Institut for Retsmedicin: Opioider er det farligste rusmiddel
Institut for Retsmedicin i Aarhus kategoriserer nu opioider som det farligste rusmiddel i Danmark. Regeringen varsler på den baggrund en lang række tiltag.
Måske har du fået pillerne på recept efter smerter, men lægemidler med opioider er slet ikke ufarlige – især hvis de bliver brugt forkert.
Det slår landets tre retsmedicinske institutter fast i en ny 'farlighedsvurdering', hvor de har sammenlignet opioider som morfin og tramadol med andre stoffer som kokain og MDMA.
Regeringen har bedt Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet og landets to andre retsmedicinske institutter lave farlighedsvurderingen af lægemidler med opioider – og det er den første af sin slags.
”Vi vurderer lægemidlernes farlighed som meget høj, på linje med heroin og metadon, og over kokain, amfetamin og MDMA,” siger institutleder Christian Lindholst fra Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet.
”Lægemidlerne har af mange været anset som forholdsvis ufarlige, men i misbrugssammenhænge er de opioider ligesom heroin og fentanyl. De har samme virkningsmekanisme, samme misbrugspotentiale, og de tilhører den samme stofgruppe. Det er den farligste stofgruppe, vi har,” siger han.
Bedre rådgivning og strengere straffe
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har på baggrund af farlighedsvurderingen torsdag meldt ud, at regeringen inden længe vil præsentere et katalog med tiltag, som skal forebygge, at opioider for alvor gør sit indtog i Danmark. Det tæller både højere straffe for fremstilling, import og salg af stofferne, mere oplysning samt tiltag i sundhedsvæsenet, som skal hjælpe personer med et misbrug af opioider.
Skræmmescenariet er opioidkrisen i Nordamerika, som hvert år dræber titusindvis af amerikanere.
Der er især bekymring for, at stærke og afhængighedsskabende piller som oxycodon og tramadol skal vinde indpas i Danmark.
”De gammelkendte opioider metadon og heroin har længe været de hyppigste årsager til dødelige lægemiddelforgiftninger i Danmark, men vi ved ikke så meget om udbredelsen og forbruget af tramadol, oxycodon og fentanyl. Vi har brug for at finde ud af, hvor stor problemet er, og vi skal følge udviklingen,” siger Christian Lindholst.
Undersøgelse på vej
Klinisk lektor fra Institut for Retsmedicin og overlæge på Aarhus Universitetshospital, Charlotte Uggerhøj Andersen, har i flere medier forklaret, hvorfor opioidernes farlighed vurderes så høj.
”Der er en særlig risiko for forgiftning ved brug af opioider, fordi spændet mellem de doser, der giver en rus, og de doser, der kan medføre alvorlig eller dødelig forgiftning, er relativt smalt,” siger Charlotte Uggerhøj Andersen.
Der er også fokus på opioid-problematikken andre steder på Aarhus Universitet. Center for Rusmiddelforskning gik i september 2023 i gang med en kvalitativ undersøgelse af unges brug af opioider.
Lektorene Maj Nygaard-Christensen, Birgitte Thylstrup og Esben Houborg står bag undersøgelsen, som bygger på interviews med særligt fagprofessionelle inden for rusmiddelbehandling og forebyggelsesindsatser samt unge i rusmiddelbehandling for brug af opioider som fx tramadol og oxycodon.
De første resultater fra undersøgelsen forventes offentliggjort i sommeren 2024. Følg projektet på Center for Rusmiddelforsknings LinkedIn-side.
Kontakter
Institutleder Christian Lindholst
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Mail: cl@forens.au.dk
Telefon: 20 93 92 23
Klinisk lektor og overlæge Charlotte Uggerhøj Andersen
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin og Aarhus Universitetshospital, Klinisk Farmakologi
Telefon: +45 60 12 84 30
Mail: cua@forens.au.dk
Billeder
Links
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Michael Baggesen Klitgaard bliver leder af Institut for Folkesundhed7.11.2024 11:17:35 CET | Pressemeddelelse
Det bliver professor Michael Baggesen Klitgaard, der fremover skal stå i spidsen for Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han mener, at instituttet rummer et stort, fagligt potentiale og glæder sig især til at lære instituttets medarbejdere at kende og til at stå i spidsen for alt det, der skal løftes i flok.
Studie viser ingen forskel på to udbredte metoder til at redde liv ved hjertestop31.10.2024 18:33:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning viser en tredjedel chance for at genskabe blodcirkulation under hjertestop, uanset om medicinen gives i blodbanen eller knoglemarven.
Ny doktor finder sammenhæng mellem infektioner og kræftdiagnoser31.10.2024 11:35:15 CET | Pressemeddelelse
Klinisk lektor og ph.d. Kirstine Kobberøe Søgaard har netop forsvaret sin doktordisputats fra Aarhus Universitet, hvori hun ved hjælp af epidemiologiske data undersøger sammenhængen mellem specifikke infektionssygdomme og forekomsten af kræft.
Spildevand skal afsløre danskernes forbrug af misbrugsstoffer30.10.2024 06:49:00 CET | Pressemeddelelse
Gennem spildevandsanalyse fra seks store byer vil Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet følge danskernes indtag af de mest almindelige misbrugsstoffer som fx kokain og opioider.
Ny viden om bakterie er vigtigt skridt i kampen mod antibiotikaresistente bakterier23.10.2024 10:27:19 CEST | Pressemeddelelse
En lille molekylærstreng kan være nøglen til svaret på et af vores største globale sundhedsproblemer. Det kan nemlig være dødsensfarligt, når bakterier udvikler resistens mod antibiotika, men nu har forskere fra Aarhus Universitet og University of Pittsburgh afkodet en del af bakteriernes forsvar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum