Årets pandaparring i ZOO: Her er ”den hemmelige” strategi
Dyrepasserteamet i ZOO sætter deres forhåbninger til ny strategi for pandaparring
April måned er den vigtigste på året for pandaernes dyrepasserteam i ZOO. Det er nemlig på det tidspunkt, at hunpandaen Mao Sun går i brunst i en kort periode på 1-2 dage. Få dage, der kan gøre en årelang drøm til virkelighed om – at der i ZOO vil blive født pandaunger.
Efter nu fire år med fejlslagne forsøg, har man i år valgt en helt ny strategi.
-Vi har haft nogle forskellige tilgange til parringssæsonenerne gennem tiden, i håbet om at få det til at lykkes. Men vi har kunnet observere, at de to bjørne ikke helt har kunne læse hinandens signaler og adfærd, og de har derfor haft svært ved at finde et fælles fodfæste. Vi har set lidt af den samme adfærd hvert år, hvor han virker interesseret den ene dag, og hun den næste. Men altså ikke samtidig. Så nu ryster vi posen og prøver noget helt nyt. Vi lukker bjørnene sammen inde i den ene stald, hvor vi også har de rette introduktionslåger til formålet, fortæller dyrepasser Nadja Søndergaard.
Rent praktisk vil det komme til at foregå sådan, at Xing vil blive lukket ind til Mao Sun i stalden, når dyrepasserne kan se, at brunstperioden er i gang. Det er kun det faste personale, der vil have adgang, så de to pandaer kun skal forholde sig til hinanden, og det de kender.
-Det er en helt ny situation for bjørnene, og da introduktionerne kommer til at foregå indendørs i nye rammer, er det vigtigt at de er trygge og rolige. Det er selvfølgeligt ærgerligt, at vores gæster ikke kan følge processen, som de har kunnet de andre år, hvor det er foregået udenfor i anlæggene, lyder det fra Nadja Søndergaard, der har passet de to pandaer Xing Er og Mao Sun, siden de ankom til ZOO i 2019.
MANGE FORBEREDELSER
Ligesom de andre år er der en masse forberedelser, der skal til, før selve brunstperioden går i gang. I naturen vil flere han-pandaer mødes og konkurrere om hunnen, og det prøver man på bedst mulig måde at efterligne ved at sprede urin fra andre han-pandaer ud i anlæggene.
-Vi bytter også anlæg mellem bjørnene, så Xing Er kan følge med i Mao Suns udvikling. Derudover vil vi for første gang prøve at afspille lyde fra parringer for Xing Er i dagene op til brunsten, siger Nadja Søndergaard og fortsætter:
-Vi ved selvfølgelig ikke, om det har en effekt, men det er forsøget værd. Det kan være at Xing løber skrigende bort, fordi han ikke kan koble lydene med noget, han kender og har oplevet før. Men tænk hvis han kan. Det ville måske hjælpe med at “sætte stemningen”, hvem ved, lyder det fra den erfarne og dedikerede dyrepasser.
I hele perioden vil dyrepasserne holde tæt øje med pandaernes adfærd, og så snart Mao Sun viser tegn på brunst, vil de to pandaer blive lukket sammen i stalden i kortere perioder, hvor der forhåbentlig vil ske en parring.
-Vi har trods alt set fremskridt over de seneste år i takt med at dyrene er blevet ældre. Så nu giver vi det et skud med en denne strategi, som fungeret flere steder rundt omkring i verden. Vi krydser således fingre for, at 2024 bliver året, hvor vi endelig kan poppe champagnen og skåle for, at bjørnene fik knækket koden til det store parringsmysterie.
Fakta:
Pandaer lever som solitære dyr hele 361 dage om året. Kun afbrudt af den korte periode på få dage, hvor hunnen er i brunst. Da de netop ikke kender hinanden, kan der opstå voldsomme slåskampe inden parringen, hvor de angriber hinanden og bider og slår.
Heldigvis er pandaerne godt polstret med kraftig pels, så de ikke kommer alvorligt til skade.
Pandaerne kom til Danmark i 2019 fra Kina og er udlånt til Danmark i 15 år.
Pandaerne tilhører stadig Kina, ligesom eventuelle unger gør det.
Brunstperioden rykker sig lidt år efter år, og vil formentlig gå i gang indenfor en uges tid.
Kontakter
Camilla Cornelius SørensenPresse- og kommunikationschefZOO
Tlf:+4530167373cams@zoo.dkBilleder
ZOO er sat i verden for at fremme naturbevarelse. Det gør vi gennem inspiration og opdagelser for vores gæster i Zoologisk Have København. Vi bidrager aktivt i det internationale arbejde med at bevare dyrearter og naturområder. Vi øger interessen og forståelsen af naturen og dens mangfoldighed og bidrager med vigtig forskning. Alt, hvad vi gør, er natuligvis baseret på et videnskabeligt grundlag.
Følg pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Zoologisk Have i København
VILD SURPRISE: Mikkel faldt på knæ foran elefanterne i ZOO12.12.2024 12:36:52 CET | Pressemeddelelse
34-årige Martin Hannesbo fra Frederiksberg overraskede kæresten med et med et frieri foran elefanterne i ZOO https://we.tl/t-8HHt6SdvqR (video her som Zoologisk Have har fået lov af parret til at videreformidle til medier) Credit: Zoologisk Have.
Løveunger ude for første gang7.11.2024 15:11:56 CET | Pressemeddelelse
De fem løveunger, der blev født i ZOO i september, vil fremover kunne ses udenfor i anlægget SE VIDEO HER (Credit ZOO) https://we.tl/t-2TfK7bx0NW https://we.tl/t-9C0OK37Df6
Græskarsmadring i ZOO: Elefantunge ellevild5.11.2024 15:09:39 CET | Pressemeddelelse
Traditionen tro fik dyrene i ZOO serveret kæmpegræskar fra Tivoli SE VIDEO HER: https://we.tl/t-U411CMf0Gp CREDIT: Zoologisk Have (må ikke videredistribueres)
NY BESTYRELSE PÅ PLADS I ZOO25.10.2024 06:15:50 CEST | Pressemeddelelse
ZOO skifter ud i bestyrelsestoppen og byder to nye profiler velkommen
OVERRASKEDE ALLE: SÅDAN HAR LØVEUNGERNE DET I ZOO22.10.2024 08:58:24 CEST | Pressemeddelelse
De fem løveunger, der blev født i Zoologisk Have i København, er alle sunde og raske. Der er tale om to hunner og tre hanner VIDEO FRA SUNDHEDSTJEK HER: CREDIT ZOO (Må ikke videredistribueres) https://wetransfer.com/downloads/34b8ddd72c26ef853666e543ab7896ec20241022064836/fbff649016ce4d096615d84db89bc90d20241022064859/453ebb?t_exp=1729838916&t_lsid=7819e073-524e-490d-aa8a-29b692792e1b&t_network=email&t_s=download_link&t_ts=1729579739
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum