3F

Lønsnyd for 10 millioner på offentligt milliardbyggeri

Del

Omkring 160 italienske og rumænske brobyggere på det offentlige byggeri af den nye Storstrømsbro er blevet underbetalt for mindst 10 millioner kroner i 2021-2023, fastslår en ny afgørelse. Nu skal den danske virksomhed PK & ECD med italienske ejere betale regningen. 3F’s Byggegruppe kalder på politisk handling, så skattekroner ikke går til svindel og underbetaling. 

"Hvis politikerne mener det, når de siger, at der skal være danske løn- og arbejdsvilkår på offentlige byggerier – også dem med udenlandske hovedentreprenører, så må de komme i arbejdstøjet," siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F’s Byggegruppe.
"Hvis politikerne mener det, når de siger, at der skal være danske løn- og arbejdsvilkår på offentlige byggerier – også dem med udenlandske hovedentreprenører, så må de komme i arbejdstøjet," siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F’s Byggegruppe. Joachim Rode - 3F

Gennem flere år er rumænske og italienske ansatte på byggeriet af den nye Storstrømsbro systematisk blevet underbetalt. I alt er der blevet snydt for mindst 10 millioner kroner. 

Sagen om underbetaling af udenlandske kolleger for millioner er ikke en overraskelse for 3F’s Byggegruppe, der årligt fører hundredvis af sager om netop dette. Også på store offentlige byggerier i milliardklassen med krav om danske løn- og arbejdsvilkår. 

- Absurd, at vores skattekroner går til, at udenlandske kolleger udnyttes på det groveste på offentlige byggerier, mener konsulent i teamet for udenlandsk arbejdskraft, Michael Severinsen, som har ført sagen på vegne af 3F’s Byggegruppe.

Udover underbetalingen viser sagen, at de ansattes timesedler er blevet forfalsket. Data fra byggepladsens porte har været med til at bevise, at der blev arbejdet på dage, hvor der ingen timer var på timesedlerne. En måde at skjule forholdene, som man ofte støder på. Byggeriet af Storstrømsbroen har budt på talrige skandalesager, og ifølge 3F er der mere på vej af denne kaliber: 

- Vi formår jo kun at afdække toppen af isbjerget fordi virksomhederne gør alt, hvad de kan for at skjule, hvordan de i virkeligheden behandler vores udenlandske kolleger, der af frygt for fyring og repressalier sjældent tør stå frem. Derfor er den nuværende indsats fra myndigheder langt fra omfattende nok. Så vidt jeg ved, har statens kontrolenhed ikke fundet fejl i virksomhedens aflønning. Samme virksomhed som nu er blevet dømt i en klokkeklar afgørelse, påpeger Michael Severinsen. 

Palle Bisgaard, næstformand i 3F’s Byggegruppe peger bl.a. på en national strategi og handlingsplan imod social dumping og arbejdskriminalitet som et vigtigt værktøj for at komme problemet til livs: 

- Politikerne bliver nødt til at se i øjnene, at problemet ikke bare er kommet for at blive, men også vokser særligt hvor der er udenlandske hovedentreprenører. For dem er arbejdsklausuler bare ord på et papir. Det kræver indsatser både i forhold til offentlige udbud, styrkede kontroller, ID-kort og meget andet. Der halter vi bagud i Danmark i forhold til f.eks. i Norge, hvor man strategisk arbejder med en handlingsplan på området, siger Palle Bisgaard og tilføjer: 

- Hvis politikerne mener det, når de siger, at der skal være danske løn- og arbejdsvilkår på offentlige byggerier – også dem med udenlandske hovedentreprenører, så må de komme i arbejdstøjet, afslutter Palle Bisgaard.

Læs mere om sagen i den vedhæftede PDF.

 

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt Esther Antreasyan Keller, politisk konsulent i 3F’s Byggegruppe, 61672067
Lasse Ravnø, pressechef i 3F, 61931570

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

3F-ros til forslag om at styrke ”Arne-pension”1.5.2024 08:22:48 CEST | Pressemeddelelse

Forbundsformand Henning Overgaard er meget positiv over for forslaget fra SF og Enhedslisten om at styrke retten til tidlig pension, så flere vil kunne få denne ret og på bedre vilkår: ”Stor ros til forslagene fra SF og Enhedslisten, hvor prioritet nummer 1 er at få boltet ”Arne-pension” fast til den pensionsalder, vi har i dag. Dermed skal retten til tidlig pension udvides i samme takt, som pensionsalderen kommer til at stige.” Den politiske aftale om, at pensionsalderen skal løftes i takt med den gennemsnitlige levealder, har tydelig social slagside, fordi der både er en markant social ulighed i levealder og antallet af senior-år uden alvorlige og begrænsende helbredsproblemer. De to partier foreslår, at aftalepartierne bag retten til tidlig pension allerede nu går i gang med den aftalte evaluering af ordningen. SF og Enhedslisten ønsker i den forbindelse at styrke finansieringen af ordningen med 1 mia. kr., bl.a. til brug for en højere ydelse til de danskere, der vælger at gøre brug

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye