Industriens Fond

Nul spild, stor gevinst: 500 danske virksomheder skal sige farvel til affald

Del

Markant mindre materiale skal gå til spilde, når virksomheder producerer. Det er ambitionen med projekt ZeroWaste, som Industriens Fond bevilger 24 mio. kroner til.

ZeroWaste skal hjælpe danske virksomheder på vej mod en fremtid uden affald
ZeroWaste skal hjælpe danske virksomheder på vej mod en fremtid uden affald

– Med ZeroWaste vil vi sikre, at virksomheder får overblik og værktøjer, der gør det nemmere at få styr på spildstrømmene, reducere dem og ultimativt helt undgå spild. Det er afgørende for omstillingen til en mere bæredygtig produktion. Samtidig er der mange forretningsmæssige muligheder forbundet med omstillingen, der styrker konkurrenceevnen. Derfor skal langt flere virksomheder i gang, og det skal ZeroWaste hjælpe dem med, siger direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.

1 mio. tons overskudsmaterialer smides ud årligt   

Hvert år bliver der ifølge tal fra Danmarks Statistik smidt 1 mio. tons overskudsmaterialer ud, som aldrig når at komme i brug. Det kan fx være rester fra stof, træ, plast eller beton. EU er godt i gang med implementering af affaldsdirektiver, der stiller nye, skærpede krav til industrien. Den udvikling skal projektet komme i forkøbet. Helt konkret skal 500 SMV’er omlægge produktionen, så ressourceforbruget minimeres, og man helt undgår at smide nye, brugbare materialer ud.

 – Udfordringen er, at vi i industrien bruger for meget, genbruger for lidt og smider for mange materialer væk. Danmark er kun 4 procent cirkulært, hvilket er under det globale gennemsnit. I ZeroWaste giver vi danske virksomheder adgang til ny teknologisk viden og nye vinkler på både design, materialer og forretningsmodeller. Det vil løfte cirkulariteten til gavn for både klima, miljø og konkurrenceevne, siger CEO for Teknologisk Institut, Juan Farré.

Stor effekt målt i penge og miljøaftryk

Det er Teknologisk Institut og Aalborg Universitet, der skal klæde virksomhederne på til en ny og mere bæredygtig produktion. Det kan være ved at omlægge virksomhedens forretningsmodel, ændre i produktets design, finde alternative materialer eller øge genanvendeligheden. Aalborg Universitet og Teknologisk Institut har de sidste par år hjulpet 50 virksomheder med at bane vej for øget genbrug og genanvendelse af restmaterialer og affaldsstrømme. Med ZeroWaste bliver målet taget til helt nye højder.

En af de virksomheder, der tidligere har fået hjælp til at nedbringe ressourceforbruget, er aarhusianske DAFA, der producerer isoleringsmaterialer af skum og gummi.

– Samarbejdet gav os et detaljeret overblik over vores forbrug af materialer og indsigter i, hvordan vi kan bruge færre ressourcer i produktionen og værdisætte materialerne på ny. Indsatsen for spildreduktion er en god og meningsfuld investering, og jeg tror, at mange virksomheder i Danmark vil kunne få gavn af at blive udfordret på det, siger Tue Gott Sørensen, der er chef for forretningsudvikling hos DAFA Group A/S.

Alle 500 virksomheder vil lære at kortlægge flowet af materielle ressourcer både gennem virksomheden og gennem et produkts levetid for at kunne identificere, hvornår materielle ressourcer bliver til spild. Herefter får virksomhederne hjælp og inspiration til en fremtidig forretningsmodel uden produktionsspild. Efterfølgende vil 120 af virksomhederne gå videre og få hjælp til at implementere de prioriterede tiltag.

– I mange år har vi set, hvordan man inden for gastronomiens verden tilrettelægger menuer og sætter en ære i at bruge så meget af grisen eller porren, som overhovedet muligt, så mindst muligt går til spilde. Det er den tankegang, vi nu skal have overført til industrien, fortæller Linda Nhu Laursen, der er forskningsleder for AAU Design Lab på Aalborg Universitet.

 

Om ZeroWaste

ZeroWaste er søsat af Industriens Fond, Teknologisk Institut og AAU Design Lab på Aalborg Universitet

  • Projektet skal hjælpe 500 virksomheder med at kortlægge deres spild i produktionen såvel som i produktets levetid, dvs. i både brug- og afskaffelsesfasen.
  • Ud af de 500 virksomheder inviteres de 120 mest modne virksomheder videre i et 1:1-forløb, hvor der arbejdes videre med muligheder og barrierer inden for reduktion af materielle ressourcer.
  • For mere information om ZeroWaste og deltagelse som virksomhed, se https://www.0waste.dk/

Fakta om affald i virksomheder

  • Danmark producerer årligt over 1,0 mio. tons affald fra industri- og produktionsvirksomheder (Danmarks Statistik, 2021).  EU har øget fokus på industriaffald og implementerer løbende affaldsdirektiver som ’forureneren betaler-princippet’ og det ’udvidede producentansvar’.
  • Samtidig viser den første danske Circularity Gap Report, at Danmark kun er 4 pct. cirkulær, og at det altså kun er en meget lille del af de anvendte materialer, der har været brugt før. Det placerer Danmark markant under det globale gennemsnit på 7,2 pct.

Kontakter

Industriens Fond

Industriens Fond er en privat uafhængig fond, som arbejder på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Følg pressemeddelelser fra Industriens Fond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Industriens Fond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye