Finans Danmark

Svindelsager mere end fordoblet på et år – men bankerne stopper over halvdelen

Del

De danske banker registrerede hele 9.127 sager om netbanksvindel i 2023. Det er over dobbelt så mange sager som året før. Men i mere end halvdelen af sagerne får bankerne heldigvis stoppet pengene i at have i de kriminelles lommer. Alligevel lykkedes det i 2023 kriminelle at stjæle 104,9 mio. kroner. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.

Unge, ældre og dem midt i livet. Alle kan blive ofre for netbanksvindel. I 2023 slog netbanksvindlen indtil videre rekord med 9.127 forsøg, hvor de kriminelle forsøgte at slippe afsted med over 225 mio. kroner. Bankerne fik dog bremset de kriminelle og sendt pengene tilbage til kunderne i over halvdelen af de sager. Dermed endte 3.842 sager med et tab for enten kunden eller banken på i alt 104, 9 mio. kroner. Det er stigning på ca. 8. mio. kroner i forhold til året før.

”Vi må desværre konstatere, at it-relateret økonomisk svindel er stigende i disse år. Og det gælder også netbanksvindlen. Den opstår oftest ved, at den kriminelle overtaler offeret til enten selv at overføre penge til den kriminelles konto eller til at udlevere oplysninger, så den kriminelle selv bliver i stand til det,” siger digitaliseringsdirektør i Finans Danmark Michael Busk-Jepsen.

Stor indsats for at stoppe de kriminelle
Hver dag går 500 bankansatte på arbejde for at bekæmpe digital svindel og hjælpe ofrene. Og sikkerheden hæves hele tiden i systemerne. F.eks. er sikkerhedsbarren hævet i MitID, hvor der sidste år blev indført QR-koder og andre tiltag, der har løftet sikkerheden. De enkelte banker har sat grænserne ned for hvor mange penge, man kan overføre på en gang i de såkaldte straks­betalinger, som svindlerne ofte anvender i forbindelses med overtalelsessvindel. Og der bliver hele tiden gennemført målrettede indsatser overfor særligt svindeludsatte kunder.

Finans Danmark står bag en stor kampagne under sloganet ”Sikker bank – sammen”. Her advares borgerne mod de digitale kriminelle og får gode råd til, hvordan de skal agere. Finans Danmark har også nedsat en Svindel Task Force, der er i fuld gang med en 360 graders analyse af de processer, metoder og it-systemer, der bliver anvendt af de kriminelle. Målet er at finde nye løsninger og komme et skridt foran i bekæmpelsen af den omfattende kriminalitet.

”Alle har et ansvar for at stoppe udviklingen. Derfor er det vigtigt, at alle relevante sektorer - både banker, teleselskaber, sociale medier, handelsplatforme, civilorganisationer og relevante offentlige myndigheder - står sammen og finder løsninger, så vi kan opretholde tilliden til vores digitale liv,” siger Michael Busk-Jepsen.

Læs hele nyheden her.

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.

Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye