Teknologisk Institut

Testbygning af træ afprøver fremtidens byggematerialer

Del

Et nyt test- og demonstrationsbyggeri af træ er på vej på Teknologisk Institut i Taastrup. Byggeriet skal demonstrere samt teste brugen af biobaserede byggematerialer, som kan bidrage til den grønne omstilling i byggeriet.

Build-in-Wood Demonstrator er designet med det formål at afprøve og videreudvikle brugen af træ og andre biobaserede materialer.
Build-in-Wood Demonstrator er designet med det formål at afprøve og videreudvikle brugen af træ og andre biobaserede materialer. Illustration: Waugh Thistleton Architects

Med opførelsen af en ny bygning, Build-in-Wood Demonstrator, på Teknologisk Institut i Taastrup tages der i disse dage hul på et byggeprojekt, som kan få stor betydning for byggebranchens omstilling til en mere bæredygtig fremtid.

Bygningen, der forventes færdig i august 2024, er designet med det formål at afprøve og videreudvikle brugen af træ og andre biobaserede materialer, som kan bidrage til den grønne omstilling i byggeriet.

- Byggebranchen står for 22 procent af Danmarks CO2-aftryk, så det er nødvendigt med innovation og nytænkning for at reducere det aftryk. Træbyggeri er én af løsningerne, men det byder på en række tekniske udfordringer, som kræver forskning, innovation og afprøvning. Ved at opføre test- og demonstrationsfaciliteter i fuldskala gør vi det nemmere for vi byggebranchen at gå nye veje. Vores mål er at bidrage aktivt til udviklingen af mere bæredygtigt byggeri, som også giver muligheder for dansk eksport og arbejdspladser, siger adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.

Designet til adskillelse
Den 340 m2 store bygning i to etager er baseret på en bærende konstruktion af limtræsøjler og -bjælker samt etagedæk i krydslamineret massivtræ, CLT, og lette facader af træ. Konstruktionen har særlig fokus på akustik, fugt og brandsikkerhed. Desuden er bygningen designet til adskillelse, så stort set alle bygningsdele kan udskiftes. Denne fleksibilitet giver branchens forskellige parter en enestående mulighed for at afprøve og dokumentere nye innovative byggematerialer, bygningskomponenter og -systemer i fuld skala under realistiske forhold.

- Testbygninger som Build-in-Wood Demonstrator er meget sjældne, og flere kommercielle producenter har allerede udtrykt interesse i at anvende bygningen til eftervisning og demonstration af materialer og byggetekniske løsninger. Sideløbende med det fysiske byggeri opbygges en digital tvilling, der kan følge bygningens tilstand og behov for vedligehold, som holder styr på alle detaljer og kan være med til at dokumentere materialernes effekter og vedligeholdelsesbehov, siger direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut.

Hun forventer, at bygningen også vil blive flittigt anvendt i fremtidige EU-projekter samt nationale og fondsstøttede projekter.

Reducere klimapåvirkning
Bygge- og anlægssektoren står for 33 procent af det samlede materialeforbrug, 24 procent af det samlede energiforbrug og 40 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark ifølge en ny rapport fra Byggeriets Handletank for Bæredygtighed fra januar 2024. Med et stigende befolkningstal og dermed også et stigende behov for flere boliger er der behov for at finde mere bæredygtige løsninger. Øget brug af træ og biobaserede materialer i byggeriet kan være med til at reducere byggeriets klimapåvirkning.

Nyt byggesystem
Build-in-Wood Demonstrator er finansieret af Teknologisk Institut, EU-projektet Build-in-Wood, og ca. 20 sponsorer bidrager med materialer og komponenter til bygningen. Build-in-Wood er et fælleseuropæisk innovationsprojekt, der har til formål at fremme brugen af træ i byggeindustrien.

Den nye bygning demonstrerer og afprøver i første omgang et nyt byggesystem i træ optimeret til etagebyggerier, der er udviklet i Build-in-Wood-projektet. Et slags standardiseret byggesæt af bærende konstruktioner og lette facadeelementer af træ, der udnytter fordelene ved præfabrikation, og som kan bruges i sammenhæng eller hver for sig til nybyggeri, renovering og tilbygninger. Der er bl.a. udviklet en særlig akustisk løsning, som i laboratoriet har haft gode resultater og nu afprøves i praksis.

- Træ og biobaserede materialer kommer formentlig til at spille en større rolle i fremtidens byggeri. Allerede nu ses flere større byggerier i Danmark og i udlandet, hvor fugt, akustik og brandsikkerhed giver nogle særlige udfordringer. Bygningen vil give unikke muligheder for test af nye løsninger og anvisninger på, hvordan disse udfordringer kan løses i praksis, siger centerchef Niels Morsing, Teknologisk Institut.

Fakta:
Bygningen er en toetagers træbygning på i alt ca. 340 m2. Den er baseret på en konstruktion af limtræssøjler og -bjælker, dækelementer i krydslamineret massivtræ, CLT, og lette facader af træ - et byggesystem, som er udviklet i EU-projektet Build-in-Wood, ledet af Teknologisk Institut. Bygningen inkluderer et laboratorium på ca. 70 m2 og kontor/møderum på ca. 80 m2 samt køkken- og toiletfaciliteter. Bygningen opføres på Teknologisk Institut ved Helgeshøj Allé i Taastrup.

Bygningen er skabt, så stort set alle dele og elementer – gulve, vægge, facader mv. – kan udskiftes. På den måde kan virksomheder få testet bæredygtige løsninger og materialer under realistiske forhold i en rigtig bygning, fx med hensyn til akustik, indeklima, isoleringsevne og fugt.

Der opbygges en digital tvilling af bygningen, der opsamler data fra sensorer placeret i den virkelige bygning, der fx registrerer data om fugt og temperatur. Den digitale tvilling fungerer som en virtuel kopi af bygningen, der holder styr på alle detaljer og muliggør intelligent beslutningstagning. Dette giver mulighed for at optimere energiforbruget, forudsige vedligeholdelsesbehov og sikre, at alt fungerer effektivt uden manuel indgriben. 

Bygherre: Teknologisk Institut
Arkitekt: Waugh Thistleton Architects
Entreprenør: Adserballe & Knudsen 

Nøgleord

Kontakter

Pressekontakt: Formidlingskonsulent Maja Skovgaard, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2391, mail: mskd@teknologisk.dk

Faglig kontakt: Direktør Mette Glavind, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2220, mail: meg@teknologisk.dk , centerchef Niels Morsing, Teknologisk Institut, mobil 7220 2312, mail: nmo@teknologisk.dk

Billeder

Build-in-Wood Demonstrator er designet med det formål at afprøve og videreudvikle brugen af træ og andre biobaserede materialer.
Build-in-Wood Demonstrator er designet med det formål at afprøve og videreudvikle brugen af træ og andre biobaserede materialer.
Download
Download

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye