Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Nyt samarbejde skal styrke sikkerheden omkring kritisk infrastruktur i Nordsøen

Del

Danmark og fem andre lande, der grænser op til Nordsøen, indgår nyt samarbejde med formålet om at beskytte kritisk infrastruktur og øge sikkerheden i regionen.

Nordsøen er ved at blive et knudepunkt for kritisk infrastruktur, der forbinder Europa eksempelvis gennem elkabler, gasrør og telekommunikationsforbindelser. Desuden er regionen en vigtig kilde til vedvarende energi. Det betyder, at en stigende gensidig afhængighed på tværs af grænserne er opstået - og med den en øget risiko for sabotage og uønsket opmærksomhed fra fjendtlige aktører.

Derfor er Danmark gået sammen med Belgien, Holland, Tyskland, Norge og Storbritannien i en ny aftale, som har til hensigt at styrke samarbejdet om at beskytte kritisk infrastruktur i Nordsøen. Fra dansk side blev aftalen underskrevet af klima-, energi-, og forsyningsminister, Lars Aagaard.

"Nordsøen har potentiale til at blive Europas grønne kraftværk. Til gavn for klimaet og for Europas energiforsyningssikkerhed i en tid, hvor Ruslands aggression har sat en tyk streg under, at forsyningspolitik også er sikkerhedspolitik," siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Områder for samarbejde

Netop fordi den undersøiske infrastruktur er forbundet på tværs af Nordsøens grænser, er der et klart behov for en fælles regional tilgang til, hvordan de enkelte lande sikrer og beskytter det. Partnerlandene har til hensigt i relevant omfang at gennemgå de nuværende beskyttelses- og sikkerhedsforanstaltninger, dele information og viden samt rapportere relevant information på et operationelt niveau. Samarbejdet er desuden baseret på relevante arbejdsspor inden for EU og NATO.

”Vi har et stærkt samarbejde på tværs af lande i EU, og ikke mindst Nordsøen, om udbygningen af vedvarende energi. For at følge de ambitioner til dørs er det helt afgørende, at vi samarbejder om at beskytte kritisk infrastruktur på tværs af landegrænser. Et styrket samarbejde om at dele vigtig information er et vigtigt skridt i den retning," siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på 41 72 38 05.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

KF24: Klimamålet for 2030 er rykket tættere på30.4.2024 12:00:01 CEST | Pressemeddelelse

Årets Klimastatus og -fremskrivning viser, at Danmarks udledning forventes reduceret med 68 procent i 2030, hvilket rykker 70-procentsmålet i 2030 tættere på opfyldelse. 2025-målet forventes opfyldt. Særligt landbrug og transport er de sektorer, der står for størstedelen af udledningerne i 2030. Derudover udestår et betydeligt implementeringsarbejde frem mod 2030. Klimastatus og -fremskrivning 2024 sendes nu i offentlig høring.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye