Udenrigsministeriet

Danmark bidrager til genopbygning af Ukraines energisektor efter nye massive russiske angreb

Del

Et dansk bidrag på 40 millioner kroner til det ukrainske energisystem er på vej efter nye, voldsomme russiske angreb på infrastrukturen, der har efterladt én million mennesker uden strøm. Med den nye støtte leverer Danmark endnu et substantielt bidrag for at sikre, at Ukraines energiforsyning opretholdes.

I marts måned blev Ukraine udsat for de mest omfattende missilangreb mod deres energiinfrastruktur, siden krigen begyndte i februar 2022. De intensiverede angreb ses som et bevidst forsøg på at nedbryde den ukrainske elforsyning, som er helt afgørende for at få vand, varme, et sundhedsvæsen og en hær, der kan fungere.

”Ukraine er i forhold til energiforsyning kommet imponerende gennem den snart overstående vinter. Og det til trods for løbende angreb på og ødelæggelser af kritisk energiinfrastruktur. De seneste uger har Rusland valgt at øge sine målrettede angreb mod Ukraines energiinfrastruktur, og vi har set omfattende ødelæggelser. Fra dansk side yder vi nu 40 mio. kr., der skal bidrage til den nødvendige genopretning, så Ukraine kan opretholde sin energiforsyning.” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.

Med den nye donation på 40 millioner kroner er Danmark med til at sikre elforsyningen - og dermed befolkningens adgang til vand og varme - i den kommende vinter. Pengene kommer fra de civile midler i regeringens Ukrainefond.

Energi- og forsyningssikkerhed bliver brugt som våben i krigen mod Ukraine for at nedslide den ukrainske befolkning. Vi vil fra Danmarks side gøre, hvad vi kan for at gøre deres energiforsyning så robust og bæredygtig som muligt. Vi er ikke i mål endnu, så jeg er glad for, at jeg på Danmarks vegne kan overrække endnu en donation, der skal hjælpe Ukraine med både at genopbygge og udvikle et mere modstandsdygtigt energisystem over for både hårde vintre og hårde russiske angreb,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, der er i Ukraine for at styrke det dansk-ukrainske samarbejde.

Danmark har tidligere ydet støtte til genopbygning af ødelagte energifaciliteter gennem Ukraine Energy Support Fund – en fond, der blev etableret i den multilaterale organisation Energy Community kort efter invasionen. Fonden koordinerer indkøb og levering af udstyr til ukrainske virksomheder og forsyningsselskaber.

Danmark har også tidligere bidraget med et såkaldt nødkatalog, der skal hjælpe Ukraine med forberedelse af energiforsyningen de kommende vintre. Kataloget er udarbejdet af Energistyrelsen i tæt samarbejde med de ukrainske partnere og skal bidrage til valg af energiteknologier og tiltrækning af investeringer, ligesom det kan udgøre grundlag for donorassistance de kommende vintre.

Læs mere om nødkataloget her.

Pressehenvendelser kan rettes til: Pressevagten på telefon +45 61 97 92 47 (ikke SMS) og pressevagten@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Dan Jørgensen ansætter barselsvikar for sin særlige rådgiver28.5.2024 15:41:09 CEST | Pressemeddelelse

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, ansætter Lars Wernblad Hansen som barselsvikar for sin særlige rådgiver i Udenrigsministeriet. Lars Wernblad Hansen er uddannet cand.scient.pol. fra Århus Universitet og kommer fra en stilling som rådgiver hos Socialdemokratiet. Lars Wernblad Hansen er tiltrådt stillingen i går og er barselsvikar indtil udgangen af september 2024. Dan Jørgensen siger: ”Jeg er rigtigt glad for, at Lars Wernblad Hansen har sagt ja til at være en del af holdet, mens Thomas Stausholm Schjødt holder barsel. Lars kommer med erfaring fra både Christiansborg og Europa-Parlamentet, så han kender politik både i Danmark og internationalt. Jeg glæder mig til samarbejdet.” Kontakt Udenrigsministeriets pressevagt – pressevagten@um.dk – for yderligere oplysninger.

The Nordic Ministers of Foreign Affairs: The Council of Europe – upholding our common values for 75 years28.5.2024 10:26:37 CEST | Nyhed

Established in the aftermath of the World War II in 1949 to ensure sustainable peace and democracy, the mission of the Council of Europe as the continent’s leading human rights organization remains indispensable. Its core values – human rights, democracy and the rule of law – are fundamental also for the Nordic societies and form a longstanding basis for Nordic foreign policies.

Danmark, Kenya og tre filantropiske fonde bygger fremtidens flygtningeindsats27.5.2024 16:27:20 CEST | Pressemeddelelse

To ud af tre flygtninge befinder sig i langvarige humanitære kriser, der strækker sig over flere år, og i mange tilfælde endda årtier. Imens er flygtningelejrene traditionelt udformet og drevet som midlertidige løsninger på akut opståede kriser. Et nyt samarbejde mellem Udenrigsministeriet, LEGO Fonden, Novo Nordisk Fonden og Grundfos Fonden støtter Kenyas ambitioner om at gøre op med en tilgang bygget på midlertidighed til gavn for både flygtninge og lokalsamfund.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye