Danske Regioner

Overenskomster for det regionale arbejdsmarked er stemt hjem

Del

Afstemningen om OK24 er afsluttet for 150.000 regionalt ansatte, og resultatet er et klart ja. Dermed træder de nye overenskomster i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2024. Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), glæder sig over opbakningen til de indgåede aftaler.

Nu er afstemningen om de nye overenskomster afsluttet for de omkring 150.000 ansatte i regionerne. Afstemningerne er delt i to resultater – ét samlet resultat for organisationerne under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og ét resultat for organisationerne under Akademikerne.

87,2 procent af de afgivne stemmer har godkendt overenskomsten under FH, mens 97,9 procent af de afgivne stemmer for Akademikerne har godkendt overenskomsten. Det betyder, at overenskomsterne træder i kraft, og den første store lønstigning bliver udmøntet med virkning allerede fra 1. april 2024.

Heino Knudsen, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), er meget glad for for afstemningsresultatet:

- Nu har de regionale ansatte stemt, og resultatet viser klart, at de bakker op om de nye overenskomster. Det er jeg rigtigt glad for, fordi overenskomsterne er vigtige for udvikling af det regionale arbejdsmarked med øget rekruttering og tilknytning. Det er med til at sikre en bedre tilrettelæggelse af arbejdet i vores sundhedsvæsen til gavn for patienter, personale og borgere, siger han og tilføjer:

- Overenskomsterne sikrer i sig selv store lønstigninger til medarbejderne og dertil kommer udmøntningen af midlerne fra trepartsaftalen. Der er tale om historisk store lønstigninger, og det skal bidrage til, at regionerne også i fremtiden er attraktive arbejdspladser.

God dialog om regionale arbejdspladser
Arbejdsmarkedets parter har siden begyndelsen af 2023 haft en konstruktiv dialog om de fælles ønsker til udviklingen af det regionale arbejdsmarked. I efteråret 2023 fortsatte dialogen ved trepartsforhandlingerne, der gav knap 2,5 mia. kr. til løn- og arbejdsvilkår på regionale arbejdsmarked.

Forhandlingerne om OK24 gik for alvor i gang i januar 2024, og med dagens afstemningsresultat træder aftalerne i kraft, men dialogen og samarbejdet fortsætter. Bo Libergren, næstformand i Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), fortæller:

- Vi har sat gang i et fælles arbejde om udviklingen af de regionale arbejdspladser, og det glæder jeg mig rigtigt meget til at komme i gang med, så vi i fællesskab kan sikre gode regionale arbejdspladser. Der ligger i de enkelte aftaler flere gode elementer, som vi i den nærmeste fremtid skal folde ud sammen med de faglige organisationer.  

Faktaboks om OK24

  • 87,2 pct. af de afgivne stemmer har godkendt overenskomsten under Fagbevægelsens Hovedorganisation.

  • 97,9 pct. af de afgivne stemmer har godkendt for overenskomsten under Akademikerne.

  • Økonomisk ramme på 8,8 procent over to år. De er fordelt på 5,81 procent i 2024 og 2,99 procent i 2025. Heraf udmøntes 2 procent med de enkelte organisationer. Af rammen udmøntes i alt 6,53 procent til generelle lønstigninger.

  • Der er aftalt udmøntning af trepartsmidler på 2,3 mia. kr., herunder rammerne for den lokale udmøntning af i alt 540 mio. kr. over de næste to år fra trepartsaftalen til lokalløn. Midlerne er målrettet psykiatrien, akutområdet, medicinske område og yderområder. Midlerne er ud over rammen på 8,8 procent.

  • Læs mere om aftaler og overenskomster for det regionale arbejdsmarked: 
    regioner.dk/aftaler-og-oekonomi/arbejdsgiver/aftaler-og-overenskomster/ok-24/

Kontakter

Om Danske Regioner

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.

Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye