Energistyrelsen

Energistyrelsens teknologikataloger har læsere i hele verden

Del

Energistyrelsens otte teknologikataloger indeholder unik viden, som ikke blot gavner den danske energisektor. De fleste læsere af katalogerne findes i udlandet.

Grafik: Maria Lambert, Energistyrelsen
Grafik: Maria Lambert, Energistyrelsen

Hvor søger man information, hvis man er i tvivl om, hvilken slags energianlæg det bedst kan betale sig at opføre? Rigtig mange fra energisektoren i ind- og udland klikker sig ind på Energistyrelsens hjemmeside for at finde analyser og beregninger i de otte teknologikataloger, som løbende opdateres i en åben proces, hvor interessenter inddrages.

”Meget få lande udarbejder, vedligeholder og deler så omfattende data, beregninger og analyser, som vi gør. Derfor bliver vores arbejde fulgt med stor interesse blandt folk i energibranchen fra det meste af verden. Teknologikatalogerne er nogle gedigne opslagsværker, som er med til at skabe et ensartet, aktuelt og gennemarbejdet grundlag for planlægningsarbejde, teknisk-økonomiske analyser, fremskrivninger og scenarieanalyser af energisystemer – og det er lige præcis hovedformålet med arbejdet,” siger Bo Risgaard Pedersen, kontorchef i Energistyrelsen.

Opdateret viden om tre forskellige elektrolyse-teknologier

Senest har Energistyrelsens teknologikatalog for fornybare brændstoffer fået opdateret kapitlet om elektrolyseanlæg. Kataloget indeholder beskrivelser af elektrolyse-teknologier samt udvalgte data om økonomi og teknologisk performance. Det opdaterede kapitel indeholder en detaljeret beskrivelse af tre elektrolyseteknologier og de omkringliggende systemelementer, der samlet set udgør et brintproducerende anlæg. 

Brugere af kataloget kan finde tal for blandt andet energiforbrug og omkostninger for de tre elektrolyseteknologier i forskellige anlægsstørrelser i de medhørende dataark. Kataloget og dataarkene danner således grundlag for at inddrage og sammenligne teknologierne i fremskrivninger og analyser.

Det opdaterede kapitel indeholder således blandt andet nuværende og fremskrevne værdier for energiforbrug, estimater for anlæggenes fysiske størrelse og økonomiske nøgletal.

Læs mere om de seneste ændringer og finde det nyeste teknologikatalog.

Kataloget og dataarkene henvender sig til analytikere i offentlige organisationer og private virksomheder, som arbejder med grøn brint og Power-to-X.

Fakta

  • Energistyrelsen vedligeholder og videreudvikler en serie af otte teknologi-kataloger, som kan findes på ens.dk/teknologikataloger. Katalogerne omhandler både teknologi-beskrivelser og -data.
  • Teknologi-katalogerne afspejler ikke kortsigtede udsving i omkostninger, men søger at afspejle en omkostningsudvikling, der repræsenterer en makroøkonomisk situation i en langsigtet ligevægt.
  • Teknologi-katalogerne bliver til og opdateres løbende i en åben proces, hvor interessenter inddrages i forbindelse med ekstern kommentering af nye eller reviderede kapitler.
  • Produktion af grøn brint fra elektrolyseanlæg forventes at blive central i erstatningen af fossilbaseret brint samt i produktionen af en række Power-to-X produkter såsom metanol, ammoniak og jet-fuel med henblik på brug i sektorer, der ikke kan dekarboniseres via direkte elektrificering.
  • Det opdaterede kapitel peger på højere investeringsomkostninger og lavere effektivitet i forhold til de tidligere forventninger, som fremgik af det første version af teknologikapitlet om elektrolyse.
  • I dag er blot ca. én GW elektrolyseanlæg etableret globalt set, men det forventes, at den installerede globale kapacitet vil vokse til mellem 100 og 400 GW i 2030 og til niveauet 3.000-6.000 GW i 2050 ifølge IRENA og IEA.

Kontakter

Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)

Tlf:33 95 08 00

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Kom til konference om lokal inddragelse og opbakning til opsætning af vedvarende energi på land14.5.2024 13:38:26 CEST | Nyhed

Skal en firedobling af el-produktionen fra vedvarende energi på land inden 2030 lykkes, er det afgørende, at der er lokal opbakning til vedvarende energi i lokalområdet. Derfor inviterer VE-rejseholdet til konference om lokal inddragelse og opbakning til vedvarende energi i det åbne land. Konferencen vil danne ramme for drøftelser om den nyeste viden og erfaringer på området på tværs af kommuner, branche og institutioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye