Dyrehaven vokser med en fjerdedel
Dyrehavens hjorte har nu fået 230 hektar mere at boltre sig på. H.M. Dronning Mary og miljøminister Magnus Heunicke besøger området i dag for at markere udvidelsen, der gør naturen vildere til gavn for sjældne planter, dyr og svampe.
Jægersborg dyrehave (i daglig tale Dyrehaven) nord for København er ét af Danmarks mest besøgte naturområder. Samtidig rummer området både en unik kulturhistorie og en rig natur.
Nu får både dyr, planter og de mange gæster endnu mere plads at boltre sig på. Den sydlige del af Jægersborg Hegn er nemlig blevet integreret i Dyrehaven, der dermed er blevet en fjerdedel større.
H.M. Dronning Mary og miljøminister Magnus Heunicke besøger i dag området og indvier den nye del af Dyrehaven.
- Dyrehaven er et unikt sted. Man kan opleve vildtlevende krondyr, dådyr og sikahjorte – mens man samtidig går rundt midt i UNESCO’s verdensarv. Med udvidelsen får vi et endnu større sammenhængende område med en vildere natur, så Dyrehavens mange arter får endnu mere plads at brede sig på. Det kommer til at vrimle med gemmesteder for krybdyr, padder, insekter og fugle, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Udvidelsen af Dyrehaven sker som led i, at den kommercielle skovdrift stopper i store dele af statens skove. Det betyder blandt andet, at endnu flere træer får lov til at blive gamle, falde sammen eller rådne i skovbunden – alt sammen med mål om at forbedre biodiversiteten.
Samtidig er der blevet fældet træer for at sikre en større variation og f.eks. give mere plads til store og gamle træer for at hjælpe en rigere natur på vej.
Massevis af planter og dyr
Siden 1670 har der gået græssende hjorte i Dyrehaven, der i dag huser cirka 2.100 hjorte. De får nu endnu mere plads at boltre sig på i den nye del af Dyrehaven i ny indhegning, hvor der forsat vil være god adgang igennem karakteristiske røde porte og låger til området.
Hjortevildtet har formet Dyrehavens åbne landskab og frie udsyn. De gnasker nemlig i både blade, skud, små træer og planter, så området ikke gror til. På den måde skaber de mere lys og dynamik til gavn for blandt andet svampe, insekter og padder.
De mange besøgende i Dyrehaven skal derfor glæde sig til en spændende naturoplevelse, fortæller miljøminister Magnus Heunicke:
- Der er omkring syv mio. besøgende hvert år i Dyrehaven. Nu får de en endnu større dyrehave at udforske. Måske er man heldig at se natuglen, der tuder i træet. Der er fantastiske naturoplevelser i vente – for både store og små.
I forbindelse med udvidelsen flytter Naturstyrelsen kronhjorte fra den ”gamle” Dyrehave til den nye. En del af hegnet vil derfor blive stående i en periode, for at sikre, at hjortene tager det nye område til sig.
Udvidelsen af Dyrehaven bliver indviet i dag kl. 11. Her vil H.M. Dronning Mary blandt andet afsløre H. M. Kongens monogram på en ny, rød port – samt slippe hjorte ud i den nye del af Dyrehaven sammen med miljøministeren.
Læs mere om programmet for indvielsen: Presseinvitation: Ikonisk naturområde vokser: H.M. Dronning Mary indvier ny del af Dyrehaven - Miljøministeriet (mim.dk)
Fakta om Dyrehaven:
- Dyrehaven vokser med cirka en fjerdedel i forbindelse med udvidelsen fra 970 ha til 1.200 ha.
- Det forventes, at den samlede hjortebestand vil vokse efter udvidelsen - fra 2.100 til 2.400.
- Området, der nu indlemmes i Dyrehaven, var tidligere en del af Dyrehaven indtil 1832.
- Hjortene i dyrehaven er alle efterkommere af hjortene i oprindelige dyrehave, der blev indhegnet af Frederik III.
- Dyrehaven blev udvidet og indrettet til parforcejagt med lange lige veje af efterfølgeren Christian V. I 2015 blev det unikke jagtlandskab udpeget til UNESCO’s Verdensarv.
- Dyrehaven er ét af de steder i Danmark, hvor der findes flest sjældne arter - på et afgrænset areal.
Yderligere oplysninger:
Miljøministeriets pressevagt: tlf. +45 2091 5901
Naturstyrelsens pressetelefon: 72 54 30 04
Kontakter
Pressekontakt til Miljøministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
54 mio. kr. til at undersøge, afværge og oprense jordforureninger ved vandområder20.12.2024 09:00:46 CET | Pressemeddelelse
Miljøfarlige stoffer truer danske søer, åer og kystvande flere steder i landet, og derfor foreslår miljøministeren at afsætte midler til at håndtere jordforureninger, der udgør en risiko for overfladevand.
Ny lov skal få virksomheder til at skære ned på emballagen og gøre den lettere at genanvende20.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark er blandt de lande, der producerer mest affald. Det vil et bredt flertal i Folketinget lave om på med en ny lov, som skal få tusindvis af virksomheder til at bruge mindre og grønnere indpakning af deres produkter.
Ny risikokortlægning for oversvømmelser: 51 kommuner indgår i ny udpegning19.12.2024 06:03:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af kommuner, med områder der vurderes i potentiel væsentlig risiko for oversvømmelser, stiger fra 27 til 51. Det fremgår af en ny risikokortlægning over oversvømmelsestruede områder, som Kystdirektoratet offentliggør i dag.
Marine naturnationalparker: 11,3 mio. kroner til genopretning af havnatur i Lillebælt og Øresund18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
For at styrke biodiversiteten i havet har miljøminister Magnus Heunicke sammen med alle Folketingets partier nu besluttet etablering og opskalering af fem stenrev ved Helnæs, Lyø, Køge Sønakke, Gl. Åbo og Østerstrand.
Efter Nordic Waste-sagen: Her er udvalget, der skal gennemgå miljøskadereglerne17.12.2024 16:48:12 CET | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har nu udpeget medlemmerne af miljøskadeudvalget, der skal gennemgå miljøskadereglerne og komme med forslag til ændring af reglerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum