SMVdanmark: Nødvendigt at fjerne studiepladser, men aftale kan puste til mangel på arbejdskraft

Del

Der er nu politisk enighed om, hvordan 2.660 studiepladser på universiteterne skal fjernes. Erhvervsorganisationen SMVdanmark roser, at man fjerner studiepladser, hvor der er høj ledighed, men advarer også om, at aftalen kan føre til flere flaskehalse på arbejdsmarkedet.

Ulrik Jantzen / www.BuroJantzen.com

Regeringen, De Konservative, Danmarksdemokraterne og SF er i dag blevet enige om, hvordan en større tilpasning af universitetsuddannelserne og antallet af studiepladser skal ske. Aftalen medfører bl.a., at universiteterne samlet set skal reducere deres optag med 10,2 procent, hvilket svarer til 2.660 færre optagede studerende.  

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, ser positivt på aftalen:  

- Mange universitetsuddannelser har høj ledighed, mens der mangler arbejdskraft i andre sektorer. Den skævhed udgør et stort og stigende samfundsmæssigt problem. Samtidig ved jeg, at man altid risikerer kritik, når man laver ændringer i vores uddannelsessystem. På den baggrund vil jeg gerne rose regeringen og politikerne for at udvise mod og lave en nødvendig begrænsning i optaget på universiteterne. Det sikrer os et langt bedre match mellem udbuddet af uddannelser og de jobs, som rent faktisk findes ude på den anden side.  

Han siger videre:  

- Det er at gøre vores unge en bjørnetjeneste, når vi lader dem tage uddannelser, hvor de har svært ved at finde jobs bagefter, hvor de rent faktisk kan bruge det, de har lært. Dagens aftale er med til at stoppe den bjørnetjeneste.   

Jakob Brandt ser dog også udfordringer i aftalen.  

- Vi har opfordret til, at man ikke fjernede studiepladser på universiteter, hvor ledigheden er meget lav. Det har politikerne lyttet til, men man fjerner alligevel ca. 300 pladser på de tre universiteter i Danmark, der har lavest ledighed. Det bekymrer mig, fordi det kan betyde, at SMV’erne får sværere ved at skaffe arbejdskraft i fremtiden.  

Ifølge SMVdanmark var der plads til, at man kunne have fjernet studiepladserne på andre institutioner:  

- Vi har opfordret til, at man i endnu højere grad har skåret studiepladser på de universiteter, hvor folk ikke kommer i arbejde, og hvor mange falder fra. Det er i virkeligheden også i de studerendes interesse, for ingen er jo interesseret i at blive uddannet til arbejdsløshed, siger Jakob Brandt.

Med denne aftale er næste skridt, at de enkelte universiteter skal beslutte, hvilke konkrete uddannelser, der skal miste studiepladser fra optaget i 2025. SMVdanmark fremhæver bl.a. revisor, IT- og ingeniøruddannelserne, som områder, det er vigtigt, at aftalen ikke går unødvendigt ud over.   

Særligt CBS, DTU og ITU har lav ledighed, mens RUC og Aalborg Universitet ligger i den anden ende af skalaen.   

Ledighedsgrad 2019 

Ledighedsgrad 2020 

Ledighedsgrad 2021 

Copenhagen Business School - Handelshøjskolen 

9,1 % 

6,2 % 

3,4 % 

Danmarks Tekniske Universitet 

8,3 % 

5,9 % 

3,5 % 

IT-Universitetet i København 

10,9 % 

6,2 % 

4,0 % 

Københavns Universitet 

13,4 % 

10,0 % 

6,6 % 

Aarhus Universitet 

14,8 % 

10,0 % 

7,0 % 

Syddansk Universitet 

16,2 % 

11,8 % 

7,7 % 

Aalborg Universitet 

19,4 % 

13,5 % 

9,6 % 

Roskilde Universitet 

22,0 % 

17,5 % 

11,7 % 

Total 

14,4 % 

10,2 % 

6,8 % 

Kilde: SMVdanmark på baggrund af Uddannelses- og Forskningsministeriet  

Kontakter

Om SMVdanmark

SMVdanmark er paraplyorganisation for en række brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og flere hundrede enkeltvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan. Læs mere på SMVdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra SMVdanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SMVdanmark

SMVdanmark: Dybt uansvarligt hvis øget råderum bliver brugt på øget offentligt forbrug24.5.2024 16:02:33 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen skal prioritere at lette skatten på investeringer og lønindkomst, lyder opfordringen fra SMVdanmark som reaktion på, at råderummet nu igen opjusteres. Omvendt vil det vil være dybt uansvarligt at bruge råderummet på at øge et forvejen voksede offentligt forbrug. ”Opgaven på det offentlige område er at få langt mere for de penge, vi allerede bruger,” siger adm. direktør Jakob Brandt.

SMVdanmark trækker sig fra Kodeks for god betalingsskik: Det har været en narresut10.5.2024 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Urimeligt lange betalingsfrister koster danske SMV’er dyrt. Det skulle det frivillige ”Kodeks for god betalingsskik” lave om på, men efter to år står det klart, at det ikke har virket. Derfor har SMVdanmark besluttet at trække sig fra kodekset. Der er brug for lovgivning - ikke frivillighed og skåltaler, lyder det fra de små og mellemstore virksomheders erhvervsorganisation.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye