Det Kongelige Teater

Bevægelsen – når idealisme bliver voldelig fanatisme

Del

Bevægelsen er en både skræmmende og humoristisk forestilling om, hvad der kan ske, når man vender videnskaben og teknologien ryggen. Inspireret af radikale politiske bevægelser og store folkelige bevægelser skildrer dramatiker Dennis Kelly hvordan angst og afmagt kan udvikle sig til en voldelig bevægelse.

Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

Hvad sker der, når en bevægelse sætter sig for at afvikle teknologi og videnskab i et samfund, fordi den ikke længere kan overskue konsekvenserne af den videnskabelige udvikling? I dramatiker Dennis Kellys dystopiske forestilling Bevægelsen skildres et samfunds udvikling eller snarere afvikling gennem fem generationer fra i dag og 81 år ud i fremtiden. Hvad der starter med en fars sorg over at have mistet sin kone i barselssengen efter fertilitetsbehandling, udvikler sig til en voldelig protestbevægelse mod videnskaben og al teknologi.

Dennis Kelly er inspireret af både radikale politiske bevægelser og de store
folkelige bevægelser, vi oplever nu. Bevægelsen tager den aktuelle debat om skærmtid, kunstig intelligens og længslen efter et mere enkelt liv til ekstremer og viser samtidig, hvordan en bevægelse kan opstå ud af angst, følelsen af afmagt og en karismatisk leder.

Det Kongelige Teaters husinstruktør, Thomas Bendixen, instruerer Bevægelsen. Han udtaler:

"Der er en afmagt i tiden, hvor mange ikke orker at se nyheder mere eller at læse avisen, for hvor er håbet henne? Flere og flere søger væk fra nyhederne og sørger for ikke at få deprimerende informationer. Men det er virkelig farligt for demokratiet, at mennesker er uvidende. Jeg tror, der er en fare for, at vi bliver mere og mere isolerede i vores egne små bobler i rammer, vi kan overskue, fordi livet er uoverskueligt. Det er Kellys udgangspunkt: lad os lave det eksperiment, at vi svarer på følelsen af afmagt ved at ’afvide’, det vil sige give slip på viden og videnskab i ønsket om at opnå paradis. Kellys påstand er så, at det opnår vi ikke. Den verden vi lever i nu, er på alle måder svær og uoverskuelig, men den er vores virkelighed, og vi kan ikke vælge den fra."

Thomas Bendixen har bl.a. instrueret Arven, som vandt en Reumert for årets forestilling i 2023. Bevægelsen er oversat af digter Caspar Eric.

Handlingen
En far står med sin nyfødte datter i favnen, mens hans elskede kone er død i barselsseng. Hun blev kunstigt befrugtet, og det har muligvis kostet hende livet. Faren bliver i sin sorg overbevist om, at videnskaben og den teknologiske udvikling simpelthen er blevet livsfarlig for mennesket. Han fjerner al teknologi fra sit hjem, og hans handlinger sætter en folkelig bevægelse i gang. 34 år senere er datteren blevet et ledende medlem af Bevægelsen. Hun kæmper sammen med ligesindede imod det såkaldte ’teknologiske fremskridt’, og snart bliver Bevægelsen mere og mere voldelig. Efter flere generationer er volden blevet til terror, og slaget står nu om afvikling af sproget.

Bevægelsen spiller på Mellemgulvet i Skuespilhuset fra d. 19. april - 6. juni 2024.

Læs mere om forestillingen HER
Download pressebilleder HER

Holdet bag:
Dramatiker: Dennis Kelly
Iscenesættelse: Thomas Bendixen
Scenografi og kostumedesign: David Gehrt
Lysdesign: Mårten K. Axelsson
Lyddesign: Jes Theede
Oversættelse: Caspar Eric

Medvirkende:
Mikkel Arndt: Far/ fortæller
Maria Rossing: Gry/ fortæller
Alvin Olid Bursøe: Jonathan/ fortæller
Jonathan Bergholdt Jørgensen: Bror/ fortæller
Cecilie Bogø Bach: Søster/ Gry/ fortæller

Kontakter

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye