REPUBLIQUE

Teater anvender lavtlønsarbejdere fra Marokko

Del

Bærplukkere med erfaring fra migrantindustrien i Sydspanien medvirker på scenen i Danmark i ny forestilling, VREDENS BÆR. Mød dem og deres historier på REPUBLIQUE til maj

Foto: Søren Meisner

Skal forårets komme fejres med friske jordbær og bobler, eller skal der serveres jordbærkage til konfirmationerne i april? På denne årstid er jordbærrene i danske butikker højst sandsynligt plukket af migrantarbejdere fra den spanske bærindustri.

Et samarbejde mellem REUPUBLIQUE og FIX+FOXY vil nu sætte fokus på de mennesker, som året rundt, og under hårdt pres, dårlig løn og ydmygelser, plukker vores jordbær i Sydspanien. Det sker i forestillingen VREDENS BÆR, som har premiere den 2. maj på REPUBLIQUE.

De rigtige mennesker på scenen

Kompagniet FIX+FOXY har tidligere lavet forestillinger med bl.a. PTSD-ramte veteraner, kontanthjælpsmodtagere, prostituerede og nogle af landets rigeste.

For FIX+FOXY har ofte de mennesker, det handler om, på scenen. Det gør det, vi har svært ved at forholde os til, mere nærværende. 

Man kan læse om det og se dokumentarer, men det er i mødet med de mennesker, det handler om, at jeg kan mærke det - sådan rigtigt. Vi kender alle smagen af et jordbær, men det får en bitter eftersmag, når man virkelig forstår, hvad der skulle til for at jeg kan spise det. Det kan man forstå gennem mødet med bærplukkerne”, siger Tue Biering, der instruerer VREDENS BÆR.

 

De medvirkende bærplukkere

Manuel Milla Marchal er 51 år, og arbejdede i jordbærindustrien i 20 år. I 2019 kunne hans ryg ikke mere, og han måtte stoppe med at arbejde. Manuel er gift med Fatima.

Fatima Ez Zohayryed Dryouch er 47 år, og arbejdede i jordbærindustrien i 20 år. Fatima er fra Marokko, og kom oprindelig til Spanien på en tre måneders kontrakt i 1997. Året efter mødte hun Manuel, som hun er gift med. I 2017 måtte Fatima også stoppe med at arbejde på grund af rygsmerter. Fatima er formand for Asociación de Mujeres Inmigrantes en Acción (AMIA).

Mustapha Hertil Oufkir er 21 år, og har arbejdet i jordbærindustrien i to sæsoner. Mustapha fik arbejdet gennem sin far. Mustapha er født i Spanien af marokkanske forældre, som begge arbejder i jordbærindustrien, og har gjort det i 20 år.  Hvis ikke Mustapha kan finde noget bedre arbejde, når han kommer tilbage til Spanien, så vender han tilbage til jordbærindustrien.

Laila Baomar Khouibi er 53 år, og arbejdede i jordbærindustrien i 16 år. Da hun blev gift, arbejdede hendes mand allerede på jordbærfarmene i Spanien. Laila måtte stoppe med at arbejde i 2016 på grund af smerter i ryg og ben. I dag arbejder hun på et lager.

Bærplukkernes historier rekonstrueres med danske børn

I VREDENS BÆR medvirker Fatima, Laila, Mustafa og Manuel, som har tilbragt det meste af deres liv i Sydspanien med at plukke de bær, som vi spiser i resten af Europa.

Deres og de mange andre bærplukkeres historier rekonstrueres og bliver en del af forestillingen; en forestilling om strukturel illegal arbejdskraft i Europa, om konstant pres, ydmygelser og dårlig løn. 

Fire danske børn skal gennem forestillingen rekonstruere arbejdsforhold og overgreb i den sydspanske jordbærindustri. De danske børn bliver på scenen instrueret af de fire bærplukkere Fatima, Laila, Mustafa og Manuel.

Om valget at lade børn optræde på scenen sammen med de fire bærplukkere, siger Tue Biering:

“De bærplukkere som bliver rekrutteret i Marokko, og som man sender til Sydspanien, er kvinder, som har børn, og som ikke kan læse og skrive. Og vigtigst: De kan ikke kan tale spansk. Denne sårbarhed de befinder sig i, hvor de er totalt afhængige af andre, vil vi formidle med hjælp af børnene på scenen”.

VREDENS BÆR spiller på REPUBLIQUE fra 2. maj til 1. juni 2024

Instruktør og manuskriptforfatter Tue Biering

Medinstruktør Carlota Berzal

Scenograf og kostumedesigner Johan Kølkjær

Lyddesigner Daniel Fogh

Lysdesigner Balder Nørskov

Rekvisitør Josefine E. Larsen

Dramaturger Aljoscha Begrich, Tanja Diers

Medvirkende Mustapha Hertil Oufkir, Manuel Milla Marchal, Laila Baomar Khouibi, Fatima Ez Zohayryed Dryouch 

Medvirkende børn Luna Bredde, Martha Hansted Lohmann-Dunn, Ester Lundby Almlund, Elna Marie Bach Larsen, Kajsa Østergaard, Augusta Rønsborg, Wilma Melkersen Kalvåg, Kaia Qvotrup Lacoppidan


FAKTA

  • Spanien producerer omkring 350.000 ton jordbær om året.
  • Omkring 97 pct. af jordbærrene plukkes i Huelva i Andalusien.
  • Bærrene plukkes af 50.000 sæsonarbejdere, der overvejende er migrantarbejdere, og hvoraf en stor del kommer fra Marokko.
  • Spanien og Marokko har en bilateral aftale, der tillader marokkanere at arbejde tre måneder i Spanien.
  • Mange migrantarbejdere bliver dog illegalt i længere tid, mens de arbejder på jordbærfarmene. Dermed kan de håbe på en permanent opholdstilladelse.
  • Bærplukkerne får omkring 20 euro om dagen.
  • Bærplukkerne bor og sover i interimistisk indkvartering på få kvadratmeter på jordbærfarmene. De har ofte ikke adgang til vand og elektricitet.

OM FIX+FOXY

FIX+FOXY har produceret teater i over et årti – både i teaterformater, lydforestillinger og digitale formater. Kompagniets arbejde er drevet af nysgerrighed og et ønske om at skabe komplekse narrativer igennem legende, underholdende og tilgængelige formater, alt imens de udfordrer fordomme, forudindtagede holdninger og misforståelser vi har om hinanden og verden omkring os.

De adresserer den tid, vi lever i, ved at involvere vores publikum og fortælle historier om de mennesker, som skaber vores samfund. De inviterer folk på scenen, som sjældent bliver præsenteret eller repræsenteret i scenekunsten, fordi de tror på, at det kan gøre en forskel, når mennesker mødes ansigt til ansigt.

Fix+foxy har arbejdet med psykisk og mentalt udfordrede mennesker, børn, prostituerede, flygtninge og hjemløse. Andre gange skaber de forestillinger med professionelle skuespillere – nogle gange gør de begge dele. Ligegyldigt hvad de gør og hvordan de gør det, er det altid med et vist overraskelsesmoment.

I 2022 modtog Tue Biering Kronprinsparrets Kulturpris.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Manuel Milla Marchal
Manuel Milla Marchal
Download
Fatima Ez Zohayryed Dryouch
Fatima Ez Zohayryed Dryouch
Download
Mustapha Hertil Oufkir
Mustapha Hertil Oufkir
Download
Laila Baomar Khouibi
Laila Baomar Khouibi
Download

Links

REPUBLIQUE / REVOLVER

REPUBLIQUE / REVOLVER byder på kontemporær verdenslitteratur, spritnye tekster og musikoplevelser i skiftevis skramlede og grandiose formater. Teater har relevans og samfundsengagement og prøver at ændre verden én forestilling ad gangen.

Følg pressemeddelelser fra REPUBLIQUE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra REPUBLIQUE

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye