Hvor meget CO2 har du sparet klimaet for i dag?

Del

Ladestandere, varmepumper og vindmøller. Faglærte i det tekniske erhvervsliv sparer klimaet for tonsvis af CO2, viser beregninger. Det er vigtigt, at flere får øjnene op for den værdi og faglige stolthed af hensyn til vores fælles fremtid, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.  

Det betyder noget i det store klimaregnskab, når man som installatør konverterer eksempelvis naturgasfyr med varmepumpe. I dette regneeksempel er CO2-besparelsen omsat til ture med forskellige transportmidler. Illustration: TEKNIQ Arbejdsgiverne
Det betyder noget i det store klimaregnskab, når man som installatør konverterer eksempelvis naturgasfyr med varmepumpe. I dette regneeksempel er CO2-besparelsen omsat til ture med forskellige transportmidler. Illustration: TEKNIQ Arbejdsgiverne

De færreste kan nok svare præcist på, hvad de har gjort for klimaet i løbet af deres arbejdsdag. Men det bliver alligevel lidt mere konkret, når man er ansat i det tekniske erhvervsliv.  

Når elektrikeren eller vvs-energispecialisten skifter et oliefyr ud med en varmepumpe for eksempel, så svarer den årlige CO2-besparelse for eksempel til at køre 2,62 gange rundt om jorden i en bus. Det viser beregninger, som TEKNIQ Arbejdsgiverne har lavet.  

- Som virksomhed og ansat i det tekniske erhvervsliv har man hver dag en meget direkte indflydelse på den bæredygtige fremtid, som vi alle skal leve i. Det er der al mulig grund til at være stolt af. Samtidig er der gode job- og karrieremuligheder, men alligevel er det som om, at det ikke rigtig trænger igennem, når de unge vælger uddannelser. Det er vi nødt til at lave om på, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.  

150.000 færre faglærte  

Det er en dyster horisont, der tegner sig derude. Sidste år viste en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, at antallet af faglærte samlet set vil falde med hele 150.000 frem mod 2035.  

Det gælder blandt andet de fag, der driver den grønne omstilling – elektrikere, vvs’ere, industriteknikere og smede. Her vil arbejdsstyrken falde med henholdsvis 10, 11, 23 og 43 procent, viser fremskrivningerne.   

Den grønne tænketank CONCITO har tidligere vurderet, at efterspørgslen på medarbejdere til den grønne omstilling af samfundet vil stige til 50.000 i 2030.  

Alt i alt hænger det dårligt sammen med søgetallene til erhvervsuddannelserne, der udvikler sig med sneglefart. Gennem en længere årrække har andelen balanceret lige omkring 20 procent af de elever, der hvert år afslutter grundskolen.  

- Selvom der er fremgang på nogle uddannelser, så forslår det som en dråbe i havet i forhold til den mangel, der er derude. Derfor er det nødvendigt, at vi i branchen, uddannelsessystemet og fra politisk står sammen om at ændre den udvikling, siger Troels Blicher Danielsen.  

TEKNIQ Arbejdsgiverne har af samme grund taget hul på kampagnen “Værdi Hver Dag”, der som navnet antyder skal synliggøre værdien af en faglært uddannelse.  

Så langt kan du transportere dig på det sparede CO2-forbrug:  

  • CO2-besparelsen ved at skifte naturgasfyret i en gennemsnitlig dansk husstand ud med en luft/vand-varmepumpe er 76 procent om året. 
  • Det svarer eksempelvis til, at man kan:
  • køre i bus 2,62 gange rundt om jorden
  • køre 0,56 gange rundt om jorden i en dieselbil 
  • transportere sig 0,41 gange rundt om jorden i et fly
  • ...for det sparede CO2-forbrug.  

Læs mere her 

Kontakter

Links

Om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Arbejdsgivere og fagforbund: Fyr op under den faglige stolthed15.4.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse

Unge søger i stigende grad efter meningsfulde arbejdsliv, hvor de ikke kun får en løncheck hver måned, men også bidrager til et større formål. Og her har Danmarks faglærte al mulig grund til at ranke ryggen og være stolte over det, de bidrager til samfundet med. TEKNIQ Arbejdsgiverne har derfor taget initiativ til kampagnen “Værdi Hver Dag”, der bliver bakket op af Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye