Asbest findes flere steder, end du tror. Arbejdstilsynet opfordrer boligejere til at få lavet en forundersøgelse, inden de renoverer.
I badeværelset, køkkenet, kælderen, loftet og taget. Asbest kan findes mange steder i boliger fra før 1990. Det er derfor vigtigt, at boligejere og håndværkere er opmærksomme på asbesten, når de renoverer.
Asbest findes flere steder, end du tror. Det er hovedbudskabet fra Arbejdstilsynet, der med en ny kampagne vil gøre private boligejere og håndværkere klogere på, hvor de risikerer at støde på kræftfremkaldende asbeststøv, og hvordan de beskytter sig, hvis de skal renovere. For selvom asbest har været forbudt i mere end 30 år, kan det fortsat findes i boliger, der er opført før 1990.
Det er ikke farligt at bo i en bolig med asbest, så længe det er sikkert indkapslet eller indbygget i byggematerialet. Men skal boligen renoveres, repareres ellers nedrives, kan der være risiko for, at asbesten frigøres som støv, og der vil det være vigtigt at beskytte sig, fortæller Mike Mathiesen, tilsynsførende i Arbejdstilsynet:
”I Arbejdstilsynet oplever vi, at mange ikke er opmærksomme på asbest, når de renoverer en ældre bolig. Det kan i værste fald få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, da indånding af asbeststøv mange år senere kan føre til kræftsygdomme. Desværre er der hvert år stadig danskere, der bliver syge eller dør af asbestrelaterede sygdomme som fx lungehindekræft, fordi de 30-40 år tidligere i deres liv har været udsat for asbeststøv.”
Få lavet en forundersøgelse
Hvis man som boligejer vil renovere sin bolig, der er opført før 1990, og der måske er asbest – så er anbefalingen fra Arbejdstilsynet klar:
”Beskyt dig selv, din familie og din håndværker! Få lavet en forundersøgelse for asbest. Viser det sig, at der er asbest, anbefaler vi, at du får hjælp til renoveringen fra professionelle firmaer, der er uddannet til at fjerne asbesten. At fjerne asbestholdigt materiale på en sikker måde er ikke noget, man som privat boligejer selv bør kaste sig ud i,” understreger Mike Mathiesen.
Arbejdstilsynet håber, at kampagnen vil betyde, at flere private boligejere fremover får foretaget en forundersøgelse, inden de går i gang med at renovere.
Målet er samtidig at gøre håndværkere og unge lærlinge opmærksomme på asbesten, og at man som arbejdsgiver skal sikre, at de ansatte ikke bliver udsat for asbeststøv. Arbejdsgivere har blandt andet pligt til at undersøge, om der er asbest i byggematerialet, inden et arbejde går i gang – og er der ansatte, der skal udføre asbestarbejde, gælder der strenge arbejdsmiljøregler.
Overraskende og uhyggeligt
Et af de steder i boligen, der kan være asbest, er i ældre badeværelser og køkkener. Her kan der være asbest i fliseklæben bag fliserne og i klinkegulvet, og det er der mange boligejere og håndværkere, der ikke ved, fortæller Mike Mathiesen.
To, der også er meget overraskede over dette, er Sif Steendahl Grandorf, tidligere nybyggerdeltager og gør-det-selv-ekspert i Go’ Morgen Danmark, og Casper Kjerrumgaard, der er uddannet tømrer og bygningskonstruktør. Begge medvirker de i Arbejdstilsynets kampagnefilm ”På sporet af den skjulte dræber”, hvor de skal finde asbest i to klassiske 60’er huse.
”Det gør mig ked af det at tænke på, hvor mange gange jeg selv, og sikkert også andre, har taget fliser ned i ældre badeværelser, uden at vide, at vi kan have indåndet asbeststøv,” fortæller Sif.
Også Casper Kjerrumgaard er overrasket: ”Jeg har arbejdet i byggebranchen i mange år, og jeg var slet ikke klar over, at der kan være asbest i fliseklæb. Det, synes jeg, er lidt uhyggeligt.”
Få mere af vide om kampagnen og se filmen med Sif og Casper her: http://at.dk/asbest-i-boligen
Fakta om asbest
kilde: Arbejdstilsynet, Kræftens Bekæmpelse og Statens Byggeforskningsinstitut |
Kontakter
Lars Flindt PedersenPressechef Arbejdstilsynet
Tlf:72209394lfp@at.dkFølg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet vil styrke udenlandske medarbejderes viden om regler og rettigheder, når de arbejder i Danmark2.12.2024 09:28:44 CET | Pressemeddelelse
Arbejdstilsynet har netop lanceret en ny guide på websitet Workplace Denmark, som skal gøre det nemmere for udenlandske medarbejdere at orientere sig om deres rettigheder og søge indflydelse på deres arbejdsmiljø.
Ny kampagne fra Arbejdstilsynet: Sådan sætter I godt arbejdsmiljø på menuen28.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
1 ud af 4 har oplevet diskrimination eller forskelsbehandling i restaurationsbranchen. Arbejdstilsynet vil med en ny kampagne udbrede gode råd og løsninger til, hvordan restauranter skaber et godt og inkluderende arbejdsmiljø.
Ny kampagne fra Arbejdstilsynet: Sådan sætter I godt arbejdsmiljø på menuen28.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
1 ud af 4 har oplevet diskrimination eller forskelsbehandling i restaurationsbranchen. Arbejdstilsynet vil med en ny kampagne udbrede gode råd og løsninger til, hvordan restauranter skaber et godt og inkluderende arbejdsmiljø.
Alle slags ledere kan få brug for hjælp: Ny kampagne om ledertrivsel og hotline for ledere19.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ledere er generelt glade for deres arbejde. De trives med at have travlt, tage beslutninger og finde løsninger. Men også ledere kan stå i situationer, som er vanskelige at løse, og som kan påvirke deres trivsel negativt. Det kan være, når der er udfordringer i lederens eget arbejdsmiljø eller i medarbejdernes arbejdsmiljø.
Del jeres staldtips til en mere sikker arbejdsdag på gården17.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny kampagne opfordrer landmænd til at dele gode råd og rutiner med andre gårde, så arbejdet med maskiner og dyr kan blive mere sikkert i fremtiden. Med kampagnen ønsker Arbejdstilsynet at sætte lys på de mange gode erfaringer, der allerede findes i branchen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum