DI: Danske virksomheder har fortsat gode muligheder i Kina
Udfordringerne for danske virksomheder er talrige på det kinesiske marked, og en del virksomheder overvejer at reducere deres aktiviteter i landet. Men Kina er fortsat også et attraktivt marked, og mange har appetit på at investere endnu mere, fortæller DIs adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, der netop er kommet hjem fra Kina.

DIs adm. direktør Lars Sandahl Sørensen var i forløbne uge på rundtur i Beijing og Shanghai, hvor han mødtes med en lang række medlemsvirksomheder samt topfolk fra den kinesiske regering. Formålet var at diskutere den fremtidige erhvervsmæssige relation mellem Kina og Danmark. For den kinesiske regerings udtalte ønske om at tiltrække flere udenlandske investeringer åbner op for nye muligheder.
- Det har været en inspirerende og lærerig tur. Den kinesiske økonomi er slet ikke kommet op i gear igen efter corona. Det er selvfølgelig alvorligt, men en positiv afledt effekt er, at de kinesiske myndigheder lytter meget mere til vores virksomheder, siger DIs adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.
- Kina har simpelthen hårdt brug for flere udenlandske investeringer til at styrke økonomien. Det kom tydeligt frem under mine møder med vice-minister Ling Ji fra det kinesiske handelsministerium og Wu Hongbo, det kinesiske udenrigsministeriums særlige repræsentant for europæiske anliggender.
En ny DI-undersøgelse støttet af Industriens Fond fortæller, at danske virksomheder med aktiviteter i Kina er skeptiske lige nu. Halvdelen af dem overvejer at reducere deres aktiviteter i landet. Det ved kineserne, og det gælder også virksomheder fra de vestlige lande.
- Kløften mellem Kina og Vesten vokser, og det har en negativ effekt på forretningspotentialet, siger Lars Sandahl Sørensen.
I erkendelse af de udenlandske virksomheders bekymringer omkring det kinesiske marked lancerede centralregeringen sidste år en 24-punktplan. Formålet er at forbedre landets investeringsklima. Planen indeholder initiativer rettet mod at skabe bedre betingelser for forskningssamarbejder, ligebehandling for udenlandske virksomheder i forbindelse med offentlige udbud, samt bedre rammer for at føre data ind og ud af Kina uden at komme i karambolage med Kinas strikse cybersecurity-regler.
- Den samlede plan vil i høj grad kunne forbedre udenlandske virksomheders markedsadgang i Kina, hvis – og det skal understreges hvis – den bliver ført ud i livet. Har danske virksomheder specifikke udfordringer på det kinesiske marked, så er det nu, de skal på bordet. Lad os teste om kineserne vil sætte handling bag deres ord, siger Lars Sandahl Sørensen.
- Jeg vælger at være optimistisk. Og selvfølgelig hjælper vi i DI fra vores kontor i Shanghai gerne med at få eventuelle problemer ryddet af vejen.
Lars Sandahl Sørensen understreger, at der er grund til lige nu at være kritisk over for den kinesiske politik. Statsstøtte, offentlige udbud, hvor udenlandske virksomheder ikke har en chance, og overproduktion skaber i øjeblikket unfair konkurrence over for vestlige virksomheder.
- Vesten og Kina har stor økonomisk afhængighed af hinanden, men der skal være tale om fair konkurrence. Heldigvis rykker det sig lidt den rigtige vej i øjeblikket, siger Lars Sandahl Sørensen.
Kontakter
Pressekoordinator i DI Lars Bøgeskov, 22363138, LARB@di.dk
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum