning – ikke blot for havnen, men for hele den nordjyske by med 2.300 indbyggere.
Til nytåret 2026 kan du svøbe dine sushiruller i tang fra danske farvande27.12.2024 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Projekt ’Nordisk nori’ har fået tilsagn til at starte en produktion af noritang op herhjemme. Lykkes det, vil man blandt andet kunne spare den lange og klimatunge transport fra Asien til Danmark.
Havets bacon eller linsedeller? Her er fem gode alternativer til de klassiske julefrokostretter21.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er heldigvis stadig et par julefrokoster tilbage i år for de fleste af os. Derfor giver vi dig her på falderebet fem spændende alternativer til de klassiske julefrokostretter – som ikke rimer på sild og flæskesteg.
650.000 danske juletræer har kurs mod de britiske julestuer4.12.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert år eksporterer Danmark omkring 650.000 juletræer til Storbritannien. Men før et juletræ kan sendes afsted til Storbritannien, skal træet igennem en juletræskontrol. I år har briterne udvidet kontrolkravet, så der er ekstra travlt for Landbrugs- og Fiskeristyrelsen juletræskontrollører, der udfører plantesundhedskontrol og udsteder plantesundhedscertifikat til juletræerne, før de får lov til at komme til de britiske øer.
Ny proteinrig græs-is skal give patienter på landets hospitaler kræfterne tilbage15.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Snart kan danskere med behov for ekstra næring få serveret is lavet på proteinrigt kløvergræs. Et hold af danske universitetsforskere har nemlig fundet en løsning på, hvordan man kan bruge græsset og dets proteiner til at lave ekstra næringsrige fødevarer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum