Nyt politisk udspil kan sætte skub i dansk brinteventyr
Det kommende grønne brintrør, der skal løbe gennem Jylland, skal finansieres med brugerbetaling og bindende kontrakter til brugen af røret. Det har regeringen præsenteret i en ny aftale, og dermed lyder startskuddet til det brinteventyr, som erhvervslivet længe har ventet på.

Regeringen og et bredt flertal af folketingets partier er blevet enige om en finansieringsmodel for det kommende brintrør, der skal løbe gennem Jylland til Tyskland allerede fra 2028. Med aftalen lyder startskuddet til et dansk brinteventyr, som Dansk Industri (DI) længe har efterspurgt, da det er helt afgørende for den grønne omstilling, arbejdspladser, udvikling i lokalsamfund og ikke mindst for Danmarks relation til Tyskland.
- Brintrøret er en forudsætning for at Danmark kan blive et klimaneutralt samfund med en grøn industri, som skaber masser af grønne arbejdspladser og vækst. Derfor er der stor interesse for brintrøret – både blandt virksomhederne, men også i de kommuner i Jylland, der får et brintrør i baghaven, siger Troels Ranis, direktør for DI Energi.
I den politiske aftale kræver staten en forpligtigelse på forhånd fra industrien på 1,4 GW kapacitet af de samlede 3 GW i røret. Det svarer til 44 pct., hvilket er meget højt i forhold til hvad branchen er i stand til at levere. Brintindustrien er et opstartsmarked, hvor den forventede efterspørgsel ligger længere ude i fremtiden, vurderer direktøren.
- Staten spiller en vigtig rolle og skal selvfølgelig minimere risikoen, som private aktører ikke har juridisk eller finansiel mulighed for at tage. Når der fra politisk hold forlanges en så stor økonomisk forpligtelse, skaber det usikkerhed. Vi havde håbet, at politikerne ville have rakt hånden længere ud til de private investorer. Det kommer oven på den usikkerhed, der er i forbindelse med udbuddet af havvindmøller, og den usikkerhed der er ved virksomhedernes egne investeringer. Resultatet er desværre, at der opstår slinger i den grønne omstilling, siger Troels Ranis.
Den grønne brint vil primært blive brugt i Tyskland, hvor den tunge industri, som blandt andet producerer kemikalier, gødning og stål, efterspørger store mængder brint som erstatning for naturgas. Den tyske virksomhed ThyssenKrupp Steel vurderer, at den alene skal bruge, hvad der svarer til 700 MW brintkapacitet i 2028, og her er Danmark ikke den eneste, der er i spil til leverancerne. Det samme er Holland og Belgien.
Først når udbuddet af havvindmøller i Nordsøen er afgjort engang i 2025, vil virksomhederne vide, hvor meget grøn strøm de har til rådighed, og hvad prisen bliver for at bruge brintrøret.
- Vi har allerede givet håndslag med den tyske regering om at levere et brintrør, og hvis vi skal være en troværdig samarbejdspartner over for vores naboer syd for grænsen, så skal vi som samfund turde læne os ind i det her. Hvis Tyskland etablerer omkring 10.000 km brintrør, som de har planer om, kan vi også bygge omkring 300 km i Jylland, så vi kan afsætte vores grønne brint til dem, siger Troels Ranis.
Kontakter
For yderligere informationer og kommentarer kan Troels Ranis, direktør i DI Energi, kontaktes på tlf. +452328 5056
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum