Nye tal: Sådan udviklede boligpriserne sig i årets første kvartal

Del

Nye marts-tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at huspriserne forblev uændret fra fjerde kvartal 2023 til første kvartal 2024, mens både lejligheds- og sommerhuspriserne faldt i perioden.

Foto: Boligsiden
Foto: Boligsiden

Den gennemsnitlige salgspris for villaer og rækkehuse i Danmark lød på 16.849 kroner per kvadratmeter i marts.

Det fremgår af nye tal fra Boligsidens Markedsindeks for marts måned, som sætter punktum for prisudviklingen på boligmarkedet i første kvartal 2024. Set i det lys har huspriserne ændret sig med 0,2 procent fra fjerde kvartal 2023 til første kvartal 2024, hvilket betyder, at landsgennemsnittet for huspriserne forblev uændret i perioden.

”Tidligere har vi typisk set en prisstigning fra fjerde kvartal i et afsluttet år til første kvartal i et nyt år. Det hænger sammen med, at boligmarkedet oftest går i dvale i vintermånederne, hvorefter aktiviteten løbende stiger i takt med forårets komme. Den tendens gælder dog ikke på samme vis i år,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”For i takt med årsskiftet trådte de nye boligskatter i kraft, og den ændring har medført nogle forskydninger på boligmarkedet i særligt de områder af landet, hvor boligskatterne nu er steget. Her så vi en høj aktivitet i slutningen af 2023, fordi mange boligkøbere var ivrige efter at købe og overtage en bolig inden årsskiftet, så de kunne sikre sig en lavere boligbeskatning fra 2024 og frem. Den mulighed foreligger ikke længere, og derfor har vi her set lidt lavere aktivitet i årets første måneder end normalt, som naturligvis også påvirker boligpriserne.”

”Med det sagt, så har boligskatteændringerne også medført enten lavere eller uændrede boligskatter i store dele af landet, og flere af de steder er huspriserne steget fra fjerde kvartal sidste år til første kvartal i år, hvilket faktisk er tilfældet for omkring halvdelen af landets kommuner.”  

I Region Hovedstaden og Region Midtjylland er huspriserne faldet med henholdsvis 0,6 og 1,6 procent fra fjerde kvartal 2023 til første kvartal 2024. Omvendt er huspriserne steget i perioden i Region Nordjylland, Region Sjælland og Region Syddanmark med henholdsvis 4,8 procent, 2,0 procent og 0,6 procent.

Her kan du se prisudviklingen for villaer og rækkehuse i for landets kommuner 

Lejligheds- og sommerhuspriserne faldt i første kvartal

For ejerlejlighederne landede den gennemsnitlige salgspris på 34.039 kroner per kvadratmeter i marts, som markerer afrundingen af første kvartal. Det er 1,4 procent under niveauet i fjerde kvartal 2023.

I Københavns Kommune, som har det største marked for ejerlejligheder, endte lejlighedspriserne på 50.817 kroner per kvadratmeter i marts. Dermed er den gennemsnitlige salgspris for ejerlejligheder i København faldet med 1,7 procent fra fjerde kvartal 2023 til første kvartal 2024.

Det svarer til, at en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 kvadratmeter i Københavns Kommune er blevet 72.000 kroner mindre værd i perioden.

”Særligt for ejerlejlighedsmarkedet i hovedstadsområdet har boligskatterne haft stor betydning. Her så vi mange lejligheder blive solgt til høje priser i slutningen af 2023, hvorefter både handelsaktiviteten og priserne faldt i starten af 2024. Dog har prisfaldet vist sig at være lidt mildere, end vi umiddelbart havde forventet, og det skyldes blandt andet, at udbuddet af ejerlejligheder er på et forholdsvist lavt niveau, hvor det eksempelvis er faldet i København og Frederiksberg kommuner den seneste måned,” siger Birgit Daetz.

For sommerhusene endte den gennemsnitlige salgspris på 22.215 kroner per kvadratmeter i marts. Dermed er sommerhuspriserne faldet med 2,7 procent fra fjerde kvartal sidste år til første kvartal i år. For et gennemsnitligt sommerhus på 90 kvadratmeter svarer det til et prisfald på lige knap 50.000 kroner i perioden.

”Udbuddet af sommerhuse er steget væsentligt de seneste måneder, blandt andet fordi mange som vanligt har sat sommerhuset til salg op til påske, hvor flere interesserede købere tager til åbent-hus-arrangementer. Og et større udbud kan som bekendt have en negativ effekt på prisudviklingen,” siger Birgit Daetz.

”Dog ved vi, at det gerne tager nogle uger, før en sommerhusfremvisning ender som en realiseret handel. Derfor forventer vi også, at flere påskefremvisninger viser sig i de kommende prisstatistikker, så vi formentlig kommer til at se fremgang i sommerhuspriserne igen i den kommende tid,” tilføjer hun. 

Se udviklingen i boligpriserne her:

Boligtype

Salgspris marts 2024 (kr. pr. kvm.)

Ændring fra 4. kvt. 2023 til 1. kvt. 2024

Månedlig ændring

Årlig ændring

Villaer og rækkehuse

           16.849

0,2%

0,4%

4,2%

Ejerlejligheder

           34.039

-1,4%

-0,8%

6,1%

Sommerhuse

           22.215

-2,7%

-0,9%

2,2%

Kilde: Boligsiden

Nøgleord

Kontakter

Har du brug for yderligere kommentarer eller tal for de(n) kommune(r), du dækker. Kontakt kommunikationsdirektør Birgit Daetz, bcd@boligsiden.dk. Telefon: 21210284

Billeder

Kilde: Boligsiden
Kilde: Boligsiden
Download
Kilde: Boligsiden
Kilde: Boligsiden
Download
Kilde: Boligsiden
Kilde: Boligsiden
Download

Hvem er Boligsiden.dk?
På Boligsiden.dk gør vi det nemt for boligkøbere at finde den bolig, de er på jagt efter. Selskabets aktionærer er ejendomsmæglere, ejendomsmæglerkæder og Dansk Ejendomsmæglerforening. Boligsidens Markedsindeks viser aktuelle nøgletal om boligmarkedet, og statistikkerne er baseret på indberetninger fra samtlige af ejendomsmæglernes boligsalg. Boligsiden.dk udgiver løbende artikler om boligmarkedet på www.boligsiden.dk/nyheder og udsender hver måned en række faste pressemeddelelser med udgangspunkt i udviklingen i handelsaktiviteten, salgspriser, salgstid, nedslag og boligudbud.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye