Uddannelses- og forskningsminister indleder arbejdet med at udvikle ny 10-årig strategi for rumforskning og -innovation
Nu begynder arbejdet med en ny strategi for forskning og innovation på rumområdet. Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har inviteret universiteter, fonde og erhvervsliv med til at skyde arbejdet i gang.
Klimaforandringer og en ny geopolitisk situation kalder på nye løsninger, så Danmark er bedre rustet til fremtiden, og nogle af svarene findes uden for atmosfæren. Derfor skal Danmark spille en endnu større rolle i rummet, og det skal en ny strategi for rumforskning og -innovation bidrage til.
Rummet kommer mere og mere i fokus i disse år, og interessen nåede nye højder, da den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen rejste til den internationale rumstation ISS i august 2023 for at udføre en lang række videnskabelige eksperimenter i jagten på løsninger på nogle af samfundets store problemer.
Sammen med repræsentanter fra erhvervslivet, universiteterne og flere fonde indleder uddannelses- og forskningsministeren nu arbejdet med at optegne en ny og langsigtet strategi for forskning og innovation på rumområdet.
Danmark har aldrig givet en højere bevilling til det europæiske rumsamarbejde ESA end i år, og ambitionen er, at Danmark generelt skal være en større spiller i det europæiske rumsamarbejde. Det kræver stærkere danske forsknings- og startup-miljøer på rumområdet, ligesom talentudvikling er vigtigt, så der over tid opbygges et stærkt dansk økosystem for rumforskning og teknologiudvikling.
Det forventes, at der bliver præsenteret en ny strategi for forskning og innovation på rumområdet til sommer, som skal gælde fra 2025 til 2035.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Vi skal have bedre rammer for dansk forskning og innovation på rumområdet, for rummet er en uovertruffen drivkraft for fremskridt og udvikling af nye teknologier, som både kan bidrage til grøn omstilling og styrke Danmarks sikkerhed. Derfor går vi nu i gang med at lave en ny strategi for forskning og innovation på rumområdet. Jeg har fået input fra erhvervslivet, fonde og universiteter til, hvor Danmark kan sætte ind for at styrke danske miljøer inden for området.
Fakta
- Det globale rummarked forventes at stige fra 3.400 mia. kr. i 2023 til 5.600 mia. kr. i 2032 primært drevet af væksten inden for downstream-tjenester som satellitkommunikation og navigation.
- Til rundbordsmødet deltager repræsentanter fra universiteterne, Uddannelses- og Forskningsministeriet, erhvervsorganisationerne, fem GTS-institutter, Novo Nordisk Fonden, Innovationsfonden, Danmarks Eksport- og Investeringsfond og Industriens Fond.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Paris for at mødes med europæiske ministerkollegaer5.5.2025 09:01:39 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Sorbonne Universitet i Paris for at drøfte videnskabens fremtid i Europa med forskningsministre fra EU-medlemslandene samt Storbritannien, Norge, Schweiz og Island.
Seks universiteter udvalgt – skal føre Danmarks fremtidige rummissioner ind i en ny fase25.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har en ambition om at udvælge og finansiere op til fire nationale rummissioner over de næste 10 år. Nu er seks universiteter udpeget til at sikre, at den danske rumsektor bliver tæt inddraget i at forme rammerne for rumprogrammet.
Forskningens Døgn fejrer sit 20. år med et tætpakket jubilæumsprogram22.4.2025 09:37:33 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og Forskningsministeriets videnskabsfestival Forskningens Døgn fejrer i år sit 20-års jubilæum med et program, der er spækket med events rundt om i Danmark. Festivalen løber fra den 22.-27. april.
Presseinvitation: Forskningens Døgn fejrer jubilæum med H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren14.4.2025 10:20:51 CEST | Pressemeddelelse
Kan forskning give os begreb om, hvordan fremtiden kommer til at se ud? Det eksperiment vil blive forsøgt, når videnskabsfestivalen Forskningens Døgn den 23. april fejrer sit 20-års jubilæum med deltagelse fra bl.a. H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren.
SU-fribeløbet hæves på ungdomsuddannelser11.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever på ungdomsuddannelser kan se frem til, at de fremover må tjene 1.100 kroner mere om måneden ved siden af deres SU. Det sker efter, at aftalekredsen bag SU-reformen bestående af regeringen, LA, KF og DF er blevet enige om at hæve fribeløbsgrænsen på ungdomsuddannelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum